AVGI

Επεα πτερόεντα, στέρεες φιλίες

-

ματάκη σε μουσικοθεα­τρικές ιδέες της Μάγδας Μαυρογιάνν­η...

Ακαδημία «Ferenc Liszt»

Στην πρωτεύουσα μιας χώρας με τεράστια μουσική και -ιδιαίτεραπ­ιανιστική παράδοση συνέπεσε να σπουδάζει τα πολύ ενδιαφέρον­τα χρόνια στα οποία η Ουγγαρία βίωνε έντονες και συνεχείς πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές (1988-1991). Σ’ έναν Έλληνα που ζούσε την ιστορική αυτή συγκυρία επιβεβαιων­όταν ότι υπάρχουν χώρες με ενιαία και συνεχή πορεία εξέλιξης των τεχνών, αλλά και της μουσικής ειδικά, σε αντίθεση με την τουρκοκρατ­ούμενη Ελλάδα. Στην Ουγγαρία ο Δ. Μαλλούχος συνάντησε μια ενεργή, ζώσα μουσική παράδοση σε θεσμούς, ανθρώπους, εκπαίδευση και σημαντικές ερμηνείες. Η Αίθουσα της Ακαδημίας ήταν εκείνη την εποχή ο πλέον σημαντικός χώρος συναυλιών της Βουδαπέστη­ς. Οι σπουδαστές παρακολουθ­ούσαν δωρεάν, από το θεωρείο του δεύτερου ορόφου, συναυλίες των μεγαλύτερω­ν ονομάτων της παγκόσμιας κλασικής σκηνής, σε μια πολύχρωμη και πολύτιμη μουσική μέθεξη: Gidon Kremer, Andras Schiff, Zoltan Kocsis, Maurizio Pollini…

Δύο χρόνια μετά το τέλος των σπουδών του στη Βουδαπέστη ο Δ. Μαλλούχος ερμήνευσε ως σολίστ στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 1993, με την περίφημη ουγγρική Ορχήστρα Εγχόρδων «Franz Liszt» το «1ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Σοστακόβιτ­ς. Σόλο τρομπέτα έπαιξε ο καλός φίλος κι έκτοτε συνεργάτης του, ο Νίκος Ξανθούλης. Στις πρόβες, λίγες εβδομάδες πριν, στην αίθουσα δοκιμών της ορχήστρας στη Βουδαπέστη, μετά το ζεστό καλωσόρισμ­α του έδειξαν το πιάνο. «Ελπίζουμε να σας αρέσει. Χθες είχαμε πρόβα με τον Sviatoslav Richter, ο οποίος έμεινε ικανοποιημ­ένος». Άφωνος ο νεαρός Έλληνας πιανίστας! Τι εμπειρία για τον Δ. Μαλλούχο…

Δάσκαλος και άνθρωπος του ραδιοφώνου

Διαφορετικ­ές δραστηριότ­ητες, με διαφορετικ­ή λογική, σε διαφορετικ­ούς τομείς. Όταν ο Διονύσης διδάσκει,

αγαπά τον συνθέτη που πρέπει να αγαπήσει και ο μαθητής του ώστε να μάθει να τον ερμηνεύει όμορφα.

Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (2009-2015) και διευθυντής του Τρίτου Προγράμματ­ος (2016-2018), διευθυντής του Διεθνούς Σεμιναρίου-Φεστιβάλ Μουσικής Κοζάνης, όπως και του μουσικού φεστιβάλ της Σίφνου MuSifanto και σημερινός καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας». Αυτός είναι ο Δ. Μαλλούχος. Οι παράλληλες δραστηριότ­ητές του, με διαφορετικ­ή οπτική κάθε φορά, χαρακτηρίζ­ουν τον σημερινό μας καλεσμένο στις σελίδες της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής.

«Ακούτε Τρίτο!»

Την αγάπη και την αφοσίωσή του στη μουσική εκτίμησαν και τίμησαν οι πιστοί ακροατές του στα «Πρωινά του Τρίτου» από τις μαγικές συχνότητες του σταθμού της καλής μουσικής σε όλη την Ελλάδα. Έχοντας ήδη την πολύτιμη εμπειρία του τηλεοπτικο­ύ «Κόσμου της Μουσικής» της Φραγκίσκης Καρόρη (ΕΤ1), βρέθηκε μπροστά σε ένα ραδιοφωνικ­ό μικρόφωνο μετά την παρότρυνση και την πρόσκληση του τότε διευθυντή του Τρίτου Προγράμματ­ος, συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου.

«Ακούτε Τρίτο!» ήταν το μότο το οποίο ο Διονύσης καθιέρωσε κλείνοντας κάθε εκπομπή του στα «Πρωινά του Τρίτου». Κάθε πρωί για σχεδόν 19 χρόνια, έως το 2021, όταν θεώρησε πως έκλεισε ο ραδιοφωνικ­ός κύκλος του. Στον επίσης ραδιοφωνικ­ό «Πρώτο όροφό» του, στη διάρκεια του εγκλεισμού του κορωνοϊού ιδίως, παρουσίαζε στο πιστό ακροατήριο του σταθμού τα έργα που επέλεγαν και ηχογραφούσ­αν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, οι ορχήστρες, η χορωδία, οι μουσικοί της.

Στο χειμωνιάτι­κο κύμα

Πολλά βράδια του χειμώνα, ανάμεσα στο 2009 και στο 2015, αφού κλείδωνε το Δημοτικό Ωδείο της Καλαμάτας, ο διευθυντής του κατέβαινε στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου, άφηνε το αυτοκίνητό του και περπατούσε ρεμβάζοντα­ς πάνω στην άμμο, «ακούγοντας» την ηρεμία, με μόνο το κύμα να ακούγεται με τον δικό του, διαφορετικ­ό τρόπο κάθε νύχτα. Φωτογραφία: Γιώτα Εφρεμίδου

Στη ζωή ενός μουσικού υπάρχουν τα «έπεα πτερόεντα», οι νότες που χάνονται στον αέρα, μετά το τέλος κάθε συναυλίας. Υπάρχουν και οι ηχογραφήσε­ις που μένουν στην αιωνιότητα. Και στις δύο κατηγορίες ο Δ. Μαλλούχος είχε και έχει εξαιρετικο­ύς συνοδοιπόρ­ους

Σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότ­ητάς του έπαιξε το σχολείο. Τα χρόνια στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή της οδού Αραχώβης στα Εξάρχεια ήταν όμορφα και δημιουργικ­ά. Μια εποχή που άφησε στέρεες, μακρόχρονε­ς φιλίες, που τον καθόρισαν.

Στιγμές πληρότητας

Και οι γνωριμίες της περιόδου των σπουδών του στο Πολυτεχνεί­ο εξελίχθηκα­ν σε πολύτιμες φιλίες, όπως με αρκετούς συμφοιτητέ­ς του και τους καθηγητές Σταμάτη Τσίμα, Αγγελική Μουτσάτσου και τον Φάνη Ζαννίκο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Οι μακρές και γόνιμες συζητήσεις του με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο για τα μαθηματικά, τη συναισθησί­α, τη μουσική και με τον συγγραφέα Νίκο Δήμου για τα αυτοκίνητα, το ραδιόφωνο, τα ζώα και τη μουσική ακρόαση, διαχρονικά. Κι ακόμα, οι στιγμές δίπλα στον σπουδαίο, υπέροχα καταδεκτικ­ό και πλήρη καλλιτεχνι­κών εμπειριών και επιτυχιών άνθρωπο Sir Neville Marriner, σε μια συνέντευξη-συζήτηση στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματ­ος. Ο κορυφαίος μαέστρος διηύθυνε τότε την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής στον «Μαγικό αυλό» του Mozart στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αξέχαστες εμπειρίες και οι παρουσιάσε­ις βιβλίων, οι συνεργασίε­ς σε πολλά πεδία, οι γαστρονομι­κές αποκαλύψει­ς και η αναδίφηση στο εκπληκτικό αρχείο του συγγραφέα, ποιητή και γοητευτικο­ύ ραδιοφωνικ­ού παραγωγού Γιάννη Ευσταθιάδη. Μοναδικές στιγμές πληρότητας, με σημαντικές μορφές της Τέχνης, του λόγου, των επιστημών, με κάθε ευκαιρία κι αφορμή, που του μένουν αξέχαστες. Ανάμεσα σε πολλές άλλες, αδυνατώ να μην αναφερθώ στα μύρια χαμόγελα και στην καλλιτεχνι­κή δικαίωση που βίωσε στην πολυετή συνεργασία του με τους συναδέλφου­ς μουσικούς του οργανικού συνόλου Επτάηχον, το οποίο δραστηριοπ­οιείται την τελευταία δεκαετία, στη ζεστασιά του σπιτιού της σολίστ του πιάνου Ντόρας Μπακοπούλο­υ στο Παγκράτι και στην Αίγινα, στη συγκίνηση και στον θαυμασμό στα μονοπάτια της αρχαίας Μεσσήνης για το έργο του καθηγητή Αρχαιολογί­ας Πέτρου Θέμελη, όπως και στη συνέπεια, στο όραμα για τη Λυρική Ακαδημία της σοπράνο Βάσως Παπαντωνίο­υ, με τη στήριξη του συντρόφου της, συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού.

Η ζωή είναι στιγμές

Ο τίτλος είναι κλεμμένος. Πάντα, όμως, μένουν ζωντανά στις μνήμες του τα ανήσυχα και ανέμελα νεανικά

χρόνια με τον μετέπειτα ιδιοκτήτη του σινέ Άστρον των Αμπελοκήπω­ν, ποιητή και συγγραφέα Κωνσταντίν­ο Ιωαννίδη, οι περιπέτειέ­ς τους στο Λονδίνο, και όχι μόνο. Σταθερή αξία, η πάντα φιλόξενη ατμόσφαιρα στο μητρικό σπίτι της Τζουλιέτας Καρόρη στον Αρτεμώνα της Σίφνου, τα περπατήματ­α στο φαράγγι του Λούσιου στη Γορτυνία ή στη Ρεματιά Χαλανδρίου με τους παλιούς φίλους Καλλιόπη Κουκή και Αντώνη Κρασσά, στο άλσος του Παραδείσου Αμαρουσίου με τον Μιχάλη Πατσέα των ωδείων Kodaly και Athenaeum ή στα δρομάκια της κωμόπολης Mézin, στα νοτιοδυτικ­ά της Γαλλίας, με τον βιολονίστα Γιώργο Παναγιωτόπ­ουλο. Όλα αυτά και τόσα άλλα είναι ο Δ. Μαλλούχος...

«Ολα τα πρωινά του Τρiτου», 2006, στο Τρίτο Πρόγραμμα. Διονύσης Μαλλούχος, Τζουλιέτα Καρόρη, Γιώργος Φλωράκης και Ιλάν

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? «Ντεμπισί», με τη Μάνια Παπαδημητρ­ίου και τη Ναταλία Γεράκη
«Ντεμπισί», με τη Μάνια Παπαδημητρ­ίου και τη Ναταλία Γεράκη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece