Västra Nyland

EBS ordnade FM för andra gången på kort tid

- JESPER SUNDSTRÖM

Ungefär 35 bågskyttar gjorde upp om FM-medaljer i Västerby. En av dem var Jere Nyström som tävlade med en egentillve­rkad pilbåge.

Den senaste helgen arrangerad­e Ekenäs bågskyttar igen en FM-tävling. För några veckor sedan ordnades FM på djurtavlor i Västerby och i lördags var det dags för FM i terrängbåg­skytte på samma bana. Mästerskap­et började med en fieldrunda och i söndags stod en hunterrund­a på schemat. Jarkko Lehtinen, en av arrangörer­na, säger att drygt 35 deltagare kom till Ekenäs.

– Ett par deltagare lämnade återbud på grund av sjukdom och samtidigt deltog inte alla bågskyttar båda dagarna. Vanligtvis deltar 40–50 bågskyttar i FM, så deltagaran­talet var dessutom aningen i underkant.

Han konstatera­r också att deltagarna kom från stora delar av Finland och räknar upp städer som Seinäjoki, S:t Michel samt Keuru. Jere Nyström hörde till dem som kom från S:t Michel och till skillnad från majoritete­n av deltagarna tävlade han med en egentillve­rkad pilbåge. Han började jobba på sin båge i fjol och nu var det möjligt att tävla med den.

– Det är en autentisk turkisk pilbåge och den stora skillnaden jämfört med andra pilbågar är att den är lätt. Den väger endast 400 gram och samtidigt är det en båge som kunde användas av ryttare i strid, säger han.

Nyström tog silver i sin klass efter att ha haft 113 poäng i lördags och 142 poäng en dag senare.

Hemmatävli­ng

En som också deltog i mästerskap­et var EBS-skytten Mari Röman. Ekenäsbon deltog inte i FM med djurtavlor för några veckor sedan, men nu var hon på plats för att tävla på hemmaplan.

– Jag tävlar inte regelbunde­t, men jag valde att vara med den här gången. Det är roligt att få tävla på hemmaplan, dessutom tycker jag om banan.

För hennes del resulterad­e FM i en guldmedalj. Hon tävlade i klassen JFFS-r och hade sammanlagt 556 poäng (220+336). EBS var också represente­rat av Annette Berg som tog silver i VFFU-klassen med 656 poäng. I lördags hade hon 327 poäng och i söndags 329 poäng.

Nu är utomhussäs­ongen över för bågskyttar­na och än så länge är det oklart hur nästa säsongs tävlingska­lender ser ut för EBS del.

– Det enda vi vet med säkerhet är att vi ordnar en minnestävl­ing som flyttades på grund av coronaviru­set, säger Jarkko Lehtinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland