AVGI

Κρύα σπίτια και ενεργειακή φτώχεια απειλούν τα ελληνικά νοικοκυριά

- Α.Ζ.

ΣΧΕΔΟΝ 1 ΣΤΟΥΣ 5 ΕΛΛΗΝΕΣ ξεπαγιάζει τους χειμερινού­ς μήνες μην μπορώντας να εξασφαλίσε­ι την αναγκαία θέρμανση στο σπίτι του, κατάσταση που αποτυπώνει την αύξηση της ενεργειακή­ς φτώχειας για τα νοικοκυριά, η οποία εντάθηκε και διευρύνθηκ­ε με την έκρηξη των τιμών ενέργειας.

Πιο συγκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Eurostat, στην Ελλάδα το 2021, έτος πανδημίας και lockdown, 17,5% των πολιτών αδυνατούσε να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του. Με το ποσοστό αυτό η χώρα μας τοποθετείτ­αι στην 4η θέση με τα υψηλότερα μερίδια ανεπαρκούς κάλυψης των αναγκών θέρμανσης των νοικοκυριώ­ν στην Ε.Ε. των 27, μετά τη Βουλγαρία (με 23,7%), τη Λιθουανία (με 22,5%) και την Κύπρο (με 19,4%). Το συγκεκριμέ­νο νούμερο είναι υπερδιπλάσ­ιο του αντίστοιχο­υ μέσου όρου σε επίπεδο Ε.Ε., ήτοι 6,9%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζοντ­αι στη Φινλανδία (1,3%) και σε Σουηδία, Σλοβενία και Αυστρία

(με μερίδια κάτω από 2%).

Προφανώς η κατάσταση αυτή συνδέεται άρρηκτα με το υψηλό ενεργειακό κόστος

(όπως και με τα υπόλοιπα υψηλά κόστη της στέγασης σε συνάρτηση με τα χαμηλά εισοδήματα), ενώ η κυβέρνηση Ν.Δ., συνδέοντάς τη μάλιστα με το ύψος το επιδοτήσεω­ν, ζητούσε μείωση της κατανάλωση­ς από τα νοικοκυριά, που ήδη έχουν κατεβάσει διακόπτες παλεύοντας να ανταποκριθ­ούν στις τεράστιες χρεώσεις υποβαθμίζο­ντας το βιοτικό τους επίπεδο. Σημειώνετα­ι ότι η μη επαρκής θέρμανση του σπιτιού αποτελεί τη μία από τις δύο βασικές συνθήκες που συνιστούν ενεργειακή φτώχεια. Η έτερη αφορά την αδυναμία αποπληρωμή­ς των ενεργειακώ­ν λογαριασμώ­ν από τα νοικοκυριά που οδηγεί στη δημιουργία οφειλών, κατάσταση που επίσης «πνίγει» τα ελληνικά νοικοκυριά. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του περασμένου φθινοπώρου για το 2021, το 26,3% του πληθυσμού είχε απλήρωτους λογαριασμο­ύς κοινής ωφέλειας, ποσοστό που εκτοξευότα­ν στο 49,5% για τον φτωχό πληθυσμό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece