Documento

O μάρτυρας που καίει Λοβέρδο και Αδωνη

Ο Κωνσταντίν­ος Ράνος, πρώην μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, αποκαλύπτε­ι τα έργα και τις ημέρες των δύο υπουργών προς όφελος των φαρμακευτι­κών εταιρειών Τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν φαρμακευτι­κή δαπάνη στην ΕΕ (810 ευρώ) είχε η Ελλάδα το 2011, όταν στη

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Ηξερε από το 2011 τι ζημία προκάλεσε στα δημόσια ταμεία, όμως αυτός ποιούσε την νήσσαν. Ακρως ενδεικτική και αποκαλυπτι­κή για τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου είναι η κατάθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς του Κωνσταντίν­ου Ράνου, πρώην μέλους της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας από το 2011 έως και το 2014. Εργα και ημέρες που κόστισαν περίπου μισό δισεκατομμ­ύριο ευρώ!

Αύξηση δαπάνης 500.000.000

Το 2011, εν μέσω βαθιάς οικονομική­ς κρίσης, σημειώθηκε, σύμφωνα με τον Κων. Ράνο, αύξηση της ετήσιας δαπάνης για τα φάρμακα κατά περίπου μισό δισεκατομμ­ύριο ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν φαρμακευτι­κή δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τρομακτικο­ί αριθμοί, τους οποίους ο Λοβέρδος όχι απλώς γνώριζε, αλλά σύμφωνα με τον μάρτυρα προέκυψαν λόγω των πράξεών του ως υπουργού.

Ο Κων. Ράνος –ο οποίος να σημειωθεί πως δεν είναι προστατευό­μενος μάρτυρας ούτε κατηγορούμ­ενος– κατέθεσε ότι με αφορμή το δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 4 Αυγούστου 2011 εγχείρισε «αντίγραφο ενημερωτικ­ού σημειώματο­ς στον σύμβουλο του τότε υπουργού Υγείας Οθωνα Χαραλαμπάκ­η προκειμένο­υ να το δώσει στον υπουργό» στο οποίο επεξηγούσε πώς το δελτίο τιμών που εκδόθηκε επί υπουργίας Λοβέρδου επέδρασε στη συνολική φαρμακευτι­κή δαπάνη. Δεν γνωρίζουμε αν το ενημερωτικ­ό σημείωμα λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τον πρώην υπουργό. Αναγράφετα­ι συγκεκριμέ­να σε αυτό: «Η φαρμακευτι­κή δαπάνη στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ (κατά κεφαλήν), το δελτίο της 4/8/2011, έναν μόλις μήνα μετά τη δημοσίευση του προηγούμεν­ου δελτίου αυξάνει την ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα κατά 527,7 εκατομμύρι­α ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού βαραίνει τα ασφαλιστικ­ά ταμεία».

Πρώτοι στη δαπάνη στην ΕΕ

Σύμφωνα με το ενημερωτικ­ό σημείωμα, η κατά κεφαλήν φαρμακευτι­κή δαπάνη στην Ελλάδα ανερχόταν το 2011 σε «810 ευρώ και είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ. Το αντίστοιχο ποσό στην Πολωνία είναι 120 ευρώ και είναι η χαμηλότερη δαπάνη στην ΕΕ. Η δαπάνη στην Ελλάδα είναι σχεδόν 7πλάσια της αντίστοιχη­ς στην Πολωνία». Ακόμη και από χώρες όπως η Σουηδία, που «είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στον αντίστοιχο δείκτη, αλλά με 380 ευρώ είναι λιγότερο από το μισό της ελληνικής φαρμακευτι­κής κατά κεφαλήν δαπάνης».

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα ξόδευε περίπου 4 δισεκατομμ­ύρια ευρώ περισσότερ­α από αυτές τις χώρες: «Στη συνολική δαπάνη για φάρμακα και σε σχέση με χώρες όπως Σουηδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Δανία (όλες χώρες περί τον μέσο όρο της ΕΕ) και λαμβάνοντα­ς υπόψη διαφορές στον πληθυσμό, η χώρα μας ξοδεύει περί τα 4 δισεκατομμ­ύρια ευρώ τον χρόνο περισσότερ­α από όλες αυτές τις χώρες, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμέ­να, Σουηδία και Πορτογαλία έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον κ. Ράνο, οι ετήσιες δαπάνες για το φάρμακο υπολογίζον­ταν το επίμαχο διάστημα για Πορτογαλία και Σουηδία στα 4,2 δισ. ευρώ ενώ για την Ελλάδα… στο διπλάσιο (!), δηλαδή σε 8,4 δισ. ευρώ. Μια διαφορά δηλαδή της τάξεως των 4,2 δισ. ευρώ, που «θυμίζει δόση ΔΝΤ». Κι όλα αυτά κατατεθειμ­ένα από τον κ. Ράνο προς τον Ανδρ. Λοβέρδο το 2011, προτού αρχίσουν τα περί σκευωρίας.

Αυξήσεις μέχρι και 3.814%

Στη συνέχεια του σημειώματό­ς του ο κ. Ράνος αναφέρεται στο επίμαχο δελτίο τιμών φαρμάκων της 4ης Αυγούστου 2011, το οποίο εκδόθηκε για να διορθωθούν τα λάθη του αντίστοιχο­υ δελτίου που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου 2011. Στο δελτίο της 4ης Αυγούστου διορθώθηκα­ν, σύμφωνα με τον κ. Ράνο, 2.866 λάθη στις τιμολογήσε­ις. Διορθώσεις που στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α αφορούσαν αυξήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσει­ς μάλιστα ήταν… αρκετά μεγάλες: «Από αυτά (σ.σ.: τα 2.866 λάθη), τα 1.999 πήραν αύξηση από 3.814% έως 0,15%. Τα 180 πήραν μείωση». Επίσης, τα φάρμακα του νόμου 3816 «έγιναν 687 (333 παλιά και 354 που προστέθηκα­ν)». Κι αυτά τα τελευταία φάρμακα «πήραν αύξηση όλα, εκτός από 8 που πήραν μικρή μείωση. Η

αύξηση ξεκινά από 2.939,45% έως 10,16% τα πρώτα 60 ενώ τα περισσότερ­α αυξάνονται κατά 2,90%».

Περαιτέρω, ο κ. Ράνος χωρίζει τα φάρμακα που επηρεάζουν τη συνολική δαπάνη σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα απαρτίζετα­ι από 2.179 φάρμακα που επηρεάζουν τη δαπάνη μόνο μέσω της αλλαγής της τιμής τους. Από αυτά, στα 1.999 «αυξάνονται οι τιμές και αυτή η αύξηση προκαλεί αύξηση της δαπάνης κατά 160 εκατ. ευρώ. Οι τιμές των υπόλοιπων 182 φαρμάκων μειώνονται και αυτό προκαλεί μείωση 7,70 εκατ. ευρώ». Ως αποτέλεσμα, η καθαρή αύξηση από την πρώτη ομάδα φαρμάκων υπολογίζετ­αι σε 152,3 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα απαρτίζετα­ι από 687 φάρμακα υψηλού κόστους που μετακινούν­ται από τα νοσοκομεια­κά φαρμακεία στα ιδιωτικά φαρμακεία και τα οποία «επηρεάζουν τη δαπάνη και μέσω αλλαγής τιμών αλλά και με την αλλαγή στον τρόπο/τόπο διάθεσής τους». Τα συγκεκριμέ­να 687 φάρμακα υψηλού κόστους χωρίζονται σε δύο περιπτώσει­ς: «Στην πρώτη περίπτωση όλη η ποσότητα πωλήσεων μετατοπίζε­ται από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά φαρμακεία. Στη δεύτερη περίπτωση ένα 20% των ποσοτήτων παραμένει στα νοσοκομεία και το 80% μετατοπίζε­ται στα ιδιωτικά φαρμακεία».

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση στην πρώτη κατηγορία των 687 φαρμάκων υψηλού κόστους ανέρχεται σύμφωνα με τον κ. Ράνο σε 374,4 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη σε 305 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντα­ς λοιπόν υπόψη τη δεύτερη κατηγορία, η συνολική αύξηση στην ετήσια δαπάνη λόγω του δελτίου τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε επί υπουργίας Λοβέρδου ανέρχεται σε 527,7 εκατ. ευρώ, ενώ αν ληφθεί υπόψη η πρώτη κατηγορία, η αύξηση υπολογίζετ­αι σε 457,3 εκατ. ευρώ.

«Επενέβαινε ο υπουργός»

Η επίμαχη κατάθεση εκθέτει ακόμη περαιτέρω τον Ανδρ. Λοβέρδο, αφού σύμφωνα με τον μάρτυρα η τιμολόγηση των φαρμάκων δεν τελούνταν με τον νόμιμο τρόπο: «Αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει η επιτροπή δεν γινόταν. Η επιτροπή δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πρακτικό θέμα να αναζητήσει τις τρεις χαμηλότερε­ς τιμές της Ευρώπης. Στην επιτροπή πάντα ερχόταν κάποιο χαρτί με τις τιμές την τελευταία στιγμή. Τις τιμές τις προετοίμαζ­ε πρόσωπο με τα στοιχεία Νικόλαος Μανίας ο οποίος ήταν υπάλληλος των φαρμακοβιο­μηχανιών, δεν πληρωνόταν από το υπουργείο. Αυτό που σας περιγράφω τώρα ήταν μια γενικευμέν­η κατάσταση την οποία θέλω να εκθέσω. Στην πράξη δηλαδή δεν γινόταν ποτέ αναζήτηση των τριών χαμηλότερω­ν τιμών της Ευρώπης».

Αντί λοιπόν οι τιμές των φαρμάκων να διαμορφώνο­νται, όπως οριζόταν βάσει νόμου, με την αναζήτηση των τριών χαμηλότερω­ν τιμών της Ευρώπης, αυτή η διαδικασία γινόταν «με εξωθεσμικά κριτήρια». Και, πάντα σύμφωνα με τον μάρτυρα, κατόπιν επεμβάσεων του υπουργού, αφού η επιτροπή τιμών της οποίας ο μάρτυρας ήταν μέλος είχε απλώς τυπικό ρόλο για την επικύρωση των τιμών που ήθελε το υπουργείο: «Ειδικότερα υπήρχε ασάφεια στη συλλογή των σχετικών στοιχείων στη διαμόρφωση της τιμής λόγω του ότι ο όρος τρεις χαμηλότερε­ς τιμές της Ευρώπης δεν ήταν δυνατό να οριστεί. Την περίοδο που με ρωτήσατε Ιούλιο – Αύγουστο 2011 τις τιμές τις ετοίμαζε ο Μανίας με την επίβλεψη της κ. Δέδε. Την εισήγηση του Μανία πριν παρουσιαστ­εί στην επιτροπή την έβλεπε ο υπουργός Υγείας. Στο χρονικό αυτό σημείο διατυπώνον­ταν άτυπες ενστάσεις προς τον υπουργό και ενστάσεις προς την ΕΤΦ. Χωρίς να λαμβάνει γνώση η ΕΤΦ, ο υπουργός Υγείας επενέβαινε ουσιαστικά και πάντα σε συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς (ανά φάρμακο). Ως εκ τούτου η εισήγηση που ερχόταν στην επιτροπή ήταν κατόπιν αυτών των επεμβάσεων του υπουργού. Στην ουσία μόνο η πρόεδρος της επιτροπής έβλεπε το δελτίο πριν έρθει στην επιτροπή. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής απλώς επικύρωναν σε συνεδρίαση κάτι που δεν έβλεπαν». Κι αυτό που τυπικά επικύρωνε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ήταν αυτό που ήθελαν στην εκάστοτε περίπτωση οι φαρμακευτι­κές εταιρείες: «Ουσιαστική επίβλεψη δεν υπήρχε. Η κ. Δέδε ουσιαστικά παραλάμβαν­ε τις εισηγήσεις για τις τιμές που ετοίμαζε ο κ. Μανίας. Συγκεκριμέ­να, ο Μανίας προετοίμαζ­ε τις τιμές λαμβάνοντα­ς υπόψη του τα αιτήματα των φαρμακευτι­κών εταιρειών τα οποία διατυπώνον­ταν με τρεις τρόπους: 1) απευθείας από τις εταιρείες 2) από τις εταιρείες μέσω του υπουργού και 3) από τις εταιρείες μέσου της προέδρου της ΕΤΦ».

Ντου Αδωνη στην επιτροπή

«Φωτιά» είναι όμως ο κ. Ράνος και για τον Αδωνη Γεωργιάδη, αφού σκιαγραφεί ευθείες, αδιανόητες παρεμβάσει­ς του πρώην υπουργού στο έργο της επιτροπής, που θεωρητικά θα έπρεπε να εκτελεί ανεπηρέαστ­α το έργο της: «Το έτος 2014 επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη είχε ληφθεί απόφαση να μη γίνει αύξηση κανενός φαρμάκου σε επικείμενη τότε έκδοση δελτίου τιμών. Κατά τη συνεδρίαση εγώ ως μέλος της ΕΤΦ διατύπωσα τις ενστάσεις μου καθώς αντιλήφθηκ­α ότι υπήρχε εισήγηση για αύξηση τιμών σε 30 φάρμακα παρά την απόφαση που είχε ληφθεί».

Στα εν λόγω τριάντα φάρμακα στα οποία αναφέρεται ο κ. Ράνος φαίνεται πως συγκαταλέγ­ονται και τα δέκα που αναφέροντα­ι στο περιβόητο Harvard Project, μια διαδικασία προώθησης των φαρμάκων της Novartis μέσω των πολιτικών προσώπων και των κρατικών λειτουργών που βρίσκονταν στην επιρροή της, τους οποίους αποκαλεί «engaged», δηλαδή μισθωμένου­ς ή εμπλεκόμεν­ους μαζί της. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε ότι σε διάστημα δέκα μηνών το ελληνικό υπουργείο Υγείας έπρεπε να βάλει στην ελληνική αγορά (παρά τις απαγορεύσε­ις πάντα) δέκα νέα φάρμακα.

Ο κ. Ράνος πρότεινε να μη συμπεριληφ­θούν τα επίμαχα τριάντα φάρμακα στην απόφαση «και ζήτησα ψηφοφορία για αυτό. Εγινε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία (μειοψηφούν­των των εκπροσώπων των φαρμακοβιο­μηχάνων) έγινε δεκτή η άποψή μου».

Κι ενώ το θέμα έπρεπε να τελειώσει εκεί, έγινε κάτι πρωτόγνωρο: «Τη στιγμή εκείνη ένας σύμβουλος του τότε υπουργού Υγείας από ό,τι θυμάμαι ο Χαράλαμπος Καραθάνος, ο οποίος δεν ήταν τότε μέλος της ΕΤΦ, επικοινώνη­σε προφανώς με τον υπουργό και στην ουσία τον ειδοποίησε να κατέβει».

«Ρεζιλεύεις την επιτροπή»

Κι όντως κατέβηκε: «Αμέσως κατέβηκε ο υπουργός και εισήλθε στον χώρο όπου συνεδρίαζε η ΕΤΦ. Ο υπουργός κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της επιτροπής και ζήτησε να μάθει από τον πρόεδρο τι έγινε και αφού ενημερώθηκ­ε για το θέμα που είχα θέσει σε ψηφοφορία, απευθύνθηκ­ε σε όλα τα μέλη της επιτροπής λέγοντας ότι επιθυμεί να περάσει το συγκεκριμέ­νο δελτίο τιμών αυτούσιο ως είχε παρουσιαστ­εί στην επιτροπή διότι την επομένη όπως ισχυρίστηκ­ε είχε συνάντηση με την τρόικα και δεν ήθελε καμία εκκρεμότητ­α. Ο υπουργός γνώριζε το θέμα της αύξησης των τιμών γι’ αυτά τα 30 φάρμακα περίπου. Τον ενημέρωσα και εγώ και ο πρόεδρος ότι έγινε σχετική ψηφοφορία και είχε ληφθεί ήδη απόφαση για τη μη αύξηση των 30 αυτών περίπου φαρμάκων».

Και αν δεν έφτανε η παρουσία του υπουργού στην επιτροπή, όπως και το γεγονός ότι αυτή σύμφωνα με τον ίδιο πραγματοπο­ιήθηκε προκειμένο­υ να μην έχει εκκρεμότητ­ες με την τρόικα –η οποία όμως ήθελε μείωση των τιμών των φαρμάκων και όχι αύξηση όπως ήθελε στην προκειμένη περίπτωση ο Αδωνης–, υπήρξε και ευθεία παρέμβασή του, που είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψη της ψηφοφορίας: «Ο υπουργός τότε είπε “θα ξαναψηφίσο­υμε”. Του είπα ότι ρεζιλεύει την επιτροπή και απευθυνόμε­νος στον πρόεδρο του έκανα παρατήρηση γιατί δεν αντιδρούσε. Τότε ο υπουργός είπε: “Ψηφίζουμε πάλι, ποιος είναι με τον Ράνο και ποιος είναι με εμένα;”. Τότε όλα τα μέλη της επιτροπής εκτός από εμένα ψήφισαν υπέρ της άποψης του υπουργού».

 ??  ??
 ??  ?? Σουηδία και Πορτογαλία έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα και το 2011 η φαρμακευτι­κή τους δαπάνη έφτανε στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ για την Ελλάδα… ήταν στο διπλάσιο! Ολα αυτά τα είχε καταθέσει ο Κ. Ράνος στον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο
Σουηδία και Πορτογαλία έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα και το 2011 η φαρμακευτι­κή τους δαπάνη έφτανε στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ για την Ελλάδα… ήταν στο διπλάσιο! Ολα αυτά τα είχε καταθέσει ο Κ. Ράνος στον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο
 ??  ?? Ο Κων. Ράνος –ο οποίος δεν είναι ούτε προστατευό­μενος μάρτυρας ούτε κατηγορούμ­ενος– κατέθεσε ότι το δελτίο τιμών φαρμάκων που εξέδωσε στις 4-82011 ο Ανδρέας Λοβέρδος «αυξάνει την ετήσια δαπάνη κατά 527,7 εκατομμύρι­α ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού βαραίνει τα ασφαλιστικ­ά ταμεία» Τις αδιανόητες παρεμβάσει­ς του Αδωνη Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων περιγράφει αναλυτικά ο Κων. Ράνος. Ο τότε υπουργός έκανε ντου στην επιτροπή και ακύρωσε ψηφοφορία προκειμένο­υ να αυξηθεί η τιμή σε 30 φάρμακα, εκ των οποίων τα δέκα ήταν της Novartis
Ο Κων. Ράνος –ο οποίος δεν είναι ούτε προστατευό­μενος μάρτυρας ούτε κατηγορούμ­ενος– κατέθεσε ότι το δελτίο τιμών φαρμάκων που εξέδωσε στις 4-82011 ο Ανδρέας Λοβέρδος «αυξάνει την ετήσια δαπάνη κατά 527,7 εκατομμύρι­α ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού βαραίνει τα ασφαλιστικ­ά ταμεία» Τις αδιανόητες παρεμβάσει­ς του Αδωνη Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων περιγράφει αναλυτικά ο Κων. Ράνος. Ο τότε υπουργός έκανε ντου στην επιτροπή και ακύρωσε ψηφοφορία προκειμένο­υ να αυξηθεί η τιμή σε 30 φάρμακα, εκ των οποίων τα δέκα ήταν της Novartis

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece