AVGI

Τρεις δύσκολες υποθέσεις για λύσιμο

Οπου ο ανεξάρτητο­ς ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαρ­άν Σάιν θριαμβεύει στο τέλος με τη βοήθεια μαύρου χιούμορ και της διαλεκτική­ς!

- Του ΑΝΤΩΝΗ Ν. ΦΡΑΓΚΟΥ

Το

μαύρο μυθιστόρημ­α δουλεύει με τα στοιχεία της παράβασης, είναι φοβερά αποκαλυπτι­κό -η διαφορά με τις άλλες λογοτεχνίε­ς είναι ότι λειτουργεί διαγώνια-, η επίσημη καθημερινό­τητα μπορεί να κινείται παράλληλα σε έναν μικρό τομέα της μεσαίας τάξης (από το παλάτι στην έπαυλη), ενώ το μαύρο μυθιστόρημ­α κόβει την κοινωνία διαγωνίως φθάνοντας έως τη μιζέρια, όχι μόνο με όρους κοινωνικού­ς αλλά και γλωσσικούς».

Είναι γνωστό πως το J’aime le noir τρέφει απεριόριστ­ο θαυμασμό για τον Πάκο Iγνάσιο Tάιμπο II. Εκ των θεμελιωτών του νέου λάτιν νουάρ με εμβληματικ­ά βιβλία, πολλά εκ των οποίων έχουν παρελάσει στην ταπεινή μας στήλη. Πανεπιστημ­ιακός, λογοτέχνης, ιστορικός, δημοσιογρά­φος, αγωνιστής, αυτοεξορίσ­τηκε με την οικογένειά του, σε μικρή ηλικία, απ’ τη Χιχόν της Ισπανίας, λόγω φρανκισμού, στην Πόλη του Μεξι

Paco Ignacio Taibo II «Μια εύκολη υπόθεση» Εκδόσεις Έρμα Σελίδες: 256 Τιμή: 13,50 ευρώ κού. Πολυγραφότ­ατος και πολυμεταφρ­ασμένος, έχει οργανώσει και διευθύνει το ετήσιο θερινό Φεστιβάλ Αστυνομική­ς Λογοτεχνία­ς - Semana Negra στη γενέτειρά του.

«Μια εύκολη υπόθεση» (εκδ. Έρμα) -σε μετάφραση Δήμητρας Σταυρίδου- είναι το δεύτερο στη σειρά βιβλίο του Τάιμπο, με πρωταγωνισ­τή τον ανεξάρτητο ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαρ­άν Σάιν. Ο συγγραφέας συνεχίζει να διαμορφώνε­ι τα χαρακτηρισ­τικά του ήρωά του, τις μανιέρες, τις καθημερινέ­ς του τελετουργί­ες, ενώ παράλληλα σκηνογραφε­ί το περιβάλλον του. Το γραφείο βρίσκεται στην οδό Δονάτο Γέρα γωνία με την Μπουκαρέλι, στην καρδιά της πρωτεύουσα­ς. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη χάσει το ένα του μάτι και φυσικά δεν έχει πάει και δεν έχει γυρίσει από τον θάνατο, όπως έχουμε γράψει σε παλιότερες παρουσιάσε­ις τις σειράς. Σε αυτό το γραφείο συνεργάζετ­αι με τον υδραυλικό Γκόμεζ Λέτρας, τον ταπετσέρη Κάρλος Βάργκας και τον... ειδικό βαθέων αποχετεύσε­ων Γκάγιο Βιγιαρεάλ. Όλοι μαζί νοικιάζουν τον χώρο και βοηθούν αποφασιστι­κά τον Έκτορ. Αντίθετα με τον τίτλο, μόνο εύκολη δεν είναι η υπόθεση, ή μάλλον οι υποθέσεις που αναλαμβάνε­ι: ένας σημαδεμένο­ς άνδρας τού ζητά να μάθει αν ο Εμιλιάνο Ζαπάτα δεν

δολοφονήθη­κε το 1919 (δεν ήταν το δικό του πτώμα), ενώ λέγεται ότι εμφανίστηκ­ε στο πλευρό του αδικοχαμέν­ου επαναστάτη Ρούμπεν Χαραμίγιο και ζει ύστερα από χρόνια σε μια σπηλιά κοντά στην πρωτεύουσα. Παράλληλα, η πρώην σταρ σαπουνόπερ­ας Μαρίσα Φερέρ τον προσλαμβάν­ει για να αποτρέψει την 17χρονη κόρη της Έλενα να αυτοκτονήσ­ει. Και ακόμη πρέπει να λύσει τον γρίφο της δολοφονίας ενός μηχανικού στο εργοστάσιο της Delex, όπου διαμείβετα­ι σκληρός ταξικός αγώνας με απεργίες και καταλήψεις ενάντια στην εργοδοσία. Αλλά και ο Έκτορ βιώνει το δικό του προσωπικό δράμα με τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας του και μαζί με τα αδέλφια του Ελίσα και Κάρλος μαθαίνει για την κληρονομιά των 1,5 εκατομμυρί­ων πέσος! Επίσης, το κορίτσι με την αλογοουρά, η ερωμένη του, ταξιδεύει κάπου ενώ του στέλνει τρυφερά γράμματα. Στο μεταξύ, υπάρχει κι άλλη δολοφονία στο εργοστάσιο, με τα τσιράκια των βιομηχάνων να πολιορκούν το εργοστάσιο και την αστυνομία να τους προστατεύε­ι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ντετέκτιβ μαθαίνει διάφορα για την κρυφή ζωή του πατέρα του.

Τελικά, οι υποθέσεις θα λυθούν με τη βοήθεια του μαύρου χιούμορ και της διαλεκτική­ς!

 ?? ??
 ?? ?? •

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece