Västra Nyland

Jag ser rött i sju nyanser

-

Kvinnorna är omsorgsful­lt sminkade har höga klackar och klassiskt skurna raka kjolar. Håret är uppsatt, runt halsen sitter en liten scarf. De skiljer sig från det omgivande samhället. Det talas mycket om mångfald, könsidenti­tet och jämställdh­etsintegre­ring i dag, men flygplan är små tidsmaskin­er där allt detta är som bortblåst!

Tankarna går till 50-talets kvinnoidea­l och jag undrar vad det är som gör att tiden stått stilla just i luften? Vad vill man sälja oss, egentligen? Förväntas resenärern­a verkligen vilja ha detta? Uniformer som ingalunda kan göra arbetet lättare eller bekvämare. Klackskor för någon som mestadels ska stå, ibland mitt i turbulense­r? Snäva kjolar för någon som ska böja sig ner till serverings­kärrans lägsta lådor eller assistera vid en nödlandnin­g?

Jag söker informatio­n om denna look och får träffar som ”unga vackra självsäkra flygvärdin­nor”. På engelska är det pretty, beautiful, charming, stylish som gäller. Sådan ska en flygvärdin­na vara: Nätt, vacker, charmig, stilig. Förtjusand­e. Varför måste hon vara det? För vems skull?

Världens första flygvärdin­na hette Ellen Church. År 1930 uppfann hon sitt eget yrke. Hon var 24 år och sjuksköter­ska – och hade skaffat flygcertif­ikat. Att bli pilot var otänkbart för en kvinna så hon stegade upp till distriktsc­hefen för Boeing Air Transports i San Francisco och förklarade fördelarna med att ha en sjuksköter­ska i kabinen som kunde hjälpa resenärern­a vid behov och sköta serveringe­n. Vanligtvis serverade andrepilot­en kaffe, då han kom loss. Church blev en succé och konceptet med sjuksköter­skor i flygplanen spreds över världen. De första uniformern­a var av ylle för att hålla kabinperso­nalen varm.

Vi har inte ens fastnat i det förflutna. Flygvärdin­nor har gjorts sexigare med åren och blir ofta sexuellt trakassera­de. British Airways införde ett omstritt byxförbud så sent som 2010. Med fackets hjälp hävdes det 2016. I fjol gav och avskaffade BA rekommenda­tioner om hurdana behåar personalen skulle ha under de nya lite väl genomskinl­iga blusarna.

Då ett japanskt flygbolag kortade av kjolarna ordentligt blev personalen oftare antastad. Facken protestera­r. På Virgin Atlantic har det kommit in klagomål om att arbetskläd­erna är för små, skorna orsakar blåsor på fötterna, kjolarna sitter obekvämt och halsarna är så trånga att de ger skavsår! De har valts till ”Världens sexigaste kabinperso­nal”. Jag säger nej tack!

På annat håll tänker man om: Sky Up från Ukraina avskaffade klackskor till förmån för gymnastiks­kor, Alaska Airlines har infört pins med pronomen och har nu bekväma icke könsidenti­fierade uniformer, några bolag har avskaffat sminktvång­et. Medan andra har enbart sju godkända nyanser rött för läppstifte­t, som ska matcha hatten.

Fortfarand­e sitter vi där och bevittnar hur främst kvinnorna ska sälja flygbolage­ns image som budbärare från en tid som vi borde kunna höja oss över.

 ?? Maria Serrano ??
Maria Serrano

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland