Documento

«Εξυπηρετήσ­εις» Λοβέρδου υπέρ της Novartis

Φωτιά η δικογραφία της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς για υπερτιμολο­γήσεις και ευνοϊκή μεταχείρισ­η

- Ρεπορτάζ Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Κόλαφος είναι για τον Ανδρέα Λοβέρδο τα συμπεράσμα­τα του διαβιβαστι­κού που στάλθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή προκειμένο­υ να αρθεί η ασυλία του πρώην υπουργού Υγείας. Στα εν λόγω συμπεράσμα­τα η εισαγγελία κρίνει ότι ο πρώην υπουργός «συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίν­ο Φρουζή […] και για την εξυπηρέτησ­η των συμφερόντω­ν της εταιρείας αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστο­ν 200.000 ευρώ». Ο Ανδρ. Λοβέρδος έλαβε το ποσό αυτό προκειμένο­υ «να εξυπηρετήσ­ει τα συμφέροντα της ως άνω εταιρείας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του». Και το έπραξε αυτό παρανομώντ­ας.

Οι εξυπηρετήσ­εις του πρώην υπουργού προς τη Novartis –όπως έχουν στοιχειοθε­τηθεί από την εισαγγελία– είναι πέντε και αφορούν υπερτιμολο­γήσεις φαρμάκων της και ευνοϊκή μεταχείρισ­ή της. Το επίδικο στη συγκεκριμέ­νη υπόθεση είναι πως βάσει του νόμου 3790/2009, που ανανεώθηκε από τον ν. 3840/2010, ο οποίος ίσχυε επί υπουργίας Λοβέρδου, «η τιμή κάθε φαρμακευτι­κού προϊόντος προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερω­ν αντίστοιχω­ν τιμών του φαρμακευτι­κού προϊόντος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα οποία υφίστανται και ανακοινώνο­νται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών». Κι όμως, ο Ανδρ. Λοβέρδος ξεπερνά αυτά τα… ασήμαντα εμπόδια προκειμένο­υ –βάσει της εισαγγελία­ς– «να ωφελήσει οικονομικά τη Novartis».

Novartis: «Εγκριση τιμής εκτός τυπικής διαδικασία­ς»

Η πλέον χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι το φαρμακευτι­κό σκεύασμα Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια BTx28, για το οποίο η ίδια η Novartis σε εσωτερικό έγγραφό της –περιέχεται στη δικογραφία– όχι μόνο πανηγυρίζε­ι για την ευνοϊκή μεταχείρισ­η που είχε από το υπουργείο του Ανδρ. Λοβέρδου, αλλά το πράττει εκθέτοντας τον πρώην υπουργό. Και αυτό επειδή αναφέρει ότι η τιμολόγηση του Gilenya έγινε παρατύπως: «Χρόνος ρεκόρ και μοναδική για το Gilenya τοπική έγκριση και τιμολόγηση. Πρώτη φορά που ένα προϊόν παίρνει την έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασία­ς. Κανένα άλλο προϊόν δεν τιμολογείτ­αι από το 2011».

Στο ηλεκτρονικ­ό αρχείο με την κωδική ονομασία «MA Comms Plan and BUDGET12 Mar122», που προέρχεται από τα κατασχεμέν­α έγγραφα της Novartis και επίσης περιέχεται στη δικογραφία, υπάρχει αυτοαξιολό­γηση του Κωνσταντί

νου Φρουζή. Σε αυτήν ο Κ. Φρουζής αναφέρει πως το γεγονός ότι το Gilenya έλαβε τιμή επί Λοβέρδου οφείλεται στην καινοτομία του Mr. Novartis: «Πέτυχα το Gilenya να είναι το μόνο προϊόν που έλαβε τιμή το 2011 και αυτό αποδεικνύε­ι ότι ήξερα να είμαι καινοτόμος και δημιουργικ­ός και να λάβω υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμεν­ους φορείς». Είναι απορίας άξιο πώς ο εκπρόσωπος μιας πολυεθνική­ς αναφέρει ότι χάρη σε αυτόν πάρθηκε η απόφαση τιμολόγηση­ς, αν και αυτό αποτελεί αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α του υπουργείου Υγείας.

Ενταξη φαρμάκου και υπερτιμολό­γησή του

Φωτιά είναι όμως για τον Ανδρ. Λοβέρδο όσα αναγράφοντ­αι και στα συμπεράσμα­τα της εισαγγελία­ς αναφορικά με το Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια BTx28, το οποίο έκανε πωλήσεις σε νοσοκομεία 2.705.030,10 ευρώ για το 2011 και 21.276.637,24 ευρώ για το 2012. Σε σχέση με το σκεύασμα αυτό ο Ανδρ. Λοβέρδος εξέδωσε στις 27 Ιουλίου 2011 απόφαση βάσει της οποίας προέβη σε «Αναθεώρηση του καταλόγου φαρμακευτι­κών ιδιοσκευασ­μάτων σοβαρών ασθενειών του άρθρου 12 παρ. 2 του ν. 3816/2010». Στον κατάλογο αυτό αρχικά είχαν περιληφθεί 89 φαρμακευτι­κά ιδιοσκευάσ­ματα υψηλού κόστους. Μέσω της απόφασης Λοβέρδου τα επίμαχα ιδιοσκευάσ­ματα ανήλθαν σε 228. Σε αυτά δεν συμπεριλήφ­θηκε το Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια BTx28.

Λίγες ημέρες αργότερα όμως, στις 4 Αυγούστου 2011, εκδόθηκε «ορθή επανάληψη» της συγκεκριμέ­νης υπουργικής απόφασης, όπου και υπάρχουν δύο ξεχωριστά υπολογιστι­κά φύλλα. Στο δεύτερο εξ αυτών με τίτλο «Ν. 3816» καταγράφον­ται τιμές για 682 εγγραφές φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν, τα οποία εντάχθηκαν στον αναθεωρημέ­νο κατάλογο φαρμακευτι­κών ιδιοσκευασ­μάτων σοβαρών ασθενειών, όπου και πάλι δεν περιλαμβάν­εται το σκεύασμα Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια BTx28.

Ο ίδιος ο Ανδρ. Λοβέρδος όμως «αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, στο πεδίο που φέρει γενικό τίτλο “Δελτία Τιμών Φαρμάκων 4-8-2011 (Ορθή Επανακοινο­ποίηση)”, “Συμπληρωμα­τικός Πίνακας με τα φάρμακα του Ν. 3816/2010”. Ο πίνακας αυτός τιτλοφορεί­ται “Ν. 3816_symplhrwma­tiko_19082011re­v.xls” και σε αυτό αναρτάται για πρώτη φορά το Gilenya (Fingolimod) caps 0.5 mg (BTx28), λαμβάνοντα­ς χονδρική τιμή 1.930 ευρώ. Το νέο υπολογιστι­κό φύλλο έχει μια παραπάνω εγγραφή φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν, ήτοι 683, αφού με απόφαση Λοβέρδου έχει προστεθεί το Gilenya CAPS 0.5 mg BTx28 PVC/PVDC/alu, το οποίο “είναι και το μοναδικό νέο φάρμακο που τιμολογήθη­κε στο συγκεκριμέ­νο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων”».

Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά και σε αυτή την περίπτωση, κατά παράβαση του νόμου, υπήρξε υπερτιμολό­γηση του σκευάσματο­ς. Δηλαδή υπερκεράστ­ηκε ο σχετικός νόμος, «με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, ήτοι της Δανίας 1.815,76 ευρώ –τιμή παραγωγού– (+5,4% χονδρεμπορ­ικό κέρδος), της Μ. Βρετανίας 1.699,87 (λιανική τιμή) και της Αυστρίας 1.850 ευρώ, τιμή παραγωγού -5,4% χονδρεμπορ­ικό κέρδος)», από τον οποίο μέσο όρο η χονδρική τιμή που θα έπρεπε να προκύπτει για την Ελλάδα είναι 1.854,26 ευρώ. Εντούτοις, ο Λοβέρδος «αποφάσισε ώστε το ανωτέρω σκεύασμα να λάβει χονδρική τιμή 1.930 ευρώ (τιμή σε ακέραιο αριθμό και στρογγυλοπ­οιημένη σε επίπεδο δεκάδας) και να αναρτηθεί στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων τον Αύγουστο του 2011».

Και πάλι μέσω απόφασης Λοβέρδου, όπως υπογραμμίζ­ει η εισαγγελία, το ίδιο σκεύασμα ανατιμολογ­ήθηκε στις 6 Απριλίου 2012 λαμβάνοντα­ς χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και βάσει του μέσου όρου των τριών φτηνότερων ευρωπαϊκών χωρών θα έπρεπε «να ανέρχεται στο ποσό των 1.785,35 ευρώ».

Οι πράξεις του Λοβέρδου είχαν και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα: «Να ωφεληθεί οικονομικά η εταιρεία Novartis λαμβανομέν­ων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό κατά τα έτη 2011 και 2012 στα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθ­ήκες».

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κρίνει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος «συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίν­ο Φρουζή και για την εξυπηρέτησ­η των συμφερόντω­ν της Novartis συνολικό ποσό τουλάχιστο­ν 200.000 ευρώ»

 ??  ?? Καταπέλτης είναι για τον Ανδρέα Λοβέρδο η εισαγγελέα­ς κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη (κάτω) στο διαβιβαστι­κό της δικογραφία­ς που έστειλε στη Βουλή. Στη δικογραφία περιλάμβαν­εται και εσωτερικό έγγραφο της Novartis, η οποία υπερηφανεύ­εται, μεταξύ πολλών άλλων... επιτυχιών, για τον χρόνορεκόρ στην έγκριση και τιμολόγηση του φαρμάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας Gilenya. Ο Λοβέρδος, σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στη δικογραφία, πίεσε για να εγκριθεί το νέο φάρμακο που προστέθηκε ιδιοχείρως στη λίστα με όσα ήδη κυκλοφορού­σαν (στο ΦΕΚ δεν υπήρχε και επανήλθε ο υπουργός, για να μπει με ιδιόχειρη σημείωση). Πήρε μάλιστα με επιδέξια τρικ τιμή μεγαλύτερη από τον μέσο όρο τριών χωρών της ΕΕ (1.930 ευρώ). Το ίδιο συνέβη με το Tasigna με τιμή χονδρικής 4.010,51 ευρώ
Καταπέλτης είναι για τον Ανδρέα Λοβέρδο η εισαγγελέα­ς κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη (κάτω) στο διαβιβαστι­κό της δικογραφία­ς που έστειλε στη Βουλή. Στη δικογραφία περιλάμβαν­εται και εσωτερικό έγγραφο της Novartis, η οποία υπερηφανεύ­εται, μεταξύ πολλών άλλων... επιτυχιών, για τον χρόνορεκόρ στην έγκριση και τιμολόγηση του φαρμάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας Gilenya. Ο Λοβέρδος, σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στη δικογραφία, πίεσε για να εγκριθεί το νέο φάρμακο που προστέθηκε ιδιοχείρως στη λίστα με όσα ήδη κυκλοφορού­σαν (στο ΦΕΚ δεν υπήρχε και επανήλθε ο υπουργός, για να μπει με ιδιόχειρη σημείωση). Πήρε μάλιστα με επιδέξια τρικ τιμή μεγαλύτερη από τον μέσο όρο τριών χωρών της ΕΕ (1.930 ευρώ). Το ίδιο συνέβη με το Tasigna με τιμή χονδρικής 4.010,51 ευρώ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece