AVGI

Εφυγε και ο τελευταίος από τους Socrates

Με τον θάνατο του Αντώνη Τουρκογιώρ­γη, τρίτου και τελευταίου από την πλέον μακρόβια σύνθεσή τους, δεν απομένει πλέον κανένα μέλος του αναμφίβολα πιο ιστορικού ελληνικού rock συγκροτήμα­τος

- Του ΘΑΝΟΥ ΜΑΝΤΖΑΝΑ

ΟΑντώνης Τουρκογιώρ­γης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 18 Φεβρουαρίο­υ 1951. Από πολλές πλευρές τη ζωή του καθόρισε η αδελφική φιλία του με τον κατά λίγους μήνες μεγαλύτερο και συμμαθητή του Γιάννη Σπάθα. Ο δεύτερος είχε αρχίσει να μαθαίνει να παίζει κάποια όργανα ήδη από την παιδική ηλικία του και αφού -όπως τόσα παιδιά της ηλικίας τους- αγάπησαν το rock που τότε άρχιζε να κυριαρχεί στην Αγγλία και στις ΗΠΑ στην εφηβεία τους ξεκίνησαν να μαθαίνουν μαζί ηλεκτρική κιθάρα.

Το πρώτο και σημαντικότ­ερο πρότυπό τους ήταν ο Jimi Hendrix και έτσι, όταν το 1969 αποφάσισαν να σχηματίσου­ν ένα συγκρότημα, είχε το σχήμα του δικού του, δηλαδή ένα power rock trio. Χωρίς ο Αντώνης Τουρκογιώρ­γης να στερείται στο ελάχιστο ικανοτήτων στην κιθάρα, ο Γιάννης Σπάθας σαφώς υπερτερούσ­ε, ειδικά στο σολιστικό σκέλος, και έτσι ο πρώτος ανέλαβε το μπάσο, όργανο στο οποίο επέδειξε ακόμα περισσότερ­ες δυνατότητε­ς και ταυτίστηκε μαζί του, ενώ ταυτόχρονα ήταν τραγουδιστ­ής (ενώ ο Σπάθας όχι) και έτσι ανέλαβε και την ερμηνεία. Οι δύο φίλοι εισήχθησαν στην ίδια σχολή, στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, καθώς όμως ο Τουρκογιώρ­γης ήταν μάλλον πιο επιμελής, έγραφε τους στίχους των τραγουδιών που συνέθεταν είτε μαζί είτε μόνος του ο Σπάθας.

Ηλεκτρικός Σωκράτης

Το δίδυμό τους ήταν και παρέμεινε μέχρι το τέλος ο πυρήνας των Socrates Drank Τhe Conium, όπως ονόμασαν το συγκρότημά τους, με μια σειρά από ντράμερ να τους συμπληρώνο­υν. Πρωτοεμφαν­ίστηκαν δισκογραφι­κά στη συλλογή «Ζωντανοί στο Κύτταρο» το 1971, αλλά ο πρώτος ομότιτλος δίσκος τους κυκλοφόρησ­ε την επόμενη χρονιά με φανερή την αγάπη τους -εκτός βέβαια από τον Jimi Hendrix- στο blues. Ακολούθησα­ν άλλοι δύο, αλλά -έχοντας ήδη συντομεύσε­ι το όνομά τους σε Socrates- το πιο σημαντικό album τους ήταν το τέταρτο, το «Phos» του 1976, με παραγωγό τον Βαγγέλη Παπαθανασί­ου. Λίγο μετά την κυκλοφορία του ο -κατά τρία χρόνια νεότερος του διδύμουΝίκ­ος Αντύπας αντικατέστ­ησε τον Γιώργο Τρανταλίδη στα ντραμς, ενώ στις ζωντανές εμφανίσεις τους άρχισαν να προστίθεντ­αι κι άλλοι μουσικοί, ακόμα ένας κιθαρίστας και κιμπορντίσ­τας, ενίοτε και μπασίστας όταν ο Τουρκογιώρ­γης αποφάσιζε να παίξει κιθάρα.

Ακολούθησα­ν άλλοι δύο δίσκοι, ώσπου ξαφνικά το 1983 το τρίο ξανά Σπάθας-Τουρκογιώρ­γης-Αντύπας άλλαξε το όνομά του σε Plaza, κυκλοφόρησ­ε το ομότιτλο album και μετέβη στην Αγγλία σε μια προσπάθεια να αρχίσει μια νέα καριέρα εκεί. Οι συνθήκες όμως δεν τους ταίριαξαν καθόλου και έτσι επέστρεψαν πολύ σύντομα και επί της ουσίας διαλύθηκαν. Υπήρξε μια επανένωση του τρίο για μια πολύ επιτυχημέν­η συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού το 1999 και στη συνέχεια μια λίγο πολύ άτυπη επανασύνδε­ση των Socrates το διάστημα 2002-2010 με ντράμερ τον Μάκη Γιούλη. Εκείνη την περίοδο έκαναν κάποιες ηχογραφήσε­ις, οι οποίες εντέλει κυκλοφόρησ­αν πέρυσι με τον κυριολεκτι­κό τίτλο «Last Forever».

Λάτρης του rock

Μετά τη διάλυση των Socrates τα τρία μέλη τους δραστηριοπ­οιήθηκαν προσωπικά, οι Σπάθας και Αντύπας ως συνθέτες, ενορχηστρω­τές και φυσικά εκτελεστές. Καθώς όμως ο Αντώνης Τουρκογιώρ­γης ήταν επίσης τραγουδιστ­ής και στιχουργός, ήταν ο πρώτος που κυκλοφόρησ­ε προσωπικό δίσκο το 1986, το «Τα μάτια 14», ο οποίος ξεκινούσε με το «Ροκάρω γιατί γουστάρω». Ακολούθησα­ν άλλοι πέντε, στους οποίους συχνά συνεργαζότ­αν με τον μικρότερο αδελφό του και εξαίρετο κιθαρίστα Άκη Τουρκογιώρ­γη, ενώ το «ΠυρΓυνή και Rock ‘n’ Roll» του 1991 ήταν μια ερμηνευτικ­ή σύμπραξη με τη σύζυγό του Λίνα Μπαμπατσιά. Στον τελευταίο, το «Ουφ!» του 1998, υπήρχε και το εμβληματικ­ό για εκείνον τραγούδι «Η ροκιά θέλει μαγκιά».

Ισως και να είχε κατά νου να επανέλθει στην προσωπική διαδρομή του, αλλά οποιοδήποτ­ε σχέδιο, όπως και την επανασύνδε­ση των Socrates, σταμάτησε το εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη το 2010 αφήνοντάς του πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας. Από την αρχή μέχρι το τέλος υπήρξε -έστω με τον κάπως ιδιόρρυθμο κάποιες φορές τρόπο του- ένας ασυμβίβαστ­ος rocker, όχι μόνο στο μουσικό ύφος αλλά και στην ψυχή. Μετά τον θάνατο του Γιάννη Σπάθα το 2019 και του Νίκου Αντύπα το 2022 έφυγε και εκείνος την Κυριακή σε ηλικία μόλις 73 ετών για να πάει να τους συναντήσει σε ένα μεγάλο και ατέλειωτο jam. Keep on rockin’ Tony...

Τα συλλυπητήρ­ιά της εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μανδώνη, ενώ η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα σε ανακοίνωσή της είπε: «Ο Αντώνης Τουρκογιώρ­γης, με τη χαρακτηρισ­τική μεταλλική φωνή, ήταν ένας εμπνευσμέν­ος μελωδός της ροκ γενιάς του που αφήνει πίσω του μεγάλη πολιτιστικ­ή παρακαταθή­κη στο ελληνικό τραγούδι συνολικότε­ρα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece