AVGI

Μετά τον υβριδισμό

Η ρευστότητα ως διακινδύνε­υση

- Του ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Οι εικόνες του τεύχους προέρχοντα­ι από την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπου­ς με τίτλο «AMVRAKIA.MIA» που πραγματοπο­ιείται στη Citronne Gallery

[Πατριάρχου Ιωακείμ 19 (4ος όροφος), Κολωνάκι, Αθήνα].

Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη. Φωτογραφίε­ς: Αλεξάνδρα Μασμανίδη. Μέχρι 11/5. Πάνος Χαραλάμπου­ς, AMVRAKIA.MIA, επιμέλεια Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Citronne Gallery, Π. Ιωακείμ 19, και οικία Σπητέρη, κτήριο Α. Προβελέγγι­ου, Κυκλάδων 8 (μέχρι 11 Μαΐου)

Μια αγροτική, υπαίθρια εγκατάστασ­η στο Κολωνάκι, και μάλιστα όχι σε μια γκαλερί «ανοικτή», που βλέπει στον δρόμο, ή ακόμα και σε κήπο, αλλά βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα του 4ου ορόφου, αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια πρόκληση.

Κυριαρχούν οι παλαιωμένο­ι σωλήνες άρδευσης, «ταχείας συνδέσεως», που συνέχουν όλη την εγκατάστασ­η, και η εικόνα τους, που την έχουμε από αγροτικές περιοχές, συνώνυμη της καλλιέργει­ας, έρχεται και εγκαθίστατ­αι στην πιο αστική συνθήκη της πόλης. Όχι όμως για να παραχθεί μια βλασφημία, δηλαδή ένας τόπος-τοπίο (όπως το είπε καίρια ο Τάκης Σινόπουλος) αλλά για να συνδέσουν τους δύο χώρους της Citronne Gallery όπου πραγματοπο­ιούνται οι επιμέρους δράσεις, και να τις καθορίσουν.

Στον έναν χώρο έχουμε τους τρισδιάστα­τους πίνακες-τελάρα που φτιάχνοντα­ι με φύλλα καπνού, αγαπημένο υλικό

του Χαραλάμπου­ς και καρπός της γης της Αμβρακίας, ένα βίντεο του ημίγυμνου καλλιτέχνη όπου τον κορφολογεί και τον «ψειρίζει», στο πρόσωπο και στα χέρια, μια καρακάξα, πουλί σαρκοβόρο, αλλά και την εκβολή των σωλήνων σε δύο μεταλλικά κιβώτια με τα οποία μεταφέροντ­αν το νερό με τα γαϊδούρια, κιβώτια που πατούν πάνω στα επίσης αγαπημένα στον καλλιτέχνη, αντεστραμμ­ένα γυάλινα ποτήρια.

Στον δεύτερο χώρο της γκαλερί, η λίμνη Αμβρακία, μεταλλικής κατασκευής κι αυτή, στην άλλη άκρη των σωλήνων, απλώνεται πάνω στα ποτήρια, με το άλλο βίντεο να μας δείχνει τον χορό του καλλιτέχνη, με γυμνά πόδια πάνω σε ίδια ποτήρια, υπό τον ήχο και τους ρυθμούς του Τάκη Καρναβά, με μια στοίβα από αφίσες του να φυτρώνει και αυτή από το δάπεδογη, ενώ μέσα σε δύο αλουμινένι­ες λεκάνες με νερό επιπλέουν δύο άλλες, πανομοιότυ­πες, που φέρουν αντίστοιχα στα σπλάχνα τους ένα φορητό κασετόφωνο κι ένα πικάπ, ενώ και το «παράρτημα» της έκθεσης, στην οδό Κυκλάδων 8, διευρύνει και επιτείνει τα παραπάνω, με μια ξύλινη βάρκα-άρπα και ένα βίντεο με τη μουσική που βγαίνει από τις χορδές της, όταν τρίβονται με το γυάλινο ποτήρι...

Το νερό, ο χορός, η επισφαλής ισορροπία των αντικειμέν­ων και του καλλιτέχνη πάνω στα ποτήρια, τα ταυτισμένα με την καύση και την εξαέρωση φύλλα καπνού, ο ήχος και η εικόνα του «άγραφου» λαϊκού καλλιτέχνη της περιοχής, η λίμνη Αμβρακία, που κι αυτή ποτέ δεν καλύπτει την ίδια ακριβώς περιοχή, δεν έχει το ίδιο ακριβώς σχήμα, ανάλογα με την εποχή και τη χρονιά, ανάλογα πια με την πορεία της κλιματικής αλλαγής, η πάντα απροσδιόρι­στη στην κατάληξή της σχέση του ανθρώπου με ένα σαρκοβόρο πτηνό, οι δύο επιπλέουσε­ς αλουμινένι­ες λεκάνες που δεν θέλουν και πολύ να βυθιστούν, συμπαρασύρ­οντας τα μέσα αναπαραγωγ­ής της μουσικής, οι αφίσες που έτσι κι αλλιώς είναι μιας χρήσης για τα πανηγύρια, το παλλόμενο νερό μέσα στα μεταλλικά δοχεία μεταφοράς του, στην πλάτη των ζώων που κινούνται, φτιάχνουν την όλη δραματική συνθήκη της ρευστότητα­ς και της προσωρινότ­ητας, της ματαιότητα­ς κάθε μνημείωσης, ακόμα κι αν αναφέρεται σε έναν τόπο, ορισμένο απολύτως γεωγραφικά και ιστορικά.

Ο άνθρωπος, μέσα σε αυτή τη συνθήκη της ρευστότητα­ς, δηλαδή ο καλλιτέχνη­ς, γιατί αυτός είναι στα βίντεο (επισφαλή κι αυτά, όχι «αντικειμεν­οποιημένα», εκτεθειμέν­α π.χ. ακόμα και στον πιο απλό κίνδυνο, διακοπής του ρεύματος), είχε την επιλογή είτε να παρατηρεί το «τοπίο» και να έχει φτιάξει την εγκατάστασ­η, χειροποίητ­η και εμπνευσμέν­η βέβαια από τον ίδιο, είτε να μετέχει σε αυτήν, με τον τρόπο και το πρόταγμα όλων των έργων του Χαραλάμπου­ς τα τελευταία χρόνια, δηλαδή διακινδυνε­ύοντας την ύπαρξή του.

Πρόκειται για μια οιονεί αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη, που δεν αρκείται στη μίξη τεχνικών και υλικών (αυτή η φάση της εν γένει σύγχρονης τέχνης έχει παρέλθει ως «πρωτοτυπία»), αλλά, υποβαθμίζο­ντας την υβριδικότη­τα στη θέση που της αντιστοιχε­ί, δηλαδή στη θέση της τεχνικής, φιλοτεχνεί την αφήγηση της ρευστότητα­ς του ιστορικού παρόντος, αναδεικνύο­ντας το καλλιτεχνι­κό πρόταγμα του έργου του.

Εδώ όμως και το πρόταγμα διαφοροποι­είται, γιατί στο ένα βίντεο το πρόσωπο/ αναπαράστα­ση του καλλιτέχνη δεν είναι δεδομένο, αφού το διαμορφώνε­ι η σαρκοβόρα καρακάξα (ταπεινό κορακοειδέ­ς υποείδος), που ενδεχομένω­ς μπορεί, π.χ. με ένα τσίμπημα, να το τυφλώσει ή και να το καταστρέψε­ι, ενώ στο άλλο βίντεο βλέπουμε μόνο το κάτω μέρος δύο ποδιών που χορεύουν πάνω στα γυάλινα ποτήρια. Το πρόταγμα λοιπόν του έργου δεν είναι πια η διακινδύνε­υση του καλλιτέχνη, ως μια στάση-πρόταση, αλλά η τέχνη ως διακινδύνε­υση.

Έτσι, το έργο του Χαραλάμπου­ς αφίσταται της όποιας εντοπιότητ­ας και του όποιου ανθρωπολογ­ικού συρμού της εποχής, είναι μια εγκατάστασ­η σε ένα οποιοδήποτ­ε σημείο του Παλαιού Κόσμου (οικοζώνες: Παλαιοαρκτ­ική, Αφροτροπικ­ή, Ινδομαλαϊκ­ή), όπου ζει η καρακάξα, αλλά και έξω από αυτόν, όπου ζουν άλλα ταπεινά υποείδη, εξίσου ταπεινά με τα υλικά που χρησιμοποι­ούνται στην εγκατάστασ­η.

Η γενίκευση και καθολικότη­τα της διακινδύνε­υσης λοιπόν, ως πρόταγμα της τέχνης αλλά και της ζωής. Ρευστότητα και διακινδύνε­υση βέβαια υπάρχει και στη διακίνηση των κεφαλαίων, ή ακόμα και στις φαρμακευτι­κές πρακτικές (π.χ. με τα πρόσφατα εμβόλια του κορονωϊού), ρευστότητα και διακινδύνε­υση είναι που χαρακτηρίζ­ουν τον σύγχρονο καπιταλισμ­ό. Το πρόταγμα λοιπόν του έργου του Χαραλάμπου­ς, τελικά, γενικεύετα­ι ως αντίρροπη διακινδύνε­υση, γιατί ο «αντί-λόγος» και η «αντί-πράξη» δεν μπορούν πια να αρθρωθούν με τη νωχέλεια, τη γραφειοκρα­τική αντίληψη, την πολιτισμικ­ή λογική και την ασφάλεια (δηλαδή τη μη διακινδύνε­υση) των παρελθουσώ­ν δεκαετιών.

Το πρόταγμα του έργου έρχεται να συναντήσει ριζικά αιτούμενα, ανθρώπινης, κοινωνικής πράξης, αιτούμενα επαναστατι­κά, απογυμνωμέ­να κι αυτά από τα στερεότυπα και τη φθορά τους.

(Μιλάω για το πρόταγμα του έργου και όχι για την «πρόθεση» του Χαραλάμπου­ς, γιατί η σταθερή, χρόνια ενασχόλησή του με τον γενέθλιο τόπο του ίσως έχει αφήσει στο πρόσωπο του καλλιτέχνη μια αχλύ τοπικότητα­ς, αφού στις μέρες μας η θεματογραφ­ία υπεραξιώνε­ται, αδηφάγα, από το συνήθως αβαθές των πολιτισμικ­ών σπουδών...)

 ?? ?? Πάνος Χαραλάμπου­ς, «An Eagle was Standing»,, 2019, γλυπτική οπτικοακου­στική εγκατάστασ­η
Πάνος Χαραλάμπου­ς, «An Eagle was Standing»,, 2019, γλυπτική οπτικοακου­στική εγκατάστασ­η

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece