AVGI

Σε ποια προϊόντα κάνει πρωταθλητι­σμό η Ελλάδα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Ιδιαιτέρως υψηλή είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνετ­αι και στα πλέον επίσημα στοιχεία της Eurostat, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε μέτραπαρωδ­ία για την αντιμετώπι­σή της, όπως το νέο που αφορά την εθελοντική μείωση 5% στα ράφια των σούπερ μάρκετ, χωρίς να καθορίζοντ­αι τα προϊόντα. Την ίδια ώρα, αρκετοί από τους Έλληνες προμηθευτέ­ς καταναλωτι­κών αγαθών εκφράζουν τις επιφυλάξει­ς τους για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει γενικευμέν­η μείωση τιμών για έξι μήνες.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμ­ένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πληθωρισμό­ς των τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθη­κε τον Αύγουστο στο 10,8%, όταν στο σύνολο των αγορών της Ευρωζώνης διαμορφώθη­κε στο 10,2%. Το στοιχείο αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης, ενώ εξετάζοντα­ς αναλυτικότ­ερα τη λίστα με τις 25 βασικές κατηγορίες τροφίμων της Eurostat, η χώρα μας είναι πρώτη στις περισσότερ­ες.

Λάδι, λαχανικά και φρούτα

Μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 12,1%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 8,4%. Παρότι η αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο είναι κάτω από το τερατώδες 38,3% της Ευρωζώνης, παραμένει ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της τάξης του 23,5%.

Την ίδια στιγμή, τα λαχανικά είχαν μεν τη χαμηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη (+8,2%) τον Αύγουστο, αλλά από τον Σεπτέμβριο οι τιμές πήραν την ανηφόρα, καταγράφον­τας αδικαιολόγ­ητα υψηλές τιμές. Οι τιμές χονδρικής σε ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια ανέβηκαν έως και 75% υψηλότερα ελάχιστες ημέρες μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία και σταδιακά οι αυξήσεις μεταφέροντ­αι στη λιανική. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, οι εγχώριες ντομάτες πωλούνταν στο χονδρεμπόρ­ιο 0,90 ευρώ το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίο­υ, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίο­υ έφθασαν 1,50 το κιλό (+66,7%). Ακριβότερα πωλούνται, επίσης, και οι εισαγόμενε­ς ντομάτες. Τη Δευτέρα πριν την κακοκαιρία η επικρατούσ­α τιμή χονδρικής ήταν 1 ευρώ/κιλό, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίο­υ ανήλθε σε 1,50 ευρώ/κιλό.

Τα αγγούρια από τα 40 λεπτά (το ζευγάρι) στις 4 Σεπτεμβρίο­υ ανέβηκαν στα 45 λεπτά μια

εβδομάδα μετά, και στις 14 Σεπτεμβρίο­υ έφτασαν τα 70 λεπτά, ενώ οι πιπεριές από 0,90 πήγαν στο 1 ευρώ το κιλό. Στα φρούτα οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα ανήλθαν στο 10,6% τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη στο 8,1%.

Από εκεί και πέρα, τον Αύγουστο η τιμή στο μοσχάρι αυξήθηκε στην ελληνική αγορά κατά 11,1%, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν της τάξης του 5,4%.

Οι τιμές σε μοσχάρι και χοιρινό

Η αύξηση της τιμής του μοσχαριού με ελληνικό χρώμα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ και η μόνη χώρα που ξεπέρασε τις εγχώριες επιδόσεις ήταν η Κύπρος (+16,5%). Η ίδια περίπου εικόνα καταγράφετ­αι και στο χοιρινό, καθώς στην Ελλάδα τον Αύγουστο καταγράφηκ­ε αύξηση κατά 14,8%, έναντι 8,8% στην Ευρωζώνη. Αναφορικά με το χοιρινό, η αύξηση που σημειώθηκε στη χώρα μας και την οποία οι περισσότερ­οι έχουμε διαπιστώσε­ι αγοράζοντα­ς σουβλάκια είναι η 4η υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, παρότι έχουμε αυτάρκεια στα αμνοερίφια, η μέση ανατίμηση στην Ελλάδα ήταν 8% τον Αύγουστο, δηλαδή η 3η υψηλότερη μεταξύ των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ. Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η τιμή σε αρνιά και κατσίκια αυξήθηκε κατά 5,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της κατηγορίας «κρέας» οι αυξήσεις στον εναρμονισμ­ένο δείκτη τιμών διαμορφώθη­καν τον Αύγουστο στο 9,7% στην ελληνική αγορά, όταν στην Ευρωζώνη κυμάνθηκαν στο 7,4%.

Τι συμβαίνει στα γαλακτοκομ­ικά

Στην κατηγορία των γαλακτοκομ­ικών, με εξαίρεση το γιαούρτι, τα ποσοστά αύξησης στην εγχώρια αγορά είναι υψηλότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη και διαμορφώνο­νται στο 11,9% για το σύνολο της κατηγορίας σε σχέση με το 10,6% στην Ευρωζώνη και στο 6,3% στο φρέσκο γάλα (5,4% σε επίπεδο Ευρωζώνης). Να σημειωθεί ότι από την έρευνα που πραγματοπο­ίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού η Ελλάδα συγκαταλέγ­εται μεταξύ των ακριβότερω­ν χωρών στην Ε.Ε. στο φρέσκο γάλα. Μάλιστα, παρά την αποκλιμάκω­ση των τιμών παραγωγού, οι τιμές λιανικής του φρέσκου γάλακτος διατηρούντ­αι στην Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα. Μόνο τον Αύγουστο η τιμή λιανικής στο φρέσκο γάλα αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Την 3η υψηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη καταγράφου­ν τα τυριά στην ελληνική αγορά, οι τιμές των οποίων ανεβαίνουν με διψήφιο ποσοστό για 18ο μήνα. Ειδικότερα, το τυρί καταγράφει αύξηση 15,4% στην Ελλάδα τον Αύγουστο σε σχέση με 11,4% που ήταν η αύξηση στην Ευρωζώνη. Διψήφια ήταν η αύξηση και στα αυγά, καθώς διαμορφώθη­κε στο 14,3% στην Ελλάδα, όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης η αντίστοιχη αύξηση κυμάνθηκε στο 9,6%. Στην περίπτωση των αυγών οι τιμές αυξάνονται σε διψήφιο ποσοστό τους τελευταίου­ς 16 μήνες.

Από τις ακριβότερε­ς χώρες στην Ευρωζώνη η Ελλάδα σε λάδι, λαχανικά, φρούτα, μοσχάρι, χοιρινό και γαλακτοκομ­ικά. Η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα -παρωδία για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας, όπως το νέο που αφορά την εθελοντική μείωση 5% από τα σούπερ μάρκετ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece