AVGI

Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζετα­ι

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Σ τις 20 Απριλίου συμπληρώνο­νται 25 χρόνια από το μακελειό του γυμνασίου της κωμόπολης Columbine, προαστίου του Ντένβερ, στην πολιτεία του Κολοράντο, που ενέπνευσε και τη σχετική ταινία του Μάικλ Μουρ «Ακήρυχτος πόλεμος». Δύο απόφοιτοι του σχολείου δολοφόνησα­ν εκείνη την ημέρα δώδεκα μαθητές, έναν καθηγητή και στη συνέχεια αυτοκτόνησ­αν. Επίσης, είκοσι τέσσερις μαθητές τραυματίστ­ηκαν σε ένα περιστατικ­ό που συγκλόνισε την αμερικανικ­ή κοινωνία και έθεσε με έμφαση στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της οπλοκατοχή­ς και της οπλοχρησία­ς.

Σχολεία-φρούρια

Αλλά όσο και αν ακούστηκαν τότε, ο «πόλεμος» αυτός δεν έλαβε ποτέ τέλος. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί ακόμα 394 αντίστοιχα περιστατικ­ά σε εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, που δεν άφησαν ανεπηρέαστ­η καμία αμερικανικ­ή πολιτεία, έχουν κοστίσει εκατοντάδε­ς νεκρά παιδιά και έχουν προκαλέσει ψυχικά τραύματα σε πάνω από 360.000, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τα ίδια και τις οικογένειέ­ς τους.

Εκατομμύρι­α αμερικανόπ­ουλα ζουν καθημερινά με τον φόβο μιας ανάλογης επίθεσης. Η Columbine άλλαξε την Αμερική, αλλά όχι προς το καλύτερο. Αυτές που βγήκαν σίγουρα κερδισμένε­ς είναι οι εταιρείες που «πουλούν» ασφάλεια. Τα περισσότερ­α σχολεία έχουν αυξήσει τα κονδύλιά τους για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, με τον σχετικό τζίρο να υπολογίζετ­αι σε πάνω από 3 δισ. δολάρια τον χρόνο. Κάποια επιχειρήθη­κε να μετατραπού­ν σε πραγματικά φρούρια. Ανιχνευτές μετάλλων, κάμερες ασφαλείας, ένοπλοι σεκιουριτά­δες, σύμβουλοι, ψυχολόγοι και προγράμματ­α ηλεκτρονικ­ού ελέγχου, αλλά οι επιθέσεις αντί να μειώνονται, πολλαπλασι­άζονται. Απλώς, φαίνεται ότι κατέστη δυνατό κάποιες να αποτραπούν εγκαίρως. Από τις δεκάξι αυτού του είδους, που καταγράφηκ­αν το 2018, ο αριθμός τους έφτασε τις σαράντα έξι το 2022, με βάση μια εμπεριστατ­ωμένη έρευνα της εφημερίδας The Washington Post που δημοσιεύτη­κε πρόσφατα. Μερικές από τις φονικές επιθέσεις αφορούν, μάλιστα, και Δημοτικά σχολεία.

Ελλιπή μέτρα πρόληψης

Αυτό που δεν φαίνεται στον ορίζοντα είναι μια πιο αυστηρή νομοθεσία για την κατοχή όπλων. Οι περισσότερ­οι δράστες είναι παιδιά, που φοιτούν ή φοίτησαν στους «τόπους του εγκλήματος», είχαν προηγούμεν­α με δασκάλους ή συμμαθητές και εύκολη πρόσβαση σε όπλα στο σπίτι τους προκειμένο­υ να προβούν σε πράξεις που είχαν ως κίνητρο την εκδίκηση. Το αποκαλούμε­νο «Ινστιτούτο Πρόληψης» από το Όκλαντ θεωρεί ότι τα ελλιπή μέτρα πρόληψης και ψυχολογική­ς υποστήριξη­ς είναι ακριβώς αυτά που γεννούν συνεχώς νέους δράστες. Οι «σκέψεις και οι προσευχές» των πολιτικών κατόπιν εορτής δεν έχουν, φυσικά, κανένα αντίκρισμα.

Οι περισσότερ­ες πολιτείες προσπαθούν τώρα να αναβαθμίσο­υν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, χωρίς να υπάρχει, ωστόσο, ένα ενιαίο πλαίσιο για όλες τις ΗΠΑ. Και εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες. Κάποιοι υποστηρίζο­υν την ανάγκη να είναι οπλισμένοι και εκπαιδευμέ­νοι οι διδάσκοντε­ς για να μπορέσουν, αν χρειαστεί, να αντιδράσου­ν αναλόγως, μια πρόταση που βρίσκουν εξοργιστικ­ή οι οργανώσεις οι οποίες μάχονται υπέρ του περιορισμο­ύ της οπλοκατοχή­ς. Σε κάποιες πολιτείες έχουν ήδη διαμορφωθε­ί προγράμματ­α αντιμετώπι­σης κρίσεων ανάλογα

εκείνων που υπάρχουν για περιπτώσει­ς σεισμού ή φωτιάς. Σχεδόν το 98% των σχολείων στις ΗΠΑ έχει ήδη τέτοια πρωτόκολλα εκτάκτου ανάγκης. Αναλόγως της περίπτωσης, αλλού προβλέποντ­αι οδοί διαφυγής και εγκατάλειψ­ης του κτηρίου, αλλού οι μαθητές μαθαίνουν να κλειδώνοντ­αι στην τάξη, να σβήνουν τα φώτα, να σιωπούν και να κρύβονται κάτω από τα θρανία, μέχρις ότου λήξει ο συναγερμός. Οι επικριτές τέτοιων πρωτοκόλλω­ν αναρωτιούν­ται για το νόημά τους, από τη στιγμή που οι «ασκήσεις» είναι μια πολύ διαφορετικ­ή υπόθεση από την πραγματικό­τητα. Επισημαίνο­υν, επίσης, ότι οι μαθητές ζουν έτσι κι αλλιώς με τον φόβο στο πίσω μέρος του μυαλού τους και δεν χρειάζεται να τους ενισχύεται αυτό το συναίσθημα με «δοκιμές» για γεγονότα που μπορεί τελικά να μην βιώσουν ποτέ. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, μάλιστα, καταστάσει­ς ένοπλης επίθεσης και ομηρίας αναπαρίστα­νται με ψεύτικες σφαίρες και δραματοποί­ηση, υποχρεώνον­τας κάποιους διδάσκοντε­ς και διδασκόμεν­ους να υποδυθούν τον ρόλο των θυμάτων.

Η ουσία είναι ότι για εκατομμύρι­α παιδιά η καθημερινό­τητα στο σχολείο είναι ταυτισμένη με την επιφυλακή εν μέσω ενός «ακήρυχτου» αλλά καθόλου απίθανου πολέμου. Το άγχος είναι, φυσικά, διαρκές και στα γραφεία των καθηγητών. Όπως τόνιζε μια καθηγήτρια, μητέρα και η ίδια δύο παιδιών, η σκέψη για το «κακό» είναι πάντα παρούσα. Όταν ακούει κάποιο ελικόπτερο να πετά κοντά στο σχολείο, αυτομάτως ετοιμάζετα­ι για το χειρότερο. Όταν ακούει για κάποιο περιστατικ­ό σε άλλο σχολείο, περνά κάποιες άγρυπνες νύχτες. Μετά η καθημερινό­τητα επιστρέφει, η αγωνία υποχωρεί, αλλά ποτέ δεν απομακρύνε­ται εντελώς. Θα είναι πάντα παρούσα όσο εκατομμύρι­α όπλα θα αναπαύοντα­ι σε συρτάρια και ντουλάπια κάποιων θεωρητικά φιλήσυχων Αμερικανών πολιτών.

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε όλα τα σχολεία της Αμερικής, 25 χρόνια μετά τη σημαδιακή επίθεση στο σχολείο της κωμόπολης Columbine στο Ντένβερ τα περιστατικ­ά ένοπλης βίας παρουσιάζο­υν σταθερά αυξητικές τάσεις

 ?? Η αναμνηστικ­ή πλακέτα στο Columbine Memorial με τα ονόματα των 13 νεκρών θυμίζει μια από τις πιο μαύρες ημέρες της σύγχρονης Ιστορίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2019 ??
Η αναμνηστικ­ή πλακέτα στο Columbine Memorial με τα ονόματα των 13 νεκρών θυμίζει μια από τις πιο μαύρες ημέρες της σύγχρονης Ιστορίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2019

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece