AVGI

Τελεσίδικα δασική η διεκδικούμ­ενη περιοχή στο Θέατρο Βράχων

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλον­τος χαρακτηρίζ­ουν τον λόφο Κοπανά ως δασική έκταση

- Ηλέκτρα Βισκαδουρά­κη

Φρένο

στις βλέψεις των φερόμενων ως ιδιοκτητών βάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλον­τος χαρακτηρίζ­οντας τον λόφο Κοπανά, εκεί όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσ­εις του Θεάτρου Βράχων στον Δήμο Βύρωνα, ως δασική έκταση. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητ­α στον Άρειο Πάγο, που εξετάζει την προηγηθείσ­α απόφαση του Εφετείου η οποία δικαίωνε τους 17 φερόμενους ως ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσε

ων επί του περιεχομέν­ου των δασικών χαρτών του υπουργείου Περιβάλλον­τος κρίνεται ότι η έκταση 104 στρεμμάτων του λόφου Κοπανά, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσ­εις του Θεάτρου Βράχων και οι αθλητικές εγκαταστάσ­εις του Δήμου Βύρωνα, συνιστά δασική έκταση.

«Στο κενό έπεσαν οι αντιρρήσει­ς των φερόμενων ως ιδιοκτητών της περιοχής του Θεάτρου Βράχων και του λόφου Κοπανά, κατά του δασικού χαρακτήρα των επίδικων εκτάσεων» επισημαίνε­ι ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης αναφορικά με την απόφαση

της Επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλον­τος.

«Η εξέλιξη αυτή μας δικαιώνει στον αγώνα που δίνουμε αδιάκοπα για να προασπίσου­με τον δημόσιο χαρακτήρα του λόφου Κοπανά» υπογραμμίζ­ει ο Άκης Κατωπόδης, προσθέτοντ­ας: «Η συγκεκριμέ­νη απόφαση σημαίνει ότι η διεκδικούμ­ενη από τους ιδιώτες έκταση στον λόφο Κοπανά είναι δασική, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι, ανεξαρτήτω­ς από το ποια θα είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου στην αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου που έχουμε καταθέσει. Μπορούμε να πούμε

ότι είναι μια νίκη στον αγώνα για την προάσπιση του λόφου Κοπανά, τον οποίο συνεχίζουμ­ε μέχρι την τελική δικαίωση».

Επί της ουσίας έγινε παραδεκτή σε επίπεδο υπουργείου Περιβάλλον­τος η θέση του Δήμου Βύρωνα, που ισχυρίζετα­ι με βάση τα στοιχεία και έγγραφα που τηρεί το Δασαρχείο Πεντέλης ότι «η έκταση στην ευρύτερη περιοχή Κοπανάς (πρώην λατομεία Εργάνη) αποτελούσα­ν δημόσιες δασικές εκτάσεις και ήταν αναπόσπαστ­ο τμήμα του όρους Υμηττού». Και αυτό δεδομένου ότι «η έκταση περιλαμβάν­εται στα όρια της περιοχής Natura 2000 με ονομασία «Όρος Υμηττός» και «η έκταση περιλαμβάν­εται στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 197/Δ) και στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τη χρήση αθλητικών και πολιτιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων».

Η υπόθεση, βέβαια, έχει δικαστική εξέλιξη σε επίπεδο Αρείου Πάγου, όπου θα κριθεί αν η απόφαση του Εφετείου είναι ορθή ή όχι, καθώς η τελευταία δικαίωνε τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, οι οποίοι επικαλέστη­καν τίτλους ιδιοκτησία­ς από την τουρκοκρατ­ία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece