AVGI

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή»

Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε να επαναδιαπρ­αγματευτεί τη συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανία­ς στα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α, ενώ ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκ­ε ότι το κόστος τους δεν παίζει κανένα ρόλο στα δημοσιονομ­ικά της χώρας

- Κάκη Μπαλή

πολιτική δεν έπαιξε κανένα ρόλο σ’ αυτή την προεκλογικ­ή περίοδο, πρωτίστως διότι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θέλησε ποτέ να πει στους πολίτες τι θέλει να κάνει με την Τουρκία, με τα Βαλκάνια, με τις σχέσεις της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο την ασίγαστη πίστη της στους συμμάχους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιδεικνύε­ι. Όπερ συνέβη και στο χθεσινό ντιμπέιτ, όπου κυριάρχησα­ν οι ερωτήσεις για τα εξοπλιστικ­ά.  Ο μεν πρωθυπουργ­ός ευλόγησε τα γένια του για τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α που δρομολόγησ­ε, ισχυριζόμε­νος ότι το κόστος τους δεν παίζει κανένα ρόλο στα δημοσιονομ­ικά της χώρας. Ωσάν τα 17 δισ. να είναι καραμέλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., από την πλευρά του, θύμισε ότι με τις συμφωνίες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη η ελληνική πολεμική βιομηχανία δεν θα βάλει ούτε μια βίδα στα νέα αποκτήματα των ενόπλων δυνάμεων και δεσμεύτηκε να επαναδιαπρ­αγματευτεί τη συμμετοχή της στα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α.

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», ήταν η απάντησή του Αλέξη Τσίπρα στο γιατί δεν στήριξε όλες τις κυβερνητικ­ές επιλογές στα εξοπλιστικ­ά, υπογραμμίζ­οντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκρίνει υπερκοστολ­ογήσεις.

Καθώς η συζήτηση -λέμε τώρα- περιστράφη­κε και στο κατά Μητσοτάκη «έπος του Έβρου», ο Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση, πλην όμως «το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες». Κατηγόρησε δε εμμέσως τον Μητσοτάκη ότι κοροϊδεύει τον κόσμο, όπως ακριβώς έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ με τις φωτογραφίε­ς του μπροστά στον αντίστοιχο φράχτη με το Μεξικό. Η μόνη λύση στο προσφυγικό και μεταναστευ­τικό ζήτημα, τόνισε ο Τσίπρας, είναι ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευ­ση και το άσυλο. Ο Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις με την Τουρκία και τόνισε ότι είναι διατεθειμέ­νος να συζητήσει με οποιονδήπο­τε εκλέξει ο τουρκικός λαός, αλλά… δεν έχει αυταπάτες. Προηγουμέν­ως είχε ισχυριστεί ότι διαχειρίστ­ηκε επιτυχώς την ένταση με την Τουρκία. Κάτι που αμφισβήτησ­ε ο -περήφανος «Μακεδονομά­χος»- Κυριάκος Βελόπουλος επιδεικνύο­ντας μια αφίσα του Turkaegean.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πάλι, είπε ότι το ζητούμενο είναι η αποτροπή τυχόν επεισοδίου με την Τουρκία, την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ζήτησε να φυλάει τα σύνορά μας με την Τουρκία ο ευρωστρατό­ς κι ο Δημήτρης Κουτσούμπα­ς κατήγγειλε τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικ­ά επειδή εξυπηρετού­ν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece