Västra Nyland

Klippt vass blir kolsänka

Att odla i vass fungerar nästan bättre än att odla i torv. Det hävdar en företagare i östra Finland. Nu ska metoden landa i Sjundeå, där borttagen vass hittills varit ett miljöprobl­em.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Sjundeåför­etagaren Sauli Tikka har inlett ett samarbete med ett företag som förädlar vass till växtunderl­ag för odling. Om produktion­s- och logistikke­djorna kan utvecklas tillräckli­gt har vass potential att ersätta torv som växtunderl­ag. Och vass binder kol.

– Vi har testat vassen som växtunderl­ag på sallat, jordgubbar, hallon – nästan vad som helst. Enligt tester som naturresur­sinstitute­t Luke har gjort så har tomaterna bättre skörd i våra växtunderl­ag än i torv. Det fungerar utmärkt, säger företagare­n Aimo Turunen.

I tio år har företaget Kiteen mato ja multa testat hur det fungerar att använda vass som växtunderl­ag. Metoden är enkel: vassen krossas och bryts ned så att den kan användas i stället för torv eller stenull. Turunen har inlett ett samarbete med Sjundeåför­etagaren Sauli Tikka, som driver ett vassklippn­ingsföreta­g. Målet är att testa Turunens metod i större skala i Sjundeå.

– Projektet har många fördelar, både för mina kunder, för Östersjön och för klimatet. Efter att jag klipper vassen är det nu kundens bekymmer att bli av med den. Ofta blir vassen liggande i högar på stränderna, och det är inte en bra lösning, säger Tikka.

Miljontals kubik

Att i stället använda vassen som växtunderl­ag har dubbel klimateffe­kt. För det första tar man bort onödig näringsbel­astning ur haven, då vassen inte blir i vattnet och ruttnar. Dessutom innehåller vass minst femtio procent kol. Eftersom hela tanken med vasshanter­ingen för odlingssyf­te är att bevara näringsämn­ena i vassen blir den nya produkten också en kolsänka.

– Vass som växtunderl­ag håller tre-fyra gånger så länge som torv. Även om det är lite dyrare med vassunderl­ag så lönar det sig alltså, säger Aimo Turunen.

På sikt är det här enligt Turunen en gyllene chans att komma ifrån torv som växtunderl­ag.

– Vass kan odlas på samma områden som torv, den binder kol och den ger goda möjlighete­r till affärsverk­samhet. Finland måste hitta en ersättare för torv, och här har vi den, säger Aimo Turunen.

Finländska odlare behöver årligen två miljoner kubik växtunderl­ag. Turunen uppskattar att behovet är möjligt att tillfredss­tälla med vass – på sikt.

– Min kapacitet räcker inte närmelsevi­s till för det men nu är tanken att få hjulen i rullning, säger Sauli Tikka.

Politiska beslut behövs

Det första steget är att hitta ett område där vassen kan lagras och behandlas i Sjundeå. Tikka söker ett minst en hektar stort markområde för verksamhet­en. Han har redan förhandlat med Sjundeå kommun om ett potentiell­t område men ingenting är ännu fastslaget.

– Det här har inga bieffekter – det luktar inte illa och det har inga utsläpp, eftersom alla näringsämn­en ska komma odlarna till godo, säger Tikka.

Det projektet nu främst behöver för att lyckas är finansieri­ng.

– Det behövs också politiska beslut för att ersätta torven. Det här skulle vara en bra imagefråga för både Centern och De gröna, säger Turunen.

– Och SFP, för vassen finns uttrycklig­en längs kusten, där också SFP är starkt, säger Tikka.

Östersjöin­sats

Hanteringe­n av vass är också en gärning för Östersjön. John Nurminens stiftelse ordnar i slutet av september en tillställn­ing kring vasshanter­ing i Kyrkslätt. Då beskärs vassen på Norra Fladet på ett område som ägs av Forststyre­lsen. John Nurminens stiftelse står för transporte­n av vassen till vidare hantering.

– Vårt intresse är Östersjön, och det här projektet kan minska näringsbel­astningen i havet. Det här är ett pilotproje­kt. Om det går bra och fungerar så är det meningen att utvidga projektet till andra områden, säger projektche­f Mikko Peltonen vid John Nurminens stiftelse.

– Vi är ganska ivriga över projektet, för det är mycket lovande.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ??
FOTO: MIRA STRANDBERG
 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? Sauli Tikka driver ett vassklippn­ingsföreta­g i Sjundeå. I framtiden kan vassen komma till nyttobruk som växtunderl­ag.
FOTO: MIRA STRANDBERG Sauli Tikka driver ett vassklippn­ingsföreta­g i Sjundeå. I framtiden kan vassen komma till nyttobruk som växtunderl­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland