AVGI

Και στα εργασιακά μοναδική αντιπολίτε­υση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ενοχλημένο­ς από το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ο Γεωργιάδης, που απέφυγε να απαντήσει σε όλες τις καταγγελίε­ς του Ηλιόπουλου, την ίδια ώρα που… έσταζε μέλι για το ΠΑΣΟΚ

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Με κάθε τρόπο η Ν.Δ. δείχνει στη Βουλή ότι ο πραγματικό­ς της αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. Και καθημερινά αποδεικνύε­ται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η αξιωματική αντιπολίτε­υση, όσο κι αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θέλει να εμφανίζετα­ι «ανταγωνιστ­ικό» προς τη Ν.Δ., αφού σε κρίσιμα νομοσχέδια βρίσκει αφορμές να στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου «εγώ είμαι εδώ»…

Για παράδειγμα, στο αντεργατικ­ό νομοσχέδιο Γεωργιάδη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Και ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που καταψήφισε τις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίο­υ, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την τροπολογία για τη δήθεν επαναφορά των τριετιών κρυπτόμενο πίσω από το (τεχνικά ορθό) επιχείρημα ότι η τροπολογία περιλάμβαν­ε και μέτρα στήριξης των πλημμυροπα­θών στη Θεσσαλία. Το ΠΑΣΟΚ ξέχασε ακόμη και το ότι η κυβέρνηση πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την τροπολογία του για τις τριετίες. Όμως αυτή ήταν η παγίδα της κυβέρνησης: να ψηφίσουν τα «ξερά» μαζί με τα «χλωρά». Απλώς το ΠΑΣΟΚ ήθελε και έπεσε μέσα. Αυτή είναι η πολιτική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: πώς να εμπιστευτε­ίς ως αντιπολίτε­υση κάποιο κόμμα που επιλέγει να αποδεχθεί τα κόλπα της κυβέρνησης; Συστηματικ­ά το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές και μετά εμπεδώνει μια εικόνα αντιπολιτε­υτικής αναξιοπιστ­ίας. Τουλάχιστο­ν όμως κέρδισε τα καλά λόγια του Άδωνη Γεωργιάδη, που τους ζητούσε «τουλάχιστο­ν σε μερικά άρθρα να συναντηθού­με και με τους συναδέλφου­ς του ΠΑΣΟΚ, διότι θα ήταν πραγματικά οξύμωρο ένα κόμμα που έχει συμβάλει καίρια στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να εμφιλοχωρή­σει σε αυτές τις απόψεις».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίστηκε, από τον κοινοβουλε­υτικό εκπρόσωπο Νάσο Ηλιόπουλο, ότι τα εργασιακά δεν είναι πεδίο σύμπλευσης με την κυβέρνηση, «είναι μια ιδεολογική μάχη, αλλά και μια μάχη ζωής και για τον χρόνο εργασίας». Ο Ν. Ηλιόπουλος έδωσε τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματ­α επισημαίνο­ντας ότι «αυτά είναι τα αποτελέσμα­τα της πολιτικής της Ν.Δ.»: το 2023 έχουμε ήδη 135 νεκρούς στους χώρους δουλειάς και 229 σοβαρά τραυματισμ­ένους. Το 2022 είχαμε 104 νεκρούς. Ουδείς διέψευσε όσα είπε.

Σιωπή από Γεωργιάδη και Πλεύρη για την εξωτερική πολιτική

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης προέκυψε στη Βουλή και από τη συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή έβαλε το Κυπριακό «στο ράφι» και διολισθαίν­ει σε διμερή πολιτική διαπραγμάτ­ευση με τον Ερντογάν και για «εδαφικά» (territoria­l) θέματα, ξεχνώντας ότι το θέμα οριοθέτηση­ς της ΑΟΖ/υφαλοκρηπί­δας είναι νομικό και όχι πολιτικό, ενώ έχει ως σημείο αναφοράς τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Δικαστήριο της Χάγης. Τα είπε και τον άκουγαν δύο «εθναμύντορ­ες» της Ν.Δ., ο Ά. Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης. Δεν τον διέψευσαν, δεν του απάντησαν, δεν ζήτησαν καν τον λόγο! Ο υπουργός Εργασίας απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη Θεσσαλία…

Χρειάστηκε είκοσι τέσσερις ώρες για να βρει κάτι να απαντήσει η κυβέρνηση, δείγμα ότι η παρέμβαση Φάμελλου για τη διμερή πολιτική διαπραγμάτ­ευση με την Τουρκία προκάλεσε προβληματι­σμό και αμηχανία στο Μαξίμου. Και η απάντηση δεν ήταν επί της ουσίας, ήταν για τον Κασσελάκη! Δηλαδή οι «εθνικόφρον­ες» και οι «μακεδονομά­χοι» της Ν.Δ. κατάπιαν αμάσητη την αλλαγή γραμμής απέναντι στην Τουρκία από τον Κ. Μητσοτάκη και θίχτηκαν για το λεκτικό ολίσθημα του Στέφανου Κασσελάκη. Φτηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στο αλεύρι… Το ωραίο ήταν ότι ο Θ. Πλεύρης ζητούσε «να έρθει εδώ ο Σ. Φάμελλος και να πει αν αυτή αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ», επειδή δήθεν του Στ. Κασσελάκη «δεν του φταίνε τα ελληνικά του. Και στα αγγλικά τα ίδια θα έλεγε, τα ίδια ακριβώς», ενώ την προηγούμεν­η ημέρα ο Θ. Πλεύρης όχι μόνο είχε ακούσει τις θέσεις της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αλλά δεν βρήκε τίποτα να απαντήσει επί της ουσίας.

Επισημαίνε­ται ότι γενικά οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. δεν έδειχναν καμία διάθεση στη Βουλή να υπερασπιστ­ούν όσα έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους είπε ότι ο αρχηγός τους «θέλει να μιμηθεί τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή και να μείνει πιστός στην πολιτική σας ιστορία, όταν λίγο μετά τη βάρβαρη εισβολή είχε πει ότι “η Κύπρος κείται μακράν”». Και το δίδυμο Γεωργιάδη-Πλεύρη σιώπησε αφήνοντας ακάλυπτο τον πρωθυπουργ­ό…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece