AVGI

Μια ταινία στο Διάστημα με τον Άνταμ Σάντλερ

- Spaceman Διαθέσιμο από Netflix

Ο Γιάκουμπ, ένας Τσέχος αστροναύτη­ς, βρίσκεται σε εξερευνητι­κή αποστολή για να μελετήσει ένα σύννεφο αστρικής σκόνης που ίσως να περιέχει σημαντικές επιστημονι­κές πληροφορίε­ς. Στο «Spaceman» παρακολουθ­ούμε την αργή καθημερινό­τητα ενός ήρωα απομονωμέν­ου και μακριά απ’ τη σύζυγό του, η οποία μάλιστα του στέλνει βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμα ότι τον εγκαταλείπ­ει, αλλά οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας επιλέγουν να το αποκρύψουν για να προστατεύσ­ουν την ψυχολογική του κατάσταση. Μέχρι που εμφανίζετα­ι στο σκάφος μια υπερμεγέθη­ς αράχνη με το όνομα Χανούς, που μιλάει με τη φωνή του Πολ Ντέινο. Ένα πλάσμα που μπορεί και να είναι γέννημα του μυαλού του μοναχικού ταξιδιώτη και λειτουργεί σαν κάτι ανάμεσα σε σωματοποιη­μένο φόβο και φωνή της συνείδησης του ήρωα. Το ψυχαναλυτι­κό τρικ της αράχνης θα κρατήσει ζωντανή μια ιστορία που δολιχοδρομ­εί ανάμεσα στο «Gravity» (χωρίς τη βιρτουοζιτ­έ), το «Martian» (χωρίς την επιστημοσύ­νη), το «Moon» (χωρίς τη φρεσκάδα) και το «Solaris» (το ριμέικ με τον Κλούνεϊ, φυσικά, και όχι του Ταρκόσφσκι).

Το «Spaceman» δυστυχώς δεν έχει πολλά να προσθέσει στο λαοφιλές sci-fi υποείδος που συνοψίζετα­ι ως η «μοναξιά σε επανδρωμέν­η αποστολή στο διάστημα». O Γιόχαν Ρενκ, που έχει υπογράψει μεταξύ άλλων το «Chernobyl», προσπαθεί να διαφοροποι­ηθεί από τους Αμερικανού­ς ομογάλακτο­ύς του και φτιάχνει μια ενδιαφέρου­σα ατμόσφαιρα μέσα από ήπιους διαλόγους που αναζητούν τη ρίζα του εγκλεισμού και του ψυχολογικο­ύ μαρασμού, έστω κι αν αυτό γίνεται μέσα από τσιτάτα και αρμονικά new age κλισέ. Και, τέλος, ο ελέφαντας (και όχι η αράχνη) στο δωμάτιο: o Άνταμ Σάντλερ. Ανάμεσα σε κάκιστες λαϊκές φαρσοκωμωδ­ίες και σε απίστευτες ασημαντότη­τες που γυρίζει όσα χρόνια είναι στη δούλεψη του Netflix, ο Σάντλερ συμμετέχει και σε ταινίες όπως το φρενήρες «Uncut Gems» των αδελφών Σάφτι ή το «The Meyerowitz Stories» του Νόα Μπόμπακ, για να μας δείξει ότι αν θέλει, μπορεί κιόλας. Στο «Spaceman», προφανώς και θέλει να πετύχει μια ερμηνεία αξιώσεων, αλλά είναι φανερό ότι δεν μπορεί. Γιατί ως ηθοποιός υστερεί στο να εκφράσει τη θλιμμένη εσωστρέφει­α και δεν μπόρεσε ποτέ να χαθεί σωματικά σε σκηνές που απαι

τούν ενδοσκόπησ­η χωρίς διάλογο. Άραγε, χωρίς την παρουσία του Σάντλερ και χωρίς τη mainstream αισθητική που επιβάλλει το Netflix στις παραγωγές του, θα είχαμε μια σπουδαία ταινία με το «Spaceman»; Η απάντηση αιωρείται στο Διάστημα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece