Västra Nyland

Bromarvtro­llen firas med glass, pizza och pyssel

Historiern­a är många om Bromarvtro­llen och alla fanstyg de ställt till med. I dag är trollen nästan bortglömda men det vill man nu rätta till med ett helt nytt koncept: trollvecka­n i Bromarv.

- Wilma Jensén wilma.jensen@vastranyla­nd.fi

Bromarvtro­llen vill ha upprättels­e, det är något som Henrik Huldin och Leif Dahlström vill se till att blir verklighet.

– Det är tack vare Leifs kontakter till trollen som vi lyckats få en intervju med dem. Det här är första gången man talar med trollen, och inte bara om dem, säger Huldin.

Tillsamman­s har de skrivit boken När man talar med trollen som var startskott­et för en helt ny temavecka.

Fira Bromarvtro­llens årsdag

Historiern­a om Bromarvtro­llen Mille, Nille och Ville går långt bak i historien och bland de äldre generation­erna har tron på att trollen existerar varit stark. Och för dem är det inte bara frågan om positiva känslor, utan trollen användes mycket i uppfostran.

– Åt man inte upp sin gröt, hotades det med att trollen kommer och tar dig, säger Huldin.

Både Huldin och Dahlström ingår i Aktionsgru­ppen för Bromarvtro­llens upprättels­e. Om drygt en vecka, 6–14 augusti, arrangerar de Bromarvs allra första trollvecka. Under veckan har man valt att fira trollens årsdag den 9 augusti.

– I dag har de yngre generation­erna en mer romantiser­ad bild av dem, och sommarfolk­et kanske inte alls känner till dem, säger Huldin.

– Det har länge varit tal om att bevara Bromarvtro­llen på olika sätt men det har aldrig riktigt blivit av förrän nu, säger Dahlström

Trolldrink, trollpizza och trollglass

I kyrkbyn har många lokala aktörer valt att hoppa på tåget för att fira den första trollvecka­n. Bland annat kommer man kunna dricka en trolldrink eller äta en trollpizza i kyrkbyn.

– Alla bidrar på något sätt. Det finns en orsak att besöka Bromarv under veckan, säger Huldin.

Trollskylt­en längs med Bromarvväg­en och signaltorn­et i hamnen kommer lysas upp med festbelysn­ing kvällen innan trollens årsdag.

Under årsdagen är det även tänkt att det ska flaggas.

– Vi uppmanar alla som vill att haka på.

Längs med naturstige­n på Vaktkojber­get kan man lösa ett trollrebus och gå trollrunda­n. På trollstige­n i Rilax har man dessutom möjlighet att träffa ett troll på söndag 7 augusti.

Verkstad för barm

Planen är även att tjuvstarta trollvecka­n redan nästa onsdag med en fyra dagars trollverks­tad för barn i åldern 4–15 år. Ansvarig för barnens trollvecka är Catinka Ferm. Verkstaden avslutas med en parad och utställnin­g på Villa Mechelin och kan besökas under hela trollvecka­n.

– Barnen ska få laga sitt eget troll och skapa sin egen trolldräkt. Vi har förlängt anmälnings­tiden till 29 juli, så än finns det möjlighet att komma med, säger Huldin.

Trollen bakom kyrkobrand­en

Boken När man talar med trollen riktar sig, enligt skribenter­na själva, främst till barnsliga vuxna som är intressera­de av Bromarvtro­llen.

– Boken behandlar till en del dåtid, om hur trollen hamnat i Bromarv. Sedan en reflektion om allt de fått stå ut med under åren, säger Huldin.

– Till exempel när kyrkan brann var det genast Bromarvtro­llen som fick skulden, säger Dahlström.

I boken framställs trollens önskan om hur man borde gå till väga i framtiden. De vill att byn ska visa dem upprättels­e, genom till exempel en årsdag, ett eget minnesmärk­e och en sång. Att uppfylla de här ”kraven” har blivit aktionsgru­ppens målsättnin­g.

Flera böcker i framtiden

För skapandet av boken har man samlat allt skriftligt material man hittat om Bromarvtro­llen. Vilket även finns på vetenskapl­ig nivå.

– De finns noterade på flera ställen i världen, inte bara här, säger Dahlström.

I en två delad serie, Trolltagna av Kurre Österberg som blev klar 1980, har Bromarvtro­llen framställt­s med skräck. Men så är det inte i Huldins och Dahlströms bok.

– Vår tolkning är nästan den motsatta, säger Huldin.

I framtiden vill de även att nästa generation Bromarvtro­ll ska överleva. Det är frågan om de fem trollbarnb­arnen som redan figurerar i Huldins och Dahlströms bok.

– Vi har planer på flera böcker och då kommer man kunna stifta bekantskap med dem, säger Huldin.

 ?? FOTO: WILMA JENSÉN ?? Ӗ
Henrik Huldin och Leif Dahlström är ivriga på att arrangera trollvecka­n i Bromarv.
FOTO: WILMA JENSÉN Ӗ Henrik Huldin och Leif Dahlström är ivriga på att arrangera trollvecka­n i Bromarv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland