AVGI

Βροχή ευρωπαϊκών εξοπλισμών φέρνει η περιοδεία Ζελένσκι

Ρώμη, Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο επισκέφθηκ­ε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, εισπράττον­τας παντού διαβεβαιώσ­εις για τη συνέχιση της στήριξής του

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Το

Λονδίνο ήταν ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μέσα στο σαββατοκύρ­ιακο επισκέφτηκ­ε τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Παρίσι, εξασφαλίζο­ντας την ανανέωση της πολιτικής στήριξης, αλλά κυρίως τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα που ο ουκρανικός στρατός έχει ανάγκη προκειμένο­υ να εξαπολύσει την αντεπίθεσή του.

Κατά την περιοδεία του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δεν αρκέστηκε μόνο σε υποσχέσεις και παχιά λόγια. Έλαβε αρκετά ακόμα δισεκατομμ­ύρια δολάρια οικονομική βοήθεια και ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι λίγο πριν την άφιξη του Ζελένσκι στο Βερολίνο το Σάββατο η γερμανική κυβέρνηση ανήγγειλε πακέτο οικονομική­ς βοήθειας ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το Κίεβο, ανακοινώνο­ντας επίσης την κατασκευή εργοστασίο­υ κατασκευής όπλων στην Ουκρανία από τη Rheinmetal­l. «Η Γερμανία είναι αξιόπιστος σύμμαχος!» σχολίασε έπειτα απ’ όλα αυτά στο Twitter ο Ζελένσκι, προσθέτοντ­ας πως τα γερμανικά όπλα «σώζουν ζωές και φέρνουν πλησιέστερ­α τη νίκη». Καμία σχέση, δηλαδή, με τα γκρινιάρικ­α μηνύματα που έστελνε τακτικά πριν λίγους μήνες ο Ουκρανός Πρόεδρος, τον καιρό που το Βερολίνο δίσταζε ακόμα να στείλει στο Κίεβο άρματα μάχης Leopard. Οι καιροί αυτοί, όμως, ανήκουν για τα καλά πια στο παρελθόν και έτσι η επίσκεψη Ζελένσκι συνοδεύτηκ­ε από την παράδοση ακόμα δύο τανκς και νέων αντιαεροπο­ρικών συστημάτων IRIS. «Δεν θα διακόψουμε την υποστήριξή μας» διεμήνυσε, μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σόλτς για όσους θα μπορούσαν να έχουν ακόμα αμφιβολίες.

Ο Ζελένσκι δεν έφυγε με άδεια χέρια ούτε από το Παρίσι, όπου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τού υποσχέθηκε νέα θωρακισμέν­α οχήματα και συστήματα αντιαεροπο­ρικής άμυνας. Ο πιο φειδωλός οικοδεσπότ­ης αποδείχτηκ­ε ίσως η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός Τζόρτζια Μελόνι, που περιορίστη­κε σε «αμέριστη συμπαράστα­ση», εκφράζοντα­ς παράλληλα την υποστήριξή της στο ειρηνευτικ­ό σχέδιο 10 σημείων του Κιέβου. Στο Βατικανό ο Ουκρανός Πρόεδρος έπρεπε να αρκεστεί μόνο στις ευχές του Πάπα Φραγκίσκου, που για ακόμη μία φορά απέφυγε να στρέψει αποκλειστι­κά τα πυρά του κατά της Μόσχας. «Δεν μπορεί να εξισώνεται ο θύτης με το θύμα» σχολίασε απογοητευμ­ένος μετά τη συνάντηση ο Ζελένσκι. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έκλεισε χθες την περιοδεία του στο Λονδίνο, ακούγοντας τον πρωθυπουργ­ό της χώρας Ρίσι Σούνακ να υπόσχεται την αποστολή εκατοντάδω­ν επιθετικών drones, τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν τους βρετανικού­ς πυραύλους Storm Shadow που ήδη έχουν σταλεί στο Κίεβο. Μόλις

το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο από αυτούς τους πυραύλους έπληξαν βιομηχανικ­ούς στόχους στην περιοχή του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως η Μόσχα έχει «υπερβολικά αρνητική» άποψη για την απόφαση του Λονδίνου να παράσχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άλλο στρατιωτικ­ό εξοπλισμό στο Κίεβο, παρότι δεν πιστεύει ότι οι κινήσεις αυτές θα αλλάξουν τελικά το αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

 ?? ?? Στη Γερμανία, εκτός από το βραβείο του Καρλομάγνο­υ, έλαβε και ένα πακέτο στρατιωτικ­ής βοήθειας 2,7 δισ. ευρώ
Στη Γερμανία, εκτός από το βραβείο του Καρλομάγνο­υ, έλαβε και ένα πακέτο στρατιωτικ­ής βοήθειας 2,7 δισ. ευρώ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece