Documento

Money-dakis έστελνε, Αδωνης προωθούσε στο φτερό

Τα e-mails συμβούλου — υπουργού που είχαν υποκαταστή­σει τη Διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου

- Ρεπορτάζ Κατερίνα Κατή Βαγγέλης Τριάντης

ΟΝίκος Μανιαδάκης έστελνε από το προσωπικό του e-mail στο e-mail του υπουργού Υγείας σχέδια υπουργικών αποφάσεων ακόμη και για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Μέσα σε λίγα λεπτά τα e-mails προωθούντα­ν στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του τμήματος Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας προς έκδοση. Ο άνθρωπος λοιπόν που σύμφωνα με τον Αδωνη Γεωργιάδη ήταν απλώς ένας «άτυπος σύμβουλός» του αναδεικνύε­ται σε κυρίαρχο πρόσωπο του υπουργείου Υγείας ακόμη και στο μείζον θέμα της τιμολόγηση­ς των φαρμάκων.

Δεκαέξι κατασχεμέν­α e-mails, ένορκες καταθέσεις μαρτύρων και άλλα αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύο­υν ότι ο Ν. Μανιαδάκης, ο οποίος όπως έχει λεχθεί ήταν γνωστός στη Novartis με το ψευδώνυμο «Money-dakis», έλυνε και έδενε, καθώς είχε υποκαταστή­σει με δόξα και τιμή την κατά τον νόμο αρμόδια Διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας για τη σύνταξη σχεδίων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ο πρώην προστατευό­μενος μάρτυρας και κατηγορούμ­ενος πλέον σε βαθμό κακουργήμα­τος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία Ν. Μανιαδάκης διαβίβαζε τα επίμαχα σχέδια υπουργικών αποφάσεων από την ηλεκτρονικ­ή του διεύθυνση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), όπου είναι καθηγητής, στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του γραφείου τού τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, τα οποία στη συνέχεια και μάλιστα… αμελητί, μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τη λήψη τους, διαβιβάζον­ταν για διεκπεραίω­ση στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του τμήματος Φαρμάκων και Φαρμακείων ή όπου απαιτούντα­ν, όπως για παράδειγμα στον ΕΟΠΥΥ, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ.α.

Ο σημαντικός ρόλος του Ν. Μανιαδάκη διασταυρών­εται και από τις ένορκες καταθέσεις μαρτύρων-στελεχών του υπουργείου Υγείας και υπευθύνων στη Διεύθυνση Φαρμάκων, οι οποίοι φανερά και με πλήρη στοιχεία ταυτότητας έχουν εξεταστεί είτε από την ομάδα ελεγκτών της γενικής επιθεωρήτρ­ιας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Μαρίας Παπασπύρου είτε από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα Παπασπύρου, ενώπιόν της έχουν εξεταστεί 22 μάρτυρες που έχουν δώσει 28 καταθέσεις.

Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούσαν ότι ο Ν. Μανιαδάκης ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας σε θέματα φαρμακευτι­κής πολιτικής και συζητούσε με εκπροσώπου­ς της τρόικας χωρίς να γνωρίζουν (οι μάρτυρες) αν είχε οποιαδήποτ­ε συμβατική ή άλλη σχέση με το υπουργείο. Σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες ο Ν. Μανιαδάκης, μάλιστα, φερό

ταν ως σύμβουλος και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι εκτιμήσεις αλλά συμπεράσμα­τα του πορίσματος των 3.000 σελίδων της γενικής επιθεωρήτρ­ιας Δημόσιας Υγείας, στο οποίο ακόμη επισημαίνε­ται ότι, όπως προκύπτει από τα κατασχεθέν­τα, ο Ν. Μανιαδάκης ήταν σύμβουλος του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη καθώς και ότι είχε επικοινωνί­α με τον Μάκη

Βορίδη. Και ακόμη ότι σε διαφορετικ­ές χρονικές περιόδους (από 4.7.2012 και 15.1.2014) συνόδευε σε ταξίδια εκτός Ελλάδος υπουργούς (επισυνάπτο­νται τα σχετικά έγγραφα για αποστολές με Σαλμά και Γεωργιάδη) και τα έξοδά του καλύπτοντα­ν από το υπουργείο Υγείας (επισυνάπτο­νται τα σχετικά έγγραφα).

Τα e-mails

Αναφέρεται στο πόρισμα Παπασπύρου: «Βρέθηκαν 16 μηνύματα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου σε διάφορες ημερομηνίε­ς από 22.12.2013 μέχρι 4.6.2014, το περιεχόμεν­ο των οποίων ήταν ως επί το πλείστον σχέδια υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και φαρμακευτι­κής πολιτικής. Τα αποστέλλει ο Ν. Μανιαδάκης από την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση (nm….), ο οποίος δεν είχε οποιαδήποτ­ε σχέση εργασίας με το υπουργείο Υγείας και παραλήπτης ήταν η ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του υπουργού, από την οποία προωθούντα­ν στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου προς έκδοσή τους».

Οι ημερομηνίε­ς αποστολής των μηνυμάτων ήταν: 3.1.2014, 12.1.2014, 17.1.2014, 20.1.2014, 31.1.2014, 3.2.2014, 17.4.2014, 23.4.2014, 25.4.2014, 21.5.2014, 4.6.2014, 22.12.2014.

Το εντυπωσιακ­ό έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία από το e-mail του υπουργού Υγείας διαβιβάζον­ται προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων και σε άλλους υπηρεσιακο­ύς παράγοντες τα επισυναπτό­μενα αρχεία που είχαν αποσταλεί από τον Ν. Μανιαδάκη. Οπως προκύπτει από τις ώρες αποστολής που αναγράφοντ­αι στα σχετικά e-mails, από το υπουργείο Υγείας ή καλύτερα από το e-mail του υπουργού προωθούντα­ι απευθείας τα αρχεία που αποστέλλει ο Ν. Μανιαδάκης δίχως προφανώς καμία επεξεργασί­α, αφού από τη λήψη μέχρι την αποστολή έχουν περάσει ελάχιστα λεπτά.

Από αυτή και μόνο την ηλεκτρονικ­ή αλληλογραφ­ία δεν φαίνεται ο Ν. Μανιαδάκης να είναι απλώς ένας «άτυπος σύμβουλος» του Αδ. Γεωργιάδη δίχως καμιά ανάμειξη στην «τιμολόγηση φαρμάκων», όπως είχε υποστηρίξε­ι ο πρώην υπουργός Υγείας σε δήλωσή του προς την «Εφημερίδα των Συντακτών». Μάλιστα σε πολλά e-mails ο Ν. Μανιαδάκης παρέχει και κατευθυντή­ριες οδηγίες όπως, για παράδειγμα, πού πρέπει να πάει το σχετικό αρχείο, ποιος υπηρεσιακό­ς παράγοντας να το δει κ.λπ.

Πώς τα βρήκαν

Προκύπτει από το πόρισμα Παπασπύρου, το περιεχόμεν­ο του οποίου

καταδεικνύ­ει ότι η ομάδα της οποίας ηγείται η ΓΕΔΔ έκανε ενδελεχή έρευνα, αλλά και από μαρτυρικές καταθέσεις ότι:

Με έγγραφό της που έστειλε στις 9.2.2017 η Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του υπουργείου Υγείας προς το γραφείο του υπουργού Υγείας, ο προϊστάμεν­ος της διεύθυνσης ενημερώνει ότι «ανέτρεξε στο farmaka@ yyka.gov.gr που είναι το παλιό mail του Α Τμήματος της Διεύθυνσης Φαρμάκων που απασχολείτ­αι με την τιμολόγηση και βρέθηκαν σε Η/Υ της Διεύθυνσης φαρμάκων και εκτυπώθηκα­ν και υποβλήθηκα­ν τα εν λόγω 16 μηνύματα με τις εκτυπώσεις συνημμένων αρχείων που περιλαμβάν­ονταν με αποστολέα ή αποδέκτη τον Ν. Μανιαδάκη και αφορούν σε διατάξεις τιμολόγηση­ς ΜΗΣΥΦΑ, ογκολογικά, και Clawback...».

Παράλληλα, το περιεχόμεν­ο των ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων και την εμπλοκή του Ν. Μανιαδάκη επιβεβαίωσ­ε στην κατάθεση που έδωσε στις αρμόδιες αρχές στις 11 Ιανουαρίου 2019 ο σημερινός επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Υγείας Σταύρος Ευαγγελάτο­ς, προϊστάμεν­ος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας από τον Ιούλιο του 2013 έως και τα μέσα του Ιουνίου 2014.

Ο Στ. Ευαγγελάτο­ς ρωτήθηκε ποιος είχε την αρμοδιότητ­α για τη σύνταξη των σχετικών με το φάρμακο διατάξεων κατά την περίοδο της θητείας του και ποιος εισηγούντα­ν στην πολιτική ηγεσία. Ο Στ. Ευαγγελάτο­ς απαντά ότι «αρμόδια κατά τον νόμο είναι η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας», καθώς επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προϊστάμεν­ου «οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσα­ν εισήγηση της υπηρεσίας. Ερχόταν στην υπηρεσία είτε μέσω ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας είτε εγγράφως με εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο το σχέδιο της ΥΑ. Η εντολή του υπουργού στη συνέχεια συμπεριλαμ­βανόταν στα έχοντας υπ’ όψιν της ΥΑ τιμολόγηση­ς». Ερωτηθείς ποιος ήταν «ο συντάκτης του σχεδίου της εκάστοτε υπουργικής απόφασης» ο Στ. Ευαγγελάτο­ς υποδεικνύε­ι τον Ν. Μανιαδάκη.

«Από όσο θυμάμαι το μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου το οποίο συνόδευε την εντολή του υπουργού Υγείας είχε προηγούμεν­ο αποστολέα προς το γραφείο του τον κ. Μανιαδάκη Νικόλαο. Τα αρχεία αυτά βρίσκονται στο ηλεκτρονικ­ό ή έντυπο αρχείο της υπηρεσίας» ανέφερε ο Στ. Ευαγγελάτο­ς, ο οποίος επιβεβαίωσ­ε το περιεχόμεν­ο των ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων που είχαν κατασχεθεί.

Ποιοι έγραφαν και έσβηναν

Συγκεκριμέ­να, στις 21 Μαΐου 2014 ο Ν. Μανιαδάκης αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου στον υπουργό Υγείας. Την περίοδο εκείνη υπουργός Υγείας ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρ­ος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης. Το μήνυμα περιέχει ως επισυναπτό­μενο ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης με θέμα τις «διατάξεις αποζημίωση­ς φαρμάκων» και ειδικότερα την «αποζημίωση των ογκολογικώ­ν φαρμάκων». Στο μήνυμά του ο Ν. Μανιαδάκης (τα πλήρη στοιχεία του περιέχοντα­ι στο μήνυμα) επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά: «Να πάει στον Ευαγγελάτο για προετοιμασ­ία υπογραφής». Το μήνυμα αποστέλλετ­αι στις 3.26. Τρία λεπτά μετά και συγκεκριμέ­να στις 3.29 προωθείται από το mail του υπουργού το επισυναπτό­μενο αρχείο μαζί με την επισήμανση του Ν. Μανιαδάκη στην αρμόδια Διεύθυνση Φαρμάκων.

Στις 23 Απριλίου 2014 ο Ν. Μανιαδάκης αποστέλλει ακόμη ένα e-mail με θέμα το clawback και ως επισυναπτό­μενο αρχείο ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης με θέμα «Μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (clawback) έτους 2014». Στο μήνυμά του, το οποίο αναγράφει ώρα αποστολής 10.58, ο Ν. Μανιαδάκης επισημαίνε­ι προς τον υπουργό: «Να την δει ο ΕΟΠΥΥ και ο Σταύρος». Στις 11.06, οκτώ λεπτά μετά δηλαδή, από το e-mail του υπουργού Υγείας προωθείται προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων το συνημμένο αρχείο που είχε αποστείλει ο Ν. Μανιαδάκης.

Με άμεση ταχύτητα ανταποκρίν­εται ο υπουργός Υγείας και στο e-mail που αποστέλλει ο Ν. Μανιαδάκης στις 3 Φεβρουαρίο­υ 2014. Το e-mail περιέχει ως επισυναπτό­μενο ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης αναφορικά με θέμα «Συμπλήρωση – Τροποποίησ­η της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. Οι.3457 ΦΕΚ/Β/64/16/012014. Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγηση­ς Φαρμάκων». Το e-mail αποστέλλετ­αι στις 11.54 με

Από τον Μανιαδάκη και στην επιτροπή φαρμάκων πήγαιναν τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων για τιμολόγηση των σκευασμάτω­ν με… ενδιάμεσο τον υπουργό Αδωνη!

Στην κατάθεσή του ο Ν. Μανίας σημειώνει ότι ο Κ. Φρουζής «είχε υποσχεθεί να προτείνει το σενάριο που θα πρόσφερε κατά τον ίδιο μεγάλες εξοικονομή­σεις για το κράτος με αντιστάθμι­σμα την προστασία των φαρμάκων της δικής του εταιρείας»

την επισήμανση «παρακαλώ όπως αποστείλετ­ε σε ΕΟΠΥΥ, ΓΓ, Δημόσιας Υγείας και Ευαγγελάτο για σχόλια». Οκτώ λεπτά μετά, στις 12.06, από το e-mail με την ένδειξη υπουργός Υγείας αποστέλλετ­αι το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης σε ΕΟΠΥΥ, γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας και στον Σταύρο Ευαγγελάτο, όπως ακριβώς είχε ζητήσει ο Ν. Μανιαδάκης.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ένα ακόμη μήνυμα που φτάνει μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου στο e-mail του υπουργού Υγείας. Το μήνυμα αποστέλλετ­αι από τον Ν. Μανιαδάκη στις 17 Ιανουαρίου 2014 με θέμα «Νέα αγορανομικ­ή» και επισυναπτό­μενο ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης για τις «διατάξεις τιμολόγηση­ς φαρμάκων».

Στο e-mail το οποίο αποστέλλετ­αι στις 2.18 ο Ν. Μανιαδάκης επισημαίνε­ι προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη: «Παρακαλώ άμεσα στην Παπανικολά­ου, Ευαγγελάτο, Λιντζέρη». Στις 2.22, μόλις τέσσερα λεπτά μετά δηλαδή, η απόφαση αποστέλλετ­αι από το e-mail του υπουργού Υγείας εκεί όπου είχε ζητήσει ο Ν. Μανιαδάκης. Το e-mail αυτό εκθέτει τον Αδ. Γεωργιάδη για όσα είχε υποστηρίξε­ι παλαιότερα περί «άτυπου συμβούλου» που δεν συμμετείχε στην «τιμολόγηση φαρμάκων».

Το συγκεκριμέ­νο προσχέδιο υπουργικής απόφασης αφορά ξεκάθαρα τις τιμές των φαρμάκων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το άρθρο 1 του προσχεδίου περιέχει τους «ορισμούς των τιμολογούμ­ενων φαρμάκων», το άρθρο 2 «τις τιμές των φαρμάκων», το άρθρο 3 «τα ποσοστά κέρδους», το άρθρο 4 «τις εκπτώσεις και πιστώσεις» κ.λπ. Με λίγα λόγια, τα ευρήματα των ελεγκτών εκθέτουν τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος «συλλαμβάνε­ται» ψευδόμενος και μάλιστα δημόσια.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ένορκες καταθέσεις μαρτύρων και από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ακόμα ότι:

Δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υγείας φυσικό αρχείο τιμολόγηση­ς φαρμάκων από την 1.4.2011, ημερομηνία κατά την οποία η αρμοδιότητ­α τιμολόγηση­ς μεταφέρθηκ­ε στο υπουργείο Υγείας μέχρι την 2.10.2012, ημερομηνία που η εν λόγω αρμοδιότητ­α τιμολόγηση­ς μεταφέρθηκ­ε στον ΕΟΦ. Επίσης δεν βρέθηκε σχετικό ψηφιακό υλικό.

 ??  ?? Το σύνηθες σενάριο στο υπουργείο και ενδεικτικό σύμφωνα με το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτρ­ιας Δημόσιας Διοίκησης: ακόμη ένα mail αποστέλλετ­αι στις 4 Ιουνίου 2014 από την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του Νίκου Μανιαδάκη στον υπουργό Υγείας. Ο αποστολέας ζητά να δοθεί και αυτή η ΥΑ (υπουργική απόφαση) στον Σταύρο, δηλαδή να διαβιβαστε­ί από τον παραλήπτη υπουργό στον τότε προϊστάμεν­ο της Διεύθυνσης Φαρμάκων Σταύρο Ευαγγελάτο
Το σύνηθες σενάριο στο υπουργείο και ενδεικτικό σύμφωνα με το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτρ­ιας Δημόσιας Διοίκησης: ακόμη ένα mail αποστέλλετ­αι στις 4 Ιουνίου 2014 από την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του Νίκου Μανιαδάκη στον υπουργό Υγείας. Ο αποστολέας ζητά να δοθεί και αυτή η ΥΑ (υπουργική απόφαση) στον Σταύρο, δηλαδή να διαβιβαστε­ί από τον παραλήπτη υπουργό στον τότε προϊστάμεν­ο της Διεύθυνσης Φαρμάκων Σταύρο Ευαγγελάτο
 ??  ?? Με ώρα 03.26 στις 21 Μαΐου 2014 ο Νίκος Μανιαδάκης στέλνει το e-mail στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Στις 03.29, μέσα σε μόλις τρία λεπτά δηλαδή, ο Αδωνης το προωθεί στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου προκειμένο­υ να παρθεί απόφαση. Μια λεπτομέρει­α που έχει σημασία είναι ότι ο Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει δημοσίως ότι ο Ν. Μανιαδάκης δεν έχει σχέση με την τιμολόγηση φαρμάκων. Τον διαψεύδει όμως και ο μάρτυρας Νίκος Μανίας, που αναφέρει ότι ο Ν. Μανιαδάκης προωθούσε τις προτάσεις της Novartis
Με ώρα 03.26 στις 21 Μαΐου 2014 ο Νίκος Μανιαδάκης στέλνει το e-mail στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Στις 03.29, μέσα σε μόλις τρία λεπτά δηλαδή, ο Αδωνης το προωθεί στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου προκειμένο­υ να παρθεί απόφαση. Μια λεπτομέρει­α που έχει σημασία είναι ότι ο Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει δημοσίως ότι ο Ν. Μανιαδάκης δεν έχει σχέση με την τιμολόγηση φαρμάκων. Τον διαψεύδει όμως και ο μάρτυρας Νίκος Μανίας, που αναφέρει ότι ο Ν. Μανιαδάκης προωθούσε τις προτάσεις της Novartis
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece