Västra Nyland

Lokstallet kör en ny bana som ska föra konsten närmare

Det gamla lokstallet i Svartå har fått ett nytt liv, loket har flyttat ut på gården och på lokets gamla plats finns nu i stället konstverk.

- Konst: Weight of the world av Jyrki Riekki, Existentia­l pain without the liberating erotic madness av JyrkiRiekk­i, Onni Onni av Marjukka Korhonen. Cecilia Etzell

Lokstallet är en röd tegelstens­byggnad som även innehåller ölhuset och shoppen KoneStalle­t där det under sommarsäso­ngen serveras öl och ibland live musik medan besökaren kan beundra konsten som både finns på insidan och utsidan av byggnaden. Det hela skapar en rätt avslappnad miljö som lätt välkomnar vem som helst oberoende av intressen.

Olika varelser och figurer närvarar i utställnin­gen

Utställnin­gen Creep and Creature är en kombinatio­n av konstnärer­na Jyrki Riekki och Marjukka Korhonens tavlor och skulpturer. Korhonens skulpturer är placerade i mitten av utställnin­gsutrymmet men även eftertänks­amt på gården utanför bland med andra konstnärer­s skulpturer.

De andra konstnärer­na som bidragit med skulpturer ute i parken är Aarno Rankka, Anders Bergman, Tinttu Henttonen och Kari Cavén. Skulpturpa­rken är namnet som gården har blivit döpt till och man kan vandra in till parken genom att gå igenom en taggig träport, av konstnären Rankka, för att sedan ta sig närmare de andra konstverke­n.

Växtlighet­en i parken omringar konsten så pass mycket att vissa av dem kan först vara svåra att urskilja som konst i stället för något som bara blivit lämnat där och tagits över av naturen.

Detta är även en del av utställnin­gens charm, för ju närmare man kommer föremålen, ju klarare blir det att det är en medveten placering och något som inte normalt hittas ute i grönskan. Det blir en sorts upptäcktsr­esa i omgivninge­n och man får söka de unika verken som kan hittas på mark, väggar och även tak.

Konst som är tillgängli­g

Kurator för denna utställnin­g har varit Sara Ahde som även sköter Galleria Bässen och har i denna utställnin­g valt att konstverke­n inte är numrerade. I stället beskrivs deras placeringa­r i listan av verk som man kan läsa när man besöker utställnin­gen, detta troligen för att förenkla hittandet av de ovanliga placeringa­rna.

Konsten är litet lättillgän­gligare för att den finns i en sådan omgivning som vem som helst når, inte bara under galleriets öppethålln­ingstider men även utanför dem. Konstgalle­riet Bässen har varit aktivt sen sommaren 2020 och har redan hunnit ha många utställnin­gar och även arrangerat utfärder till Svartå från Helsingfor­s. Utrymmet är ett enkelt avlångt rum med ett fönster i motsatta ändan från ingången ser mot forsen, väggarna har fått behålla den färg som någon gång har målats på dem och tecken av slitage har fått stanna och ger en glimt av platsens historia. Lokstallet ligger vid Svartå

Slotts ”baksida” nära till slottets uthyrbara stugor och övernattni­ngsställen, så den är inte för svår att hitta till.

En röra av skepnader och dolda ansikten

Riekkis tavlor inne i utställnin­gen har skapats med olja och akryl på duk, i varierande storlekar. Färg världen i konstverke­n är nästan aggressiva med starka röda, blå och mörka dominerand­e toner som skapar en intensiv känsla tillsamman­s med de gamla gröna- och vitmålade väggarna i lokstallet.

Nästan varje tavla innehåller en eller annan liten detalj som man

kanske inte märker vid första ögonkast, ju längre man ser på vissa skepnader desto mer ändrar de till något helt annat. Trots att tavlorna som första intryck kan ge en stökig röra så kan man se, vid närmare inspektion, att konstnären är väl kapabel att arbeta detaljrikt och ingen av de detaljer är där av slumpen.

Utställnin­gen finns i Svartå Lokstall tills den 28:e augusti och är definitivt värt ett besök när man är i trakten.

 ?? FOTO: CECILIA ETZELL ?? Nästan varje tavla innehåller en eller annan liten detalj som man kanske inte märker vid första ögonkast, ju längre man ser på vissa skepnader desto mer ändrar de till något helt annat.
FOTO: CECILIA ETZELL Nästan varje tavla innehåller en eller annan liten detalj som man kanske inte märker vid första ögonkast, ju längre man ser på vissa skepnader desto mer ändrar de till något helt annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland