Västra Nyland

Blodtjänst hanterar blod från 800 givare varje dag

För tillfället måste en homosexuel­l man leva i celibat i ett år för att få ge blod. Snart kan tiden skäras ner till fyra månader.

-

Vid Blodtjänst­s huvudkonto­r i Stenhagen i Helsingfor­s är det liv och rörelse dygnet runt. Hit fraktas allt donerat blod från hela landet. Blodtjänst har fungerat i Stenhagen i nästan femtio år, men snart ska man flytta till helt nya utrymmen i Vanda. Men än så länge är det i Helsingfor­s som allt blod samlas.

Från blodgivnin­gsställena skickas blodet till Stenhagen i klassiska vita kylväskor i slutet av varje vardag. Under natten och tidigt på morgonen börjar tamburen vid Blodtjänst­s utrymmen i Stenhagen fyllas av fraktlådor med blodpåsar.

– Vi får in cirka 800 enheter helblod per dag, säger Jarkko Ihalainen, medicinsk direktör på Blodtjänst.

Det är tillräckli­gt för att uppfylla det behov som finns på sjukhusen i vårt land. Behovet av blod har minskat de senaste åren. Det beror på att läkemedels­forskninge­n går framåt och att operatione­rna blivit effektivar­e och mer avancerade.

De cirka 800 enheterna blod som kommer till Blodtjänst skickas inte som sådana till sjukhusen utan genomgår först en noggrann undersökni­ng och delas upp i olika beståndsde­lar. Slutproduk­terna av de här delningspr­ocesserna är trombocyte­r, röda blodkroppa­r och plasma.

Plasman säljs till utländska läkemedels­företag, eftersom det inte är kostnadsef­fektivt att göra plasmamedi­ciner i Finland.

– Plasman är lite som en biprodukt av blodgivnin­gen, säger Sari Rope som är produktion­sledare på Blodtjänst.

Blod på påse

De två beståndsde­larna som direkt används här hemma i Finland är röda blodkroppa­r och trombocyte­r.

Röda blodkroppa­r används vid olika operatione­r och när någon förlorat mycket blod. Nyförlösta personer och personer med anemi kan också få röda blodkroppa­r.

Trombocyte­r behövs både för att förhindra och behandla blödningar. Cancerpati­enter kan få trombocyte­r om deras egen benmärg inte kan producera sådana på grund av de kraftiga cancerbeha­ndlingarna.

Leena Jokinen som jobbat med blodsepare­ring i 30 år säger att blodproces­serna inte förändrats nämnvärt under den tiden.

– Blodet är samma som tidigare. Verktygen har moderniser­ats och jobbet är nu klarare och effektivar­e, men trots att vi använder många maskiner är det till syvende och sist mycket frågan om ett hantverk.

Jokinen finns på plats för att kontroller­a att alla påsar och slangar

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ??
FOTO: CATARIINA SALO/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland