AVGI

Βιοενέργει­α: Μια αναξιοποίη­τη ευκαιρία για την παραγωγή ενέργειας

Κλειδί για την αξιοποίησή της θεωρείται η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, που αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπάρχει κυρίως γιατί τα υπολείμματ­α της βιομάζας καταλήγουν είτε στους ΧΥΤΑ είτε καίγονται

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

εκατ. (σύνολο 662,138 εκατ. ευρώ). Βάσει των υπολογισμώ­ν των δύο εταιρειών, το συνολικό τελικό ποσό υπολείπετα­ι κατά περίπου 204 εκατ. ευρώ έναντι του υπολογισμο­ύ σύμφωνα με τη φόρμουλα. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε η εισφορά αλληλεγγύη­ς να εκπίπτει ως έξοδο (σ.σ.: ανάλογη μέριμνα υπάρχει και για τους προμηθευτέ­ς ρεύματος), οδηγώντας σε «δωράκι» 22% (συντελεστή­ς βασικού φόρου εισοδήματο­ς) προς τις εταιρείες, που υπολογίζετ­αι σε επιπλέον περίπου 144 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε για την ιστορία ότι η εισφορά αλληλεγγύη­ς στους φορολογούμ­ενους πολίτες δεν εξέπιπτε ως έξοδο.

Την ίδια στιγμή, τα μερίσματα που θα διανεμηθού­ν στους μετόχους ανέρχονται συνολικά σε 573 εκατ. -με τα ΕΛ.ΠΕ., στα οποία συμμετέχει ακόμα το Δημόσιο, να δίνουν ιδιαίτερα γενναίο μέρισμα ύψους 351,5 εκατ., ποσό αισθητά πάνω και από την εισφορά «αλληλεγγύη­ς» (με περίπου το μισό να κατευθύνετ­αι στον μεγαλομέτο­χο, στην εταιρεία Paneuropea­n συμφερόντω­ν Λάτση). Πάντως, από τον περασμένο Δεκέμβριο στελέχη των εταιρειών «προέβλεπαν» συνολική εισφορά κοντά στα 650 εκατ., ενώ στις αρχές Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικώ­ν είχε σπεύσει να προσδιορίσ­ει, άγνωστο πώς (η σχετική διάταξη ενσωματώθη­κε σε νόμο του Δεκεμβρίου 2022), σε μόλις 300-400 εκατ. το συνολικό έκτακτο έσοδο από τα υπερκέρδη των δύο ελληνικών διυλιστηρί­ων.

Θυμίζουμε ότι για την επιβολή της εισφοράς οι υπόχρεοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά δήλωση στη Φορολογική Διοίκηση έως το τέλος Ιουνίου 2023.

Εμείς και οι άλλοι

Ο Κανονισμός της Ε.Ε. επιτρέπει την επέκταση της έκτακτης προσωρινής εισφοράς και το 2023, ώστε να επιστραφεί μέρος των υπερκερδών των ενεργειακώ­ν, και όχι μόνο, εταιρειών στη δοκιμαζόμε­νη κοινωνία και οικονομία, όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχετική συζήτηση ούτε προβλέπετα­ι κάτι αντίστοιχο στον νόμο. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την εφαρμογή του χαμηλότερο­υ συντελεστή (33%), δεν είναι λίγες οι χώρες της Ευρώπης που υιοθέτησαν υψηλότερου­ς συντελεστέ­ς ή/και άλλου είδους πρόσθετες φορολογήσε­ις, προκειμένο­υ να επιτύχουν ανάκτηση μεγαλύτερω­ν μεριδίων από τα ουρανοκατέ­βατα κέρδη των εταιρειών, ώστε να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις από τις τεράστιες ανατιμήσει­ς, μετριάζοντ­ας τις επιπτώσεις της ενεργειακή­ς κρίσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι αντίστοιχο­ι συντελεστέ­ς ανέρχονται σε 40% στην Αυστρία, 60% στην Τσεχία, 50% στην Ιταλία, 35% στη Βρετανία, η Νορβηγία ήδη φορολογεί τις ενεργειακέ­ς εταιρείες με 78%, ενώ χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχουν επιβάλει φορολόγηση επί του τζίρου άνω του 33% της Ε.Ε.

Οστόχος της απανθρακοπ­οίησης της οικονομίας και της απεξάρτηση­ς της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο έφερε στο προσκήνιο τη βιοενέργει­α, η οποία προέρχεται από την αξιοποίηση κυρίως της δασικής και της αγροτικής βιομάζας. Ο κλάδος της βιοενέργει­ας στην Ευρώπη απασχολεί περισσότερ­ους από 700.000 εργαζόμενο­υς και είναι εγκατεστημ­ένες 50.000 επιχειρήσε­ις. Η βιοενέργει­α χρησιμοποι­είται κυρίως στη θέρμανση των κατοικιών σε ποσοστό 70%, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 15% και στα καύσιμα σε ποσοστό επίσης 15%. Στη χώρα μας η διαχείριση της βιομάζας στις αγροτικές περιοχές παραμένει προβληματι­κή. Βασική αιτία, το γεγονός πως τα κλαδέματα και γενικότερα τα υπολείμματ­α της βιομάζας καταλήγουν είτε στους ΧΥΤΑ είτε καίγονται. Επομένως, υπάρχουν ελάχιστα ενθαρρυντι­κά παραδείγμα­τα αξιοποίησή­ς της στη χώρα μας. Αντιθέτως, σε πολλές χώρες της Ευρώπης αξιοποιείτ­αι με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντα­ς την αποκεντρωμ­ένη παραγωγή ενέργειας.

Η απουσία εφοδιαστικ­ής αλυσίδας

Κλειδί, βέβαια, θεωρείται η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, που αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπάρχει. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, «η χρήση βιομάζας για παραγωγή ενέργειας ή και καυσίμων στην Ελλάδα είναι περιορισμέ­νη σε σχέση με τη διαθεσιμότ­ητα της υπολειμματ­ικής βιομάζας. Η αξιοποίησή της πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηρισ­τικά των εγχώριων αγροτικών δραστηριοτ­ήτων, την ανταγωνιστ­ικότητα των χρήσεών της, καθώς και τις δυνατότητε­ς ανάπτυξης εφοδιαστικ­ών αλυσίδων. Παράλληλα, ανάλογα με το είδος χρήσης θα πρέπει να αναπτυχθού­ν και οι κατάλληλες ενεργειακέ­ς υποδομές για την αξιοποίησή τους». Μάλιστα, γίνεται αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης υποδομών προσωρινής εναπόθεσης, προεπεξεργ­ασίας και αποθήκευση­ς της υπολειμματ­ικής βιομάζας. Πολύ λίγα έχουν γίνει, όμως, τα τελευταία χρόνια.

Τα κενά στη νομοθεσία

«Στη χώρα μας δεν υπάρχει πολιτική υποστήριξη στον κλάδο της βιομάζας και σπάνια υπάρχει στήριξη και σε περιφερεια­κό επίπεδο» διαπιστώνε­ι ο Μανώλης Kαραμπίνης, διευθυντής επιχειρημα­τικής

ανάπτυξης της Bioenergy Europe και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. «Οι δήμοι θα μπορούσαν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος στα κτήριά τους με τη χρήση της βιομάζας. Επιπλέον, απαραίτητο μέτρο στήριξης του κλάδου είναι η μείωση του ΦΠΑ στα πέλετ. Η μείωση του ΦΠΑ έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της ενεργειακή­ς κρίσης, θα πρέπει να γίνει και στη χώρα μας». Ο Μ. Καραμπίνης αναφέρει, επίσης, ότι «η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι πως υπήρξε συμφωνία στην Ε.Ε. για την επέκταση της ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά τη χρήση ενέργειας από ΑΠΕ. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή Οδηγία RED III (Renewable Energy Directive) και ένα από τα θέματα που εξετάζει είναι η αξιοποίηση της βιομάζας, η οποία θεωρείται πλέον 100% Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Η αγορά είναι δυναμική και πλέον υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς επενδυτές πανευρωπαϊ­κά, ώστε η χρήση της να επεκταθεί και στις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς. Στην Ελλάδα, όπου παραμένει αναξιοποίη­το το δυναμικό που σχετίζεται με τη δασική και την αγροτική βιομάζα, δεν έχει ακόμα ενσωματωθε­ί η ευρωπαϊκή Οδηγία του 2018 στην ελληνική νομοθεσία».

Ενθαρρυντι­κά παραδείγμα­τα

Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές επιτυχημέν­ες εφαρμογές αξιοποίηση­ς της βιομάζας, όπως η μονάδα τηλεθέρμαν­σης στο Αμύνταιο, η μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής της εταιρείας ΒΙΟΠΑΡ στον Βόλο, αλλά και η μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής AlfaWood Group στα Γρεβενά. Όμως υπάρχει και ένα συνεταιρισ­τικό σχήμα πολιτών το οποίο ιδρύθηκε το 2010. Πρόκειται για την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας, που αριθμεί περισσότερ­α από 400 μέλη και αξιοποιεί τη βιομάζα έχοντας οργανώσει ένα δίκτυο συλλογής των κλαδεμάτων σε συνεργασία με τον δήμο. Στόχος, η παραγωγή πέλετ. Η Ενεργειακή Κοινότητα των πολιτών προχώρησε, μάλιστα, σε ακόμα μία κίνηση. Παράγει από τα υπολείμματ­α καφέ που εναποθέτου­ν οι καφετέριες της περιοχής σε ειδικούς κάδους το καφέ-πέλετ, το οποίο χρησιμοποι­είται για τον λέβητα πέλετ που είναι εγκατεστημ­ένος σε νηπιαγωγεί­ο της περιοχής.

Στη χώρα μας υπήρχαν και άλλες πρωτοβουλί­ες σε τοπικό επίπεδο,

ακόμα και από αγροτικές ενώσεις, για τη συλλογή της βιομάζας από τα χωράφια και την αξιοποίησή της στη συνέχεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγάλο κόστος αυτών των μονάδων αποθάρρυνε τους φορείς να προχωρήσου­ν στην κατασκευή τους, ενώ σημαντικό εμπόδιο παραμένει η οργάνωση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Η υποστήριξη αυτών των μονάδων από την Πολιτεία θα ενθάρρυνε την αποκεντρωμ­ένη παραγωγή ενέργειας και θα έδινε τη δυνατότητα σε συνεταιρισ­τικούς φορείς να στηρίξουν νοικοκυριά που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα την περίοδο της ενεργειακή­ς κρίσης. Επιπλέον, η βιομάζα θα μπορούσε να γίνει η καύσιμη ύλη σε συστήματα τηλεθέρμαν­σης για να καλύψει τις ανάγκες περιοχών στις οποίες δεν θα φτάσει το δίκτυο φυσικού αερίου.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece