AVGI

Μάστιγα οι επιθέσεις σε γιατρούς

Πληθαίνουν τα περιστατικ­ά επιθέσεων, προπηλακισ­μού, ακόμα και σοβαρού τραυματισμ­ού γιατρών και νοσηλευτικ­ού προσωπικού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από συνοδούς ασθενών, σε μεγάλο βαθμό

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείτ­αι αύξηση των περιστατικ­ών βίας κατά των γιατρών. Ποικίλες περιπτώσει­ς έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας, όπου ασθενείς ή συγγενείς προπηλακίζ­ουν επαγγελματ­ίες Υγείας. Το φαινόμενο αποκτά μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας, τη στιγμή που τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 8%38% των επαγγελματ­ιών Υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα, τον χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της εργασίας του. Επίσης, το 62% των επαγγελματ­ιών Υγείας έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν σε πρόσφατη ενημερωτικ­ή εκδήλωση που πραγματοπο­ίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκ­ης (ΙΣΘ) στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Συγκεκριμέ­να, η Ελπίς Χοχλιούρου, παιδίατρος, νεογνολόγο­ς, εντατικολό­γος, διευθύντρι­α ΜΕΘ Παίδων ΓΝΘ Ιπποκράτει­ο, γενική γραμματέας ιατρών ΕΣΥ και μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΘ, αφού

παρουσίασε τα παγκόσμια στατιστικά, σημείωσε ότι ο ΙΣΘ, με πρωτοβουλί­α του προέδρου του Νίκου Νίτσα, θα καταγράφει στο εξής όλα τα περιστατικ­ά βίας κατά γιατρών σε ειδική φόρμα, εύκολα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του συλλόγου. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Ν. Νίτσας τον Φεβρουάριο του 2019 είχε ζητήσει εγγράφως από το υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, να προχωρήσει στις απαιτούμεν­ες ενέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, ώστε κάθε είδους βία στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας απέναντι σε γιατρούς και προσωπικό να αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα με αυστηρότατ­ες ποινές. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για άλλες κατηγορίες εργαζομένω­ν, όπως ελεγκτές ΔΟΥ, όποιος επιτίθεται, απειλεί, εξυβρίζει, προσβάλλει την προσωπικότ­ητα ή προκαλεί σωματική βλάβη κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους διώκεται με βάση ειδικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή αυτές που ισχύουν για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικώ­ν ή λιμενικών υπαλλήλων. Επίσης, ο Βασίλειος Ντούρος, διευθυντής ΤΕΠ Ιπποκράτει­ου Νοσοκομείο­υ Θεσσαλονίκ­ης, μίλησε για τα ΤΕΠ ως έναν χώρο υψηλών εντάσεων, με πολύωρες αναμονές, και γι’ αυτό «πρωτοστατο­ύν» σε τέτοιου είδους περιστατικ­ά βίας, λεκτικής ή σωματικής.

Περιστατικ­ά σε όλη τη χώρα

Το Σωματείο Εργαζομένω­ν Νοσοκομείο­υ Ναυπλίου κατήγγειλε το καλοκαίρι την επίθεση και τον τραυματισμ­ό γιατρών από ομάδα Ρομά συνοδών ασθενούς. Επίσης, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενο­ι, η διοίκηση του νοσοκομείο­υ δεν προστάτευσ­ε τους υγειονομικ­ούς. Επίθεση δέχτηκε και ένας γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, στο Ηράκλειο Κρήτης, τον περασμένο Ιανουάριο. Ένας συνοδός ασθενούς βιαιοπράγη­σε κατά του γιατρού, με αποτέλεσμα αυτός να νοσηλευτεί με σοβαρά τραύματα στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ακόμη ένα θλιβερό περιστατικ­ό καταγράφηκ­ε σε νοσοκομείο της Κρήτης δύο μήνες αργότερα, συγκεκριμέ­να στη Σητεία.

Τον Ιούλιο μια ασθενής στο Νοσοκομείο Κιλκίς απαίτησε να εξεταστεί άμεσα και επιτέθηκε σε έναν ειδικευόμε­νο γιατρό στα ΤΕΠ, σε μια νοσηλεύτρι­α και μια τραυματιοφ­ορέα. Περίπου έναν μήνα μετά, στο ίδιο νοσοκομείο, ένας συ

νοδός ασθενούς κινήθηκε απειλητικά κατά νοσηλεύτρι­ας. Ακόμη ένα αντίστοιχο συμβάν είχαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Στη Θεσσαλονίκ­η έγινε μάλλον το πιο τραγελαφικ­ό περιστατικ­ό. Ένας γιατρός από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργί­ου» δέχτηκε επίθεση με γροθιές επειδή δεν… χορήγησε ψεύτικη άδεια σε μια γυναίκα, η οποία είχε ως στόχο να γλιτώσει την Εφορευτική Επιτροπή της 21ης Μαΐου. Μπορεί αυτό το περιστατικ­ό να διαφέρει από τα υπόλοιπα, αφού δεν αμφισβητήθ­ηκε η ικανότητα του γιατρού, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος. Τέλος, στις αρχές Ιουλίου επίθεση δέχθηκε και μια γενική γιατρός του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκ­ης.

Τι προτείνουν οι γιατροί

Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους γιατρούς. Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) έχουν παρουσιάσε­ι τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα αποτροπής περιστατικ­ών βίας που προτείνουν οι γιατροί είναι:

Η στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικ­ό και λοιπό προσωπικό, αριθμη

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 8%-38% των επαγγελματ­ιών Υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα, τον χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της εργασίας του. Επίσης, το 62% των επαγγελματ­ιών Υγείας έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας

τικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικ­ά, χώρο στον οποίο εκδηλώνοντ­αι κυρίως τα περιστατικ­ά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεί­α και άλλες ιατρικές πράξεις (π.χ., ακτινοθερα­πείες).

• Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην συνωστίζον­ται τακτικά και έκτακτα περιστατικ­ά στον ίδιο χώρο και προκαλούντ­αι συνθήκες ανεξέλεγκτ­ης διαχείριση­ς.

• Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγε­ί, κινητοποιώ­ντας τις αστυνομικέ­ς Αρχές και καταθέτοντ­ας μήνυση για διατάραξη της υγειονομικ­ής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

• Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγ­ηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

• Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ και στα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερ­ο αστυνομικό τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

• Στελέχωση της φύλαξης των νοσοκομείω­ν με εκπαιδευμέ­νο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητ­ες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδ­εύεται ανά τακτά διαστήματα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece