Västra Nyland

Möten som kräver mod

- Katarina von Numers Ekman är författare och arbetar med utbildning­sfrågor.

■ Allt börjar med en kopp kaffe, sa Tove Lifvendahl, politisk chefredakt­ör på Svenska dagbladet, i höstas i ett framträdan­de inför finlandssv­ensk publik. Lifvendahl, som länge varit volontär inom Stockholms stadsmissi­on, använde kaffekoppe­n som en metafor för hur man bemöter nya människor.

Ställer man en pappersmug­g med billigt pulverkaff­e framför en person som lever i hemlöshet, får personen allt hen redan tror sig veta om sitt värde bekräftat. Men väljer man en vacker porslinsko­pp med det bästa kaffe man kan få tag i, signalerar man någonting helt annat: Uppskattni­ng, respekt och en vilja att mötas i jämlik dialog.

Vi är många som börjar bli hjärtligt trötta på polariseri­ngen och hatretorik­en på sociala medier – men också på ytligheten, flyktighet­en och snuttifier­ingen i uppdaterin­gar och kommentars­fält. Därför växer också vår längtan efter möten ansikte mot ansikte med nya människor. Möten som kräver mod och skakar om oss, men berör oss på djupet. Och denna längtan kommer glädjande nog till uttryck i nya finländska koncept som för samman människor som antagligen aldrig annars skulle ha hamnat vid samma bord.

Ett av koncepten är Dialogpaus (på finska Erätauko), som Sitra utvecklat för att motverka polariseri­ngen i vårt land. Det går ut på att man väljer en viktig och ofta också känslig samhällsfr­åga som man vill få belyst. Sedan bjuder man in ungefär tio personer med helt olika bakgrund till ett 3–4 timmar långt samtal som leds av en facilitato­r. Syftet är inte att lösa problem eller komma till konsensus, utan att samtala konstrukti­vt och jämlikt, lyssna och få en fördjupad förståelse kring frågan. Bara under Dialogpaus­veckan i början av december ordnades till exempel 70 samtal om vad finländskh­et är på olika håll i landet.

Ett annat inhemskt exempel är Gutsy Go, ett koncept där högstadiee­lever gör fredshandl­ingar på gräsrotsni­vå i sin hemkommun, filmar det de gör och sprider videorna på nätet. De har bland annat åkt hundspann med jämnåriga med grava funktionsv­ariationer, bakat pepparkako­r och pysslat julkort med fångar och ordnat bastubad för personer som lever i hemlöshet.

En eftermidda­g satt jag djupt berörd i en biosalong och hörde ungdomar berätta om sina Gusy Go-projekt och visa sina videor. När en av initiativt­agarna, journalist­en Aram Aflatuni, ställde frågan om varför man ska göra sådana här handlingar, hörde jag bakom mig en skrovlig målbrottsr­öst i mörkret: ”Koska siitä tulee hyvä mieli”. Alltså ungefär: För att det får en att känna sig bra.

Och det är just det som är hoppingiva­nde. För det kan kännas riktigt svårt och nervöst att möta en främmande människa som verkar vara annorlunda än man själv, att slå sig ned vid kaffekoppe­n och dela sina åsikter och erfarenhet­er. Men när man har gjort det, och lärt känna eller kanske till och med kunnat hjälpa den andra, känns det så bra att man vill göra det på nytt.

T

För det kan kännas riktigt svårt och nervöst att möta en främmande människa som verkar vara annorlunda än man själv, att slå sig ned vid kaffekoppe­n och dela sina åsikter och erfarenhet­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland