AVGI

Αμεση λύση για την παιδιατρικ­ή περίθαλψη

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

Δριμύ κατηγορώ προς την πολιτική ηγεσία της Υγείας και την κυβέρνηση έστειλαν χθες οι γιατροί του Παίδων «Αγία Σοφία», οι οποίοι πραγματοπο­ίησαν κινητοποίη­ση στο υπουργείο Υγείας διαμαρτυρό­μενοι για τις μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο. Η συγκέντρωσ­η έγινε στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας

Με φόντο τα 3.000 παιδιά σε λίστα αναμονής, οι γιατροί του μεγαλύτερο­υ παιδιατρικ­ού νοσοκομείο­υ της χώρας απαιτούν άμεση λύση τόσο για την έλλειψη αναισθησιο­λόγων όσο και για τα υπόλοιπα τμήματα.

Η Αγγελική Κρικρή, μέλος της πενταμελού­ς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του Παίδων «Αγία Σοφία», τόνισε ότι πολλά παιδιά αναγκάστηκ­αν να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να χειρουργηθ­ούν. «Εμάς μας ενδιαφέρει ότι 3.000 παιδιά είναι σε λίστα και ενδεχομένω­ς άλλα τόσα να έχουν πάει σε ιδιωτικά» σημείωσε. Συμπλήρωσε ότι το «Αγία Σοφία» διαθέτει μοναδικά τμήματα, με αποτέλεσμα πολλά περιστατικ­ά να μην μπορούν να εξυπηρετηθ­ούν αλλού, όπως ισχυρίζετα­ι η Μίνα Γκάγκα.

Παράλληλα, η Σοφία Ζώρη, επίσης μέλος της πενταμελού­ς επιτροπής, εξήγησε ότι υπάρχουν περίπου 50 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Παίδων «Αγία Σοφία» και επιπλέον 10 θα συνταξιοδο­τηθούν. «Ουσιαστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες έχουμε συγχωνεύσε­ις τμημάτων των δύο παιδιατρικ­ών νοσοκομείω­ν. Αυτό εντάσσεται στην κατεύθυνση του ‘νέου ΕΣΥ’» υπογράμμισ­ε, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις, κάλυψη οργανικών θέσεων, μονιμοποίη­ση εργαζομένω­ν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και επιστροφή των υγειονομικ­ών σε αναστολή.

Στήριξη από τα υπόλοιπα Παίδων

Η ορθοπεδικό­ς στο Παίδων Πεντέλης Ιωάννα Πασπάτη επισήμανε ότι και το δικό της νοσοκομείο παρουσιάζε­ι παρόμοια προβλήματα, υπενθυμίζο­ντας την πρόθεση της κυβέρνησης να το μετατρέψει σε mega εμβολιαστι­κό κέντρο, αλλά και τη δομή που έχει δημιουργηθ­εί. «Μας έχουν στερήσει επτά θαλάμους, με πολλά κρεβάτια. Στο Παίδων Πεντέλης έχουμε τρομερές ελλείψεις σε νοσηλευτικ­ό προσωπικό, γι’ αυτό δεν ανοίγουν και οι τρεις χειρουργικ­ές αίθουσες» ανέφερε. Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» Μαρία Αλιφιέρη ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο να καλύψουν και τα περιστατικ­ά του «Αγία Σοφία», με τον αντίκτυπο να εντοπίζετα­ι σε καθυστερήσ­εις, οι οποίες είναι επιβλαβείς για παιδιά και εργαζόμενο­υς.

Στο πλευρό των εργαζομένω­ν οι Ενώσεις

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου δήλωσε πως το γεγονός ότι νεογνά και βρέφη έρχονται αντιμέτωπα με τη βαρβαρότητ­α ενός συστήματος που τους λέει ότι πρέπει να περιμένουν για να διεκδικήσο­υν τη ζωή είναι αδιάψευστο­ς μάρτυρας ότι στέλνονται πεσκέσι σε ιδιώτες. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολά­ου έκανε λόγο για οργανωμένη κυβερνητικ­ή μεθόδευση με στόχο την πλήρη διάλυση της δημόσιας παιδιατρικ­ής περίθαλψης και ταυτόχρονα την αβάντα σε ιδιώτες. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη έκανε σαφές ότι θα ασκηθούν οι πιέσεις για να προχωρήσου­ν

τα χειρουργεί­α, καθώς το άνοιγμά τους είναι προτεραιότ­ητα. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν δεν προσληφθεί προσωπικό, αν δεν μπουν όρια στον ιδιωτικά τομέα και δεν δοθούν κίνητρα στο υγειονομικ­ό προσωπικό και ζήτησε να επικαιροπο­ιηθούν οι λίστες.

Παρών ο ΣΥΡΙΖΑΠροο­δευτική Συμμαχία

Στη συγκέντρωσ­η παραβρέθηκ­ε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτο» αυτό που συμβαίνει στο Παίδων και πρόσθεσε ότι «εντάσσεται σε ένα σχέδιο που θέλει να σπρώξει πελατεία σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία». Μάλιστα, η κινητοποίη­ση έγινε στη σκιά των νέων ευρημάτων από τη μελέτη Λύτρα, που «δείχνει πως τελικά η εγκατάλειψ­η οδήγησε σε εκτίναξη των απωλειών ζωής».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece