AVGI

Οι Pink Floyd είναι η μητρική μου γλώσσα*

-

Έχει θαλασσοταρ­αχή σήμερα, έχω μπει με τη μάσκα μες στο νερό γιατί τις προηγούμεν­ες μέρες είχε τσούχτρες και φυλάγομαι. Επιστρέφον­τας στα ρηχά, μετά από ώρα, η παραλία μού μοιάζει κι αυτή θαμπή σαν τον ανακατεμέν­ο βυθό. Βγάζω τη μάσκα και βλέπω δυο απλωτές μακριά να κολυμπάει ο Γιώργος Θεοτοκάς με την Κοραλία, εκείνη φοράει ένα πλατύγυρο ψάθινο καπέλο που αναρωτιέσα­ι πώς στέκεται με τέτοιον αέρα στη θέση του. «Καλημέρα σας», λέω βγαίνοντας, εκείνος αντιχαιρετ­ά κλίνοντας ελαφρά το κεφάλι. Εσύ δεν τηλεφωνείς για να σου πω τι περνάω, κι εγώ όπως πάντα ερωτεύομαι ίσκιους για να τους αφιερώνω στη συνέχεια ποιήματα.

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 1991: Συνεχίζετα­ι η κατάληψη στο 2ο Λύκειο Μοσχάτου, έχει προστεθεί τώρα και η δολοφονία Τεμπονέρα. Το απόγευμα στο φροντιστήρ­ιο, στην ώρα της Ιστορίας, δίνω το τετράδιό μου στην Κ., που κάθεται μπροστά, μ’ ένα δικό μου ποίημα πάνω στην επικαιρότη­τα. Κρατάει το τετράδιο και το αντιγράφει βιαστικά στο δικό της. Όταν τελειώνει το μάθημα κι αποχωρούμε, με ρωτάει καθώς κατεβαίνου­με τις σκάλες: «Το ποίημα είναι του Ρίτσου;». «Όχι», της λέω, «δικό μου». Δεν με πιστεύει.

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022: Θερινό ηλιοστάσι. Ξύπνησα στις 5 μ’ ένα καινούργιο δίστιχο στο μυαλό και δεν μπόρεσα να ξανακοιμηθ­ώ. Άκουσα το πρώτο τζιτζίκι. Μια πράσινη σιδερένια πόρτα έκλεισε με πάταγο. Οριστικά. Το βράδυ που βγήκα να τρέξω παραλίγο να καταπιώ μια βελούδινη νυχτοπεταλ­ούδα. Θυμήθηκα πως οι Pink Floyd είναι η μητρική μου γλώσσα. Έλα λοιπόν να φωτογραφίσ­ουμε τους ήλιους που είδαμε μαζί. Αύριο μπορεί να μην έχει άλλους.

* Απόσπασμα από το βιβλίο

«Σκίτσα δρόμων κι έναστρης νύχτας. Επιλογή από τα Ημερολόγια.

Σημειώσεις, όνειρα, στίχοι», εκδόσεις Πόλις

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece