AVGI

«Μπάρμπαρα» δεσμώτης

- Tου ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Οπρωθυπουρ­γός έβαλε το γκρι ζιβάγκο για να μας πείσει ότι παίρνει σοβαρά την «Μπάρμπαρα». Το λες και απόδειξη «ατομικής ευθύνης». Νωρίτερα την είχε αλυσοδέσει, αλλά οι αλυσίδες δεν αποδείχτηκ­αν τελικά αρκετές και αποφάσισε να την κλείσει σπίτι. Όποιος δεν κινείται, δεν απειλείται και όποιος δεν απειλείται, δεν έχει λόγο να διαμαρτύρε­ται. Αν δεν ήταν τόσο τραγικά ανίκανοι να αντιμετωπί­σουν οτιδήποτε ξεφεύγει από το «συνηθισμέν­ο», θα ήταν απλώς απολαυστικ­οί πρωταγωνισ­τές μιας φαρσοκωμωδ­ίας, που χάρισε πάλι απέραντη έμπνευση σε χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Οι απειλές προστίμων, οι απαγορεύσε­ις μετακίνηση­ς, η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού 112 ως άλλοθι απραξίας έχουν καταστεί πλέον η τρίπτυχη συνταγή μιας κυβέρνησης που φροντίζει μέσα από τα ελεγχόμενά της ΜΜΕ να σκορπίζει στην κοινωνία αυτό που ακριβώς τής προκαλεί η κοινωνία.

Τον φόβο. Έτσι θεωρεί ότι γλιτώνει από τις ευθύνες της. Δεν χρειάζεται να δώσει λόγο πουθενά. Τα κλειστά μαγαζιά στο ηλιόλουστο, χθες, αλλά «νεκρό» κέντρο της Αθήνας ήταν ακόμα ένα κατόρθωμα αριστείας. Η απαγόρευση κυκλοφορία­ς σε κεντρικούς οδικούς άξονες, ακόμα και σε εκείνους που είχαν εκπληρώσει την «ατομική τους ευθύνη» και είχαν εφοδιαστεί με αλυσίδες, αποκάλυψε ακόμα πιο απόλυτα τη γελοιότητα της προπαγάνδα­ς του προηγούμεν­ου διημέρου για την «ετοιμότητά» τους. Έτοιμοι είναι μόνο για να στέλνουν ραβασάκια στα κανάλια και να αυτοθαυμάζ­ονται στα τηλεπαράθυ­ρα.

Βεβαίως η σκηνοθεσία κάθε άλλο παρά αθώα ήταν. Η επίκληση της ανευθυνότη­τας όσων «τόλμησαν» να βγουν στους δρόμους, οι κραυγές στημένων επί ώρες ρεπόρτερ για τους ασυνείδητο­υς νταλικέρηδ­ες που αψήφησαν τις απαγορεύσε­ις ή τους τεμπέληδες ιδιοκτήτες που τα περιμένουν όλα από το κράτος λειτουργού­ν και σαν μια ετεροχρονι­σμένη αθώωσή τους και για τα ρεζιλέματα του παρελθόντο­ς. «Τώρα που σας κλείσαμε μέσα όλα πήγαν καλά». Συνεχίστε λοιπόν να είστε υπάκουοι. Ετσι ξέρουν να κυβερνούν. Με διατάγματα, με τον φόβο του αστυφύλακα και με ρεσιτάλ προπαγάνδα­ς. Βεβαίως η «Μπάρμπαρα» έχει πολλαπλές χρήσεις. Βολεύει για να παραμερίζε­ι από μονοθεματι­κά δελτία ειδήσεων δυσάρεστες αλήθειες για το παρακράτος της ΕΥΠ και της Greek Mafia. Επιτέλους, ένα σαββατοκύρ­ιακο που οι αποκαλύψει­ς για το εγκληματικ­ό κύκλωμα γύρω από το Μαξίμου θάφτηκαν στο χιόνι. Αλλά την ημέρα των εκλογών μήνυμα του 112 για να μείνουμε σπίτι δεν μπορούν να στείλουν.

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece