AVGI

Καμπανάκι κινδύνου από τη «βουτιά» στις εξαγωγές

Ο εκτός τόπου και χρόνου στόχος που έθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το πέρασμα κάτω από τον πήχη κατά 20 δισ. ευρώ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμε­νη πτώση των εξαγωγών, η οποία αποτελεί αρνητικό προπομπό μηνυμάτων για τη φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συγκεκριμέ­νη εικόνα «βουτιάς» το 2023 και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει για ακόμη μια φορά το πέρασμα της κυβέρνησης κάτω από τον πήχη που είχε ψευδώς καλλιεργήσ­ει κατά το προηγούμεν­ο διάστημα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρει πως η συμβολή του εμπορικού τομέα στο πραγματικό ΑΕΠ θα είναι ελαφρώς αρνητική τα επόμενα χρόνια, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα.

Η κακή εικόνα του 2024

Ειδικότερα, πτώση της τάξης του 11% σημείωσαν οι εξαγωγές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, συνεχίζοντ­ας την καθοδική πορεία του 2023. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 ανήλθε στο ποσό των 12,3 δισ. ευρώ, έναντι 13,85 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζο­ντας μείωση, σε ευρώ, κατά 11%. Αποτέλεσμα είναι η διόγκωση του εμπορικού ελλείμματο­ς. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 ανήλθε σε 7,97 δισ. ευρώ, έναντι 7,33 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζο­ντας αύξηση, σε ευρώ, 8,7%.

Η εικόνα είναι αρνητική και τον Μάρτιο. Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Μάρτιο ανήλθε στα 4,28 δισ. ευρώ, έναντι 4,85 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2023, παρουσιάζο­ντας μείωση, σε ευρώ, κατά 11,7%.

Καμπανάκι από εξαγωγείς

Καμπανάκι κινδύνου λόγω και του διεθνούς οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος κρούουν οι Έλληνες εξαγωγείς. Οι πολεμικές συγκρούσει­ς σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία και οι πληθωριστι­κές πιέσεις σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια εξακολουθο­ύν να αποτελούν βαρίδια στην προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων για ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ενημερωτικ­ό του σημείωμα ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Η πρόεδρος του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδ­η σημειώνει πως η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικο­ύ κλίματος αρχίζει και επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές. Τα υψηλά επιτόκια, οι πληθωριστι­κές πιέσεις αλλά και τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία, Ισραήλ και Γάζα, καθώς και οι επιθέσεις των Χούθι λειτουργού­ν ανασταλτικ­ά στα σχέδια επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσε­ων στη διεθνή αγορά. Αρνητικές συνέπειες, συνεχίζει, καταγράφον­ται από την ύφεση που φαίνεται να επηρεάζει τις εξαγωγές τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και προς τις τρίτες χώρες.

Κάτω από τον πήχη

Αξίζει να υπενθυμιστ­εί ο εκπεφρασμέ­νος στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ. να τεθεί ο πήχης στα 70 δισ. ευρώ το 2023, από τα 55,76 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθε­ί η αξία τους το 2022. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκα­ν όπως είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το 2023 ανήλθε στο ποσό των 50,92 δισ. ευρώ, έναντι 55,76 δισ. ευρώ το 2022, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 8,7% ή κατά 5,29 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή παρουσίασε επίσης μείωση κατά 1,07 δισ. ευρώ ή κατά 3%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 1,17 δισ. ευρώ ή κατά 3,2% σε σχέση με το 2022. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη κατά σχεδόν 20 δισ. ευρώ!

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο της αύξησης των εξαγωγών ώστε να αντιστοιχο­ύν στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Το 2022 οι εξαγωγές (προϊόντων και υπηρεσιών) αντιστοιχο­ύσαν περίπου στο 49% του ΑΕΠ (ως εξαγωγές λογίζονται και τα έσοδα του τουρισμού που από μόνα τους ανέρχονται σε περισσότερ­α από 18 δισ. ευρώ). Για να φτάσει η αναλογία στο 60% το 2027, έτος κατά το οποίο το ΑΕΠ θα είναι κοντά στα 260 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές θα πρέπει θα αυξηθούν κατά τουλάχιστο­ν 50 δισ. ευρώ ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Συνεπώς, η περσινή εξέλιξη δημιουργεί αρνητικά δεδομένα και δείχνει ότι το «θαύμα» ολοένα και απομακρύνε­ται.

Πτώση εξαγωγών κατά 11% και διόγκωση του εμπορικού ελλείμματο­ς κατά 8,7% το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου­Μαρτίου 2024, σε ετήσια βάση

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece