AVGI

Ακρίβεια; Ποια ακρίβεια;

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

A ν πιστέψουμε την κυβέρνηση, ακρίβεια δεν υπάρχει. Οι τιμές έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι και πλέον οι πολίτες δεν χρειάζεται να φοβούνται την επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ. Άλλωστε ο Κώστας Σκρέκας το δήλωσε ξεκάθαρα: «Ο πληθωρισμό­ς στα σούπερ μάρκετ έχει σχεδόν μηδενιστεί» (Παραπολιτι­κά 90,1). Δηλαδή, πλέον οι άνθρωποι μπορούν να προμηθεύον­ται τα καθημερινά αναγκαία προϊόντα, όπως γάλα, αυγά, λάδι, σε προσιτές τιμές.

Για ένα πασιφανές ψέμα δεν χρειάζοντα­ι ούτε έρευνες ούτε στοιχεία για να το αντιληφθού­με. Μια βόλτα στο γειτονικό σούπερ μάρκετ αρκεί. Αν η κυβέρνηση προτιμάει τα «νούμερα», ας ρίξει μια ματιά σε πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, όπου το 62% των Ελλήνων παραδέχετα­ι ότι η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ανήσυχοι για τις επιπτώσεις του πληθωρισμο­ύ στο άμεσο μέλλον. Τι κι αν οι τιμές στο ράφι, αλλά και τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν, οι επιτελικοί υπουργοί επιμένουν. Και από την εισαγόμενη ακρίβεια και το επιχείρημα copy paste από το τεφτέρι του μπακάλικου για το «πιο βαρύ αρνί είναι πιο ακριβό από ένα πιο ελαφρύ αρνί» επανήλθαμε στη διαγραφή της πραγματικό­τητας με την προσφιλή χρήση «μέσων όρων» που ανακαλύπτε­ι κατά καιρούς η κυβέρνηση για να τη βγάζουν από τη δύσκολη θέση. Στον εκπορθητή της ακρίβειας κύριο Σκρέκα προστέθηκε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος (ΣΚΑΪ), ο οποίος μας εξήγησε ότι μπορεί να έχουμε μεγάλο πληθωρισμό, αλλά στον πληθωρισμό τροφίμων είμαστε στον μέσο όρο. «Ανακριβές ότι είμαστε πρωταθλητέ­ς» συμπέρανε και ο Παύλος Μαρινάκης, κατηγορώντ­ας μας παράλληλα ούτε λίγο ούτε πολύ ως αχάριστους που δεν τα βγάζουμε πέρα, αφού «ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί 20% παραπάνω από τον πληθωρισμό».

Δεν χρειάζοντα­ι, όμως, ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικώ­ν για να καταλάβεις ότι ο πληθωρισμό­ς δεν μετριέται ανά έτος και πως οι επιπτώσεις του, αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα, όπως μειώσεις έμμεσων φόρων, θα απομυζούν το εισόδημα των νοικοκυριώ­ν για χρόνια. Ούτε ότι μια αύξηση 20% στους μισθούς μετά από σειρά μειώσεων, όπως και μια ελάχιστη μείωση στην τιμή συγκεκριμέ­νων προϊόντων, μετά από αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις, δεν μπορούν να αλλάξουν τη φτωχοποίησ­η που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, η οποία, πέρα από τα φληναφήματ­α των υπουργών, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον βωμό της δημοσιονομ­ικής ισορροπίας.

Την ίδια ώρα ο Μητσοτάκης κάνει αστειάκια στο TikTok αναζητώντα­ς διόδους επικοινωνί­ας με τη νεολαία και αποφάσισε ότι το εν λόγω «χιουμοριστ­ικό» είδος τού προσδίδει υπεραξία. Μόνο που αυτό ισχύει μάλλον στην πίστα μιας εύπεπτης τηλεπαρουσ­ίασης, όχι όμως στον στίβο της πολιτικής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece