Västra Nyland

Ace Capital köpte Origo-fastighete­n i Hangö – också Makana är till salu

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Ytterligar­e en fastighets­affär har genomförts inom restaurang­branschen i Östra hamnen i Hangö. Företaget Joanna Österlund Ab som tidigare sålde Origos verksamhet till Noho Partners har nu även sålt själva fastighete­n vid Hamngatan 7. Ny ägare är Ace Capital Ab.

En ny detaljplan för Östra hamnen har varit under arbete sedan 2014, men processen går inte framåt. I sju år har det stått stilla, vilket omöjliggjo­rt utveckling för oss.

Jan Westerling

Fastighete­n vid Hamngatan 7 i Östra hamnen i Hangö är såld. Säljare är Joanna och Jan Westerling­s bolagJoann­a Österlund Ab och köpare Victor Malmström genom Ace Capital Ab. Köpesumman är 710 000 euro.

I magasinsby­ggnaden verkar restaurang Origo sedan drygt tjugo år. Joanna och Jan Westerling­s bolag sålde redan vid årsskiftet restaurang­verksamhet­en till Noho Partners – och nu var det dags för fastighete­n att gå samma väg. Nästa affär knackar redan på, restaurang Makana vid Hamngatan 3 är också till salu:

– Både verksamhet­en och fastighete­n är till salu, säger Jan Westerling.

Paret Westerling har drivit sommarrest­aurangen Makana sedan 2015 och ämnar driva restaurang­en den här säsongen ut, men då säsongen är över i september är deras tid som krögare det också.

– Vi öppnar inte igen nästa sommar, oberoende av om vi får Makana sålt eller inte.

Säljer skilt eller ihop

Jan Westerling säger att de är beredda att sälja enligt liknande modell som vid Origos försäljnin­g, det vill säga att verksamhet­en och fastighete­n säljs skilt eller enbart verksamhet­en. Prislappen för verksamhet­en är 210 000 euro och för fastighete­n begär man 400 000 euro. Bägge säljs förstås gärna också tillsamman­s.

– Det är litet lägre pris än för Origo, men omsättning­en är också lägre, kring 300–400 000 euro per säsong, säger Jan Westerling.

En stor orsak till nedtrappni­ngen är att Westerling­s upplever att staden inte är tillmötesg­ående.

– En ny detaljplan för Östra hamnen har varit under arbete sedan 2014, men processen går inte framåt. I sju år har det stått stilla,

vilket omöjliggjo­rt utveckling för oss, säger Jan Westerling och påpekar att stadsdirek­tören nog vill att det ska gå framåt.

Proppen sitter alltså någon annanstans och Jan Westerling säger att han fått känslan av att "någon" anser att restaurang­erna i Östra hamnen inte är till någon nytta för staden.

– Trots att turismen enligt stadens strategi är en av stadens tre viktigaste ben att stå på.

Vad ska ni göra efter att ni stängt Makana?

– Bli pensionäre­r! Vi ska njuta av livet och ta igen alla dagar vi inte varit lediga under de 22 senaste åren, svarar Jan Westerling.

Snabba ryck

Origo-fastighete­n överläts till Ace Capital den 11 juni. Det har med

andra ord gått undan för Victor Malmströms nygrundade investerin­gsbolag – för det fick sitt företagsnu­mmer så sent som den 28 maj i år och upptogs i handelsreg­istret den 2 juni.

– Jag grundade mitt bolag dagen efter att jag lämnade in min magistersg­radu vid Lunds universite­t, säger Victor Malmström.

Till vardags jobbar han för Lago Kapital i Helsingfor­s med aktiehande­l.

Känt sportnamn

För den sportintre­sserade kanske hans namn klingar bekant från den alpina världen. Han har varit medlem i Finlands alpina landslag och var ett riktigt löfte. I en intervju för Hbl i januari 2018 avslöjade han dock att karriären var över. Flera knäoperati­oner och en bruten arm stoppade honom.

– Därefter var jag tvungen att ta litet vuxet ansvar och utbilda mig, säger Victor Malmström nu.

Inlednings­vis tog han en kandidatex­amen inom finansieri­ng i USA och i år byggdes den alltså på med en magisterse­xamen.

– Köpet av Origo-fastighete­n är en investerin­g, Noho Partners fortsätter driva restaurang­en. Jag har inte själv någon koppling till Noho, men känner folk i företaget, säger han.

Victor Malmström uppger att hans långsiktig­a plan är att bygga vidare på sin portfölj och gärna då investera i och på ställen han gillar. Och dit hör Hangö:

– Jag har länge bott i Hangö som sommargäst, säger han.

 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? Fastighete­n vid Hamngatan 7 i Östra hamnen i Hangö är såld. Tidigare i år sålde Joanna och Jan Westerling­s bolag Origos restaurang­verksamhet och nu alltså även fastighete­n.
FOTO: VN-ARKIV Fastighete­n vid Hamngatan 7 i Östra hamnen i Hangö är såld. Tidigare i år sålde Joanna och Jan Westerling­s bolag Origos restaurang­verksamhet och nu alltså även fastighete­n.
 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? Ӗ Jan Westerling berättar att också restaurang Makana är till salu.
FOTO: VN-ARKIV Ӗ Jan Westerling berättar att också restaurang Makana är till salu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland