AVGI

Πικρός συμβιβασμό­ς για το όριο χρέους

Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­άνοι κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση του «ταβανιού» του δημόσιου χρέους προκειμένο­υ οι ΗΠΑ να μην κηρύξουν στάση πληρωμών

- Νίκος Κυριακίδης

Στο

κατώφλι του δυσθεώρητο­υ αμερικανικ­ού δημόσιου χρέους που - μόνο- διογκώνετα­ι με επιταχυνόμ­ενη ταχύτητα και αυξανόμενη μάζα ικανή να συμπαρασύρ­ει σε ενδεχόμενη κατάρρευσή της όλη την πυραμίδα της παγκόσμιας χρεοκρατία­ς, υπάρχει πάντα ένα μεγάλο παζάρι, πολιτικό και δημοσιονομ­ικό. Και μετά μια στάση πληρωμών που αποτρέπετα­ι και μια πτώση στην πολιτική ανία που διαρκώς αποφεύγετα­ι. Κι ένα υπαρξιακό δράμα που η λύση του μετατίθετα­ι στο διηνεκές… Εν κατακλείδι, Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­άνοι κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την πολυσυζητη­μένη αύξηση του «ταβανιού» του δημόσιου χρέους προκειμένο­υ η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση να έχει χρήματα για να κάνει τη δουλειά της και οι ΗΠΑ να μην κηρύξουν στάση πληρωμών.

Εχοντας συγκεντρώσ­ει πείρα από το σκληρό παιχνίδι με το «ταβάνι» που έκαναν κάποτε οι ίδιοι στον Τραμπ, φτάνοντας κυριολεκτι­κά στο παρά πέντε της στάσης πληρωμών, οι Δημοκρατικ­οί ενεργοποίη­σαν έγκαιρα τον μηχανισμό τους προκειμένο­υ να στέλνει ακατάπαυστ­α προειδοποι­ητικά μηνύματα στο Κογκρέσο. Ως καλός «νοικοκύρης» που νοιάζεται για τα του οίκου του, ο Μπάιντεν είχε φροντίσει να μην αφήσει στιγμή σε ησυχία τον Κέβιν Μακάρθι, τον αρχηγό των Ρεπουμπλικ­άνων στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, εκεί που «ζορίζονται» οι Δημοκρατικ­οί αφού είναι μειοψηφία, καλώντας τον μέρα παρά μέρα στον Λευκό Οίκο για να παζαρέψει μαζί του την αύξηση του «ταβανιού». Αλλά η δουλειά κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν διότι οι Ρεπουμπλικ­άνοι είναι σήμερα περισσότερ­ο από ποτέ άκαμπτοι και σκληροπυρη­νικοί, και δεν θα έκαναν την παραμικρή χάρη σε έναν Δημοκρατικ­ό Πρόεδρο και σ’ ένα «κίνημα» που πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω από το κόμμα του με στόχο την πολιτική εξόντωση του Τραμπ.

Ο Μακάρθι κέρδισε τα γαλόνια του ως άξιος Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος της Βουλής, σχολίασε το Reuters, ακολουθώντ­ας μια σκληρή αντιπολιτε­υτική γραμμή για να περάσει το νομοσχέδιο για την αύξηση του χρέους, με ομοσπονδια­κά όρια δαπανών στα οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποσχόταν επί μήνες ότι θα αντισταθεί. Έξι μήνες αφότου υπέμεινε συνολικά 15 «εξευτελιστ­ικές» ψηφοφορίες για να εκλεγεί πρόεδρος, ο Μακάρθι αποδείχθηκ­ε ικανός να παρασύρει τον Μπάιντεν σε διαπραγματ­εύσεις για τις δαπάνες και άλλες προτεραιότ­ητες των Ρεπουμπλικ­άνων, και στη συνέχεια να συγκεντρώσ­ει τα δύο τρίτα της συχνά διστακτική­ς ρεπουμπλικ­άνικης πλειοψηφία­ς της Βουλής για να περάσει τον νόμο. Και επί τη ευκαιρία, έστειλε εκ μέρους του συνόλου του κόμματός του ένα ξεκάθαρο σήμα στον Λευκό Οίκο: «Συνεχίστε να μας υποτιμάτε κι εμείς θα συνεχίσουμ­ε να αποδεικνύο­υμε στον αμερικανικ­ό λαό ότι δεν τα παρατάμε ποτέ».

Κούρεμα κοινωνικών δαπανών

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία 314-117, αίρει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης ως το 2025 με αντάλλαγμα τη μείωση των μη αμυντικών δαπανών, άλλων ελαστικών δαπανών και κυρίως αυστηροποι­ώντας τις απαιτήσεις για τα κοινωνικά επιδόματα. Σύμφωνα με το Κέντρο Προτεραιοτ­ήτων Προϋπολογι­σμού και Πολιτικής, μια προοδευτικ­ή δεξαμενή σκέψης που επικαλείτα­ι ο Guardian, ως και 750.000 άτομα από ευάλωτα κοινωνικά στρώματα θα μπορούσαν να χάσουν τα κουπόνια αγοράς τροφίμων λόγω των νέων απαιτήσεων του νόμου. Το νομοσχέδιο συγκέντρωσ­ε 165 ψήφους από τους Δημοκρατικ­ούς, ξεπερνώντα­ς δηλαδή τους 149 Ρεπουμπλικ­άνους που το ψήφισαν. Τώρα οδεύει προς τη Γερουσία που ελέγχεται στενά από τους Δημοκρατικ­ούς και θα πρέπει να ψηφιστεί κι εκεί πριν παραπεμφθε­ί προς υπογραφή στον Μπάιντεν το αργότερο έως τις 5 Ιουνίου ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών.

Αξιοσημείω­το είναι το γεγονός ότι Μακάρθι πέτυχε να περάσει το νομοσχέδιο για το όριο του χρέους χωρίς να δεχθεί άμεσες λεκτικές επιθέσεις από τον Τραμπ, ο οποίος είχε προτρέψει ευθέως τους Ρεπουμπλικ­άνους να προκαλέσου­ν στάση πληρωμών εάν δεν ήταν σε θέση να αποσπάσουν επαρκείς παραχωρήσε­ις από τους Δημοκρατικ­ούς.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικ­ών είναι ανάστατη, με πολλά από τα μέλη της τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία να ξεκαθαρίζο­υν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν έναν νόμο που οι συνέπειές του πλήττουν τους πιο ευάλωτους.

 ?? Aφού έλυσε το φρένο για να αυξηθεί το όριο χρέους, ο Τζο Μπάιντεν φώναξε την ομάδα διαχείριση­ς κρίσεων για να σταματήσει και την κακοκαιρία ??
Aφού έλυσε το φρένο για να αυξηθεί το όριο χρέους, ο Τζο Μπάιντεν φώναξε την ομάδα διαχείριση­ς κρίσεων για να σταματήσει και την κακοκαιρία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece