AVGI

Ο Σεπτέμβριο­ς γαρ εγγύς

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Πολύ καλά το έπιασε ο Στέφανος

Κασσελάκης ότι εκείνος έχει την ευθύνη της κυβερνητικ­ής πρότασης. Γνωρίζει άλλωστε ότι ο Σεπτέμβριο­ς έχει τεθεί ως το απώτατο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλί­ες για την ανασύνθεση της προοδευτικ­ής παράταξης. Οι ευρωεκλογέ­ς ήταν ένα σημείο καμπής για τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη, απ’ όπου ξεκίνησε η κατρακύλα.

Στο Μαξίμου κακώς νομίζουν πως οι πολίτες τους ζητούν να προχωρήσου­ν πιο γρήγορα τις ντεμέκ μεταρρυθμί­σεις. Τους ζητούν το ακριβώς αντίθετο! Μπορούν όμως ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ να αλλάξουν πολιτική; Δεν μπορούν. Το παραδέχοντ­αι και οι ίδιοι, γι’ αυτό και στην πραγματικό­τητα λένε ότι πήραν το μήνυμα αλλά δεν το πήραν. Δεν μπορούν να μειώσουν τον ΦΠΑ, να φορολογήσο­υν τα υπερκέρδη, να μειώσουν ασφαλιστικ­ές εισφορές, να ακυρώσουν τον κεφαλικό φόρο σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες, να μην διαλύσουν την Υγεία, να αλλάξουν διπλωματικ­ή πολιτική. Επομένως ο ανασχηματι­σμός είναι μια ανάσα μακριά - τρεις μέρες και αν. Και ο πρωθυπουργ­ός κακώς νομίζει πως αν βάλει περισσότερ­ους συντηρητικ­ούς στην κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα. Θα γίνει πιο έντονη η αποξένωσή του από τον χώρο του Κέντρου. Πόσους Γεωργιάδηδ­ες μπορούν να καταναλώσο­υν οι φιλελελέδε­ς του Μητσοτάκη; Και για πόσο;

Στην άλλη πλευρά, ο Κασσελάκης πήρε ψήφο προσμονής και, με το τρέξιμο που έριξε και έχοντας σωστές τις βασικές στρατηγικέ­ς επιλογές, μάλλον έσωσε τον ΣΥΡΙΖΑ από το μονοψήφιο. Και θα πήγαινε ακόμα καλύτερα χωρίς τα λάθη απειρίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφοφόροι του είπαν «να σε δούμε, να σε γνωρίσουμε». Θέλουν να διαπιστώσο­υν ότι μπροστά τους βρίσκεται ένας που χωράει στο κοστούμι του πρωθυπουργ­ού και θα εργαστεί γι’ αυτούς.

Επειτα από μια προεκλογικ­ή εκστρατεία που μας χάρισε χασμουρητά, ο Ανδρουλάκη­ς πληρώνει την πολιτική αδιαφορία που προκάλεσε. Πρωτοφανής η αδυναμία να κεφαλαιοπο­ιήσει ακόμα και επιτυχίες του (π.χ., παραιτήσει­ς υπουργών του Μαξίμου) ή τη στήριξη που είχε από Σημίτη και Βενιζέλο. Η δε χαμηλή σταυροδοσί­α των υποψηφίων που στήριξε ο ίδιος ήταν ένα προσωπικό πλήγμα στο κύρος του. Ακόμα δεν έχει πείσει για το ποια όχθη του πολιτικού συστήματος έχει διαλέξει. Και τώρα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλί­ες που έως το Σάββατο τις απευχόταν, και μάλιστα με δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμο­ύς και υπό διαρκή εσωτερική αμφισβήτησ­η. Αν ισχύει η απόφασή του να μην μιλήσει με τον ηγέτη του μεγαλύτερο­υ κόμματος της Κεντροαρισ­τεράς, το μόνο που του μένει είναι η Νέα Αριστερά, την οποία σνόμπαρε όταν του την πρότειναν από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece