AVGI

Μια συνεταιρικ­ή δουλειά που δεν βρίσκει έδαφος να απογειωθεί

- Είσοδος κινδύνου

Της αρέσει της Δήμητρας Γαλάνη να έρχεται σε καλλιτεχνι­κό διάλογο με πρόσωπα που επιλέγει να συνεργαστε­ί. Είτε πρόκειται για ένωση φωνητικών δυνάμεων επί σκηνής (με την Αλεξίου ή την Πρωτοψάλτη), είτε για στοίχημα σύζευξης ετερόκλητω­ν κόσμων (με τον Βασιλικό ή τον Κωνσταντίν­ο Β.), είτε για χώρο σε νεότερες φωνές, όπως έκανε με τον Ευστάθιο Δράκο και τώρα με τον Σεραφείμ Γιαννακόπο­υλο. Ο δίσκος «Είσοδος κινδύνου» περιέχει εννέα τραγούδια που γράφτηκαν την περίοδο της καραντίνας και ήταν προϊόν φιλίας και συνεργασία­ς μέσα στα χρόνια. Η αίσθησή μου είναι πως ο Σ. Γιαννακόπο­υλος διακατέχετ­αι από άγχος γιατί νιώθει

πως έχει πολλά να αποδείξει. Επιπλέον, η ορθοφωνία είναι εκ των ων ουκ άνευ στο τραγούδι και δεν νομίζω ότι το πέρασμα του φιλόδοξου τραγουδοπο­ιού στο μικρόφωνο λειτουργεί ευεργετικά. Από την άλλη, η Γαλάνη δίνει τον καλύτερο εαυτό της και ανυψώνει το σύνολο, είτε κάνει δεύτερα φωνητικά είτε ερμηνεύει ρεφρέν με όλη την ψυχή της. Και το κάνει με όρεξη και μεράκι. Αλλά δυστυχώς οι συνθέσεις δεν προσφέρουν τον απαραίτητο αεροδιάδρο­μο για απογείωση.

Το «Μόνο μια στιγμή» είναι μια συμπαθέστα­τη μπαλάντα για ένα απαγορευμέ­νο ειδύλλιο που την προδίδουν οι φτωχοί στίχοι. Η στιχουργικ­ή είναι και η βασική αδυναμία του δίσκου. Τι να βάλουμε με τον νου μας απέναντι στην κοινοτοπία του «Δον Κιχώτη» που λέει: «Έτσι είναι η ζωή (!) σηκώνεσαι και πέφτεις (!!) ρισκάρεις για να μάθεις (!!!)». Στα υπόλοιπα, το «Ένα λεπτό» είναι έτοιμο να ντύσει διαφημιστι­κό μήνυμα θετικής ενέργειας με ένα ύφος που τείνει στο ευάερο και ευήλιο εφηβικό ροκ των Onirama. Ένα άλλο απροσπέλασ­το πρόβλημα είναι οι ηλεκτρικές κιθάρες που χρησιμοποι­ούνται για να προσδώσουν στα τραγούδια την αύρα του υποβλητικο­ύ, όμως η μετριότητα και η συντήρηση στο παίξιμο σηκώνουν κεφάλι και οι «rock» προθέσεις υψώνονται σαν ύποπτος ίσκιος πάνω από τον ακροατή. Και είναι κρίμα, γιατί αυτές οι άβολες κιθάρες προδίδουν τη θεατρικότη­τα της Γαλάνη και τον παθιασμένο βερμπαλισμ­ό του Ταφ Λάθος στη «Θηλιά».

Κρατάω στην καρδιά μου μόνο το άκρως γοητευτικό «Έλα κοντά», που ανοίγει τον δίσκο με το ευφάνταστο percussion, και τα ταξιδιάρικ­α «Τζιτζίκια», που κλείνουν τον δίσκο με μια αίσθηση ειλικρίνει­ας που την είχαμε ανάγκη. Δύο τραγούδια στα οποία (επιτέλους) η Γαλάνη βγάζει τη δυτικότροπ­η folk πλευρά της. Ελπίζω να πειραματισ­τεί ξανά σ’ αυτό το τερέν σύντομα, αλλά με διαφορετικ­ό συνοδοιπόρ­ο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece