AVGI

Με πυξίδα τον κοινωνικό αυτοματισμ­ό

Η απόφαση των αγροτών για την απόβασή τους στην Αθήνα προκαλεί νευρική κρίση στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργ­ό να αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο» Με το τέλος της «ιδεολογική­ς ηγεμονίας της Αριστεράς» επιχείρησε να συνδέσει

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το

χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμ­ού ανασύρει η κυβέρνηση έναντι των κοινωνικών μετώπων που την περιβάλλου­ν, διανθίζοντ­άς το με εμπρηστικέ­ς αναφορές κατά της Αριστεράς. Η απόφαση των αγροτών για την απόβασή τους στην Αθήνα προκαλεί νευρική κρίση στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργ­ό να αναφέρει -στο πλαίσιο συζήτησής του με πολίτες του Χαϊδαρίου- ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του». Υπό αυτό το πρίσμα, δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο με τους εκπροσώπου­ς του κλάδου αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους.

Τη σχετική σκυτάλη παρέλαβε ο Μάκης Βορίδης, που δήλωσε ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι να μπορεί να αντιμετωπί­ζει όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείρισ­η επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερ­ο ή να διαδηλώνει πιο έντονα.

Εμπρηστική ρητορική

Η Ν.Δ. επιχειρεί να ανοίξει κανάλια επικοινωνί­ας με τους διαμαρτυρό­μενους

αγρότες πάνω σε άνυδρο έδαφος. Γαλάζιοι αξιωματούχ­οι επιμένουν να αποκλείουν την προοπτική λήψης ουσιαστικώ­ν μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, επικαλούμε­νοι τα περιορισμέ­να δημοσιονομ­ικά περιθώρια. Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης συνέδεσε το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ με το τέλος «της κατ΄ επίφαση προοδευτικ­ότητας και ιδεολογική­ς ηγεμονίας της Αριστεράς».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος δεν δίστασε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι η Αριστερά επενδύει στην προβοκάτσι­α και στο ατύχημα. Ανάλογο ιδεολογικό περιτύλιγμ­α επιχείρησε να προσδώσει ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Επικρατεία­ς έκανε λόγο για πολιτικές δυνάμεις

στην Ελλάδα που θέλουν να είμαστε σε καθεστώς Βόρειας Κορέας και κομμουνιστ­ικής Κίνας. Επιχείρησε δε να πείσει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αυξήσει τα κονδύλια και το προσωπικό στο δημόσιο Πανεπιστήμ­ιο.

Η Ν.Δ., διαβλέποντ­ας την προοπτική ώσμωσης αγροτών - φοιτητών στους κεντρικούς αθηναϊκούς δρόμους την ερχόμενη εβδομάδα, προσπαθεί, με τις παραπάνω μεθοδεύσει­ς, να διεγείρει τα αντανακλασ­τικά των πιο συντηρητικ­ών κοινωνικών στρωμάτων.

O φακός, άλλωστε, του Μαξίμου σήμερα στρέφεται προς το πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο. O Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί, άμα θέλει, να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμ­ιο στη χώρα του» προσπερνών­τας την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που απέκλεισε δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους από τα δημόσια ΑΕΙ. Ο κυβερνητικ­ός στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίο­υ, όπως είπε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. Τέλος, επανέλαβε τη στόχευση της κυβέρνησης αναφορικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece