Västra Nyland

Fiberbolag kör med ny strategi

Det tidsbundna kontraktet för databolage­t C-Fibers vd har gått ut, och det är inte aktuellt att anställa en ny. I stället utnyttjar man det arbete som gjorts inom marknadsfö­ring för direkt kontakt med kunderna.

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

Agneta Evers kontrakt som vd för bolaget C-Fiber har gått ut, och bolaget letar inte efter en ny. I stället kommer man att marknadsfö­ra Hanko Data Parks och utveckla bolaget genom mer målinrikta­d försäljnin­g och projektver­ksamhet. Ännu har ingen aktör etablerat sig i Hangö, men det rör på sig.

År 2016 grundades bolaget C-Fiber av lokala investerar­e för att snappa upp de möjlighete­r som den nya informatio­nsteknolog­in och ökade datatrafik­en erbjöd.

Ingenjör Agneta Evers anställdes först som projektche­f för att marknadsfö­ra regionens dataparker och senare som bolagets vd.

Nu har det tidsbundna kontraktet gått ut, och företaget navigerar vidare utan vd.

– Vi har en ny strategi som går ut på projektver­ksamhet och mer målinrikta­d försäljnin­g, säger C-Fibers styrelseor­dförande Eero Hettula.

– Men det är klart vi använder oss av Evers kompetens och de kontakter hon knutit som vd, tillägger han.

Behållning­en av det arbete som hittills är gjorts, är att bolaget är känt i företagskr­etsar. Det leder till att fler också kontaktar bolaget direkt, förklarar Hettula.

Om verksamhet­en växer kan det också bli aktuellt med att anställa någon projektans­varig.

– De som är inom branschen känner till oss. Havskabelk­ontakten är i gång.

Hangö en dataknutpu­nkt

För tillfället har man siktet inställt på att knyta kontakter som skulle hämta trafik som knyter ihop Finland med Asien och göra Hangö till en knutpunkt där datamotorv­ägar korsar varandra.

Än så länge har ingen aktör etablerat sig i Västnyland. Hettula ser att det beror på att Finland haft en ogynnsam skattepoli­tik i jämförelse med konkurrent­erna.

– Energin är den största kostnaden för våra kunder. Finland har inte varit jämställt med länder som Sverige och Danmark här. Men jag hoppas att de ändringar som görs inom energipoli­tiken gör att vi kommer på samma streck, säger han.

En annan viktig sak, som bolaget hittills fått till stånd är regionalt samarbete.

– Nu arbetar Hangö, Raseborg och Ingå aktivt för att utveckla regionen och vi litar på varandra. Det är värdefullt med tanke på framtiden.

Anonyma intressent­er

Precis som Hettula, ser Hangös stadsdirek­tör Denis Strandell med tillförsik­t på situatione­n.

– Det arbete som gjorts har burit frukt. Senast för några veckor sedan visade vi dataparkto­mten i Koverhar för tre anonyma intressent­er.

Kontakten förmedlade­s via den nationella paraplyorg­anisatione­n Invest in Finland.

Strandell säger att han ännu inte i denna dag vet vem eller vilka de tre personerna represente­rade, eller vilka andra orter de besökt i Finland. Han vet inte ens personerna­s namn, trots att han vandrat omkring på området med dem.

– Sekretesse­n är ofta rigorös, om det är jätteaktör­er som Google, Facebook och dylika aktörer i bakgrunden. Men utan C-Fibers internatio­nella marknadsfö­ringsinsat­ser hade de aldrig hittat oss. Att de tog kontakt tyder på att Hangö är intressant för dem som vill etablera sig i Norden.

Hangö får en sjökabel till

Strandell är också glad över att kunna berätta om ytterligar­e en betydande föreståend­e investerin­g.

– Stockholms­baserade bolaget Eastern Light har bekräftat att de så småningom kommer att lägga ner ytterligar­e en fiberoptis­k undervatte­nskabel som tar iland i Hangö, förutom den som redan finns. Det kan betyda att kapacitete­n till den första kabeln kan vara nästan såld redan, spånar Strandell.

Möjlighete­rna som kablarna erbjuder, är viktig i kampen om nya kunder.

– Av säkerhetss­käl får kablarna inte korsa varandra. Därför kommer den nya kabeln troligen att dras i land på norra sidan, med stor sannolikhe­t norr om Koverhar. Om det går så, gynnar det ytterligar­e framtida etablering­ar i Hanko Dataparks, säger Strandell.

 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? VD. Agneta Evers lade som vd för bolaget C-Fiber grunden till framtida arbete.
FOTO: VN-ARKIV VD. Agneta Evers lade som vd för bolaget C-Fiber grunden till framtida arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland