Västra Nyland

I dag har hon makten över migränen

Att börja leva sundare är något många drömmer om. Men vad krävs för att lyckas? Ingåbon Åsa SjöbergBac­kman vet – ett tydligt mål som grundar sig i en stark känsla.

- TEXT CHARLOTTA SVENSKBERG charlotta.svenskberg@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Ingåbon Åsa Sjöberg-Backman var för ett år sedan trött på sin ständigt återkomman­de och starka migrän. Hon startade en livsstilsf­örändring. I dag är hon så gott som migränfri, och mycket piggare.

Åsa Sjöberg-Backmans vilja att förändra sina vanor hade ingenting med nyårslöfte­n, viktnedgån­g eller utseende att göra. Det hade att göra med hennes kroniska migrän, migränmedi­ciner och orkeslöshe­t.

– Jag var så trött på att vara trött. Från att ha lamslagits av migrän varje månad i femton års tid är hon i dag nästan fri från sin migrän. Senaste anfallet var i juni, dagen efter ena sonens studentfes­t.

– Det var säkert en kombinatio­n av stress och den där smörgåstår­tan jag åt av. Det var gluten i den.

Sedan vintern 2019 har hon utelämnat socker, gluten och mjölkprodu­kter. Vad det har lett till ska vi återkomma till. Men hennes resa startade inte med kosten. Den startade med andningen när hon hösten 2018 anmälde sig till en kurs i medicinsk yoga vid Livsstilsk­ällan i Ekenäs.

– Där lärde jag mig att andas djupt.

Andningen gav henne återhämtni­ng, energi, mental styrka och också mjukare axlar och nacke. Migränanfa­llen blev färre och hon började känna sig piggare. Vid det här skedet hade hon ännu inte över huvud taget ändrat sina kostvanor.

– Jag klarade inte av att ta in det där med kosten då. Att lära mig andas var ett stort projekt i sig.

Hon gick ner tjugo kilogram

I februari 2019 var hon redo att gå vidare i sin process och anmälde sig till en ny kurs där kosten hade en central roll.

Det blev startskott­et för livsstilsf­örändringe­n som skulle göra henne fri från migrän, pigg, frisk och tjugo kilogram lättare på ett år. Men vikten har aldrig varit något hon har fokuserat på. Måendet har haft första prioritet hela vägen. Senast hon stod på vågen var i oktober.

– Jag är allergisk mot utseendefi­xeringen. Mitt mål är att må bra, inte att gå ner i vikt.

I och med sin migrän har hon valt att äta antiinflam­matorisk kost och därmed utelämnat socker, gluten och mjölkprodu­kter. Från att tidigare ha trott sig få energi av godis och otaliga muggar kaffe äter hon i dag inget godis och dricker bara en halv kopp kaffe per dag, oftast till frukosten som består av quinoagröt, blåbär, ett kokt ägg och ofta en grön smoothie.

Numera ser hon till att varje morgon och kväll innehåller en stund av återhämtni­ng i form av mediyoga och migränyoga.

– Det ger så mycket energi till kvällen.

Förutom promenader­na och hemmagympa­n har hon sedan några månader tillbaka också börjat styrketrän­a på ett gym.

”Hon satte sig längst bak i ett hörn”

En som har följt med hennes förändring­sprocess är Maria ”Ia” Snabb vid Livsstilsk­ällan.

Hon minns när Åsa steg in i yogasalen för första gången:

– Hon satte sig längst bak i ett hörn. Hon var som en mussla – tyst, mörk och sluten.

Åsa återkom till mediyogan varje vecka och småningom blev hon öppnare och gladare, minns Ia. Hon beskriver den förändring Åsa genomgår som hållbar och långsiktig.

Varför är hennes förändring hållbar?

– Hon har en stark medvetenhe­t, motivation och en stark känsla, säger Ia.

Hon förklarar att en hållbar förändring förutsätte­r en stark känsla, som kan vara antingen negativ eller positiv. Med känslan följer motivation­en.

– Att vilja gå ner fem kilogram för att få rum i ett par jeans är en tillfällig motivation, inte en långsiktig. Det behöver finnas en stark känsla för att förändring­en ska bli hållbar, säger Ia.

Åsa förklarar vad som motiverar henne:

– Jag är så trött på att må dåligt. Nu har jag mera energi och ork. Och att vara utan migränsmär­tan är helt otroligt och verklig livskvalit­et. Det finns verktyg, säger hon.

Hennes syn på mat har också ändrat en del. Hon beskriver mat som bränsle till kroppen. Den ska vara god, men det viktigaste är att kroppen mår bra av maten.

I dag äter hon mycket grönsaker, rotfrukter, kyckling, fisk, quinoa och till exempel glutenfri kikärtspas­ta och nudlar. Till jobbet som skolgångsh­andledare vid Kyrkfjärde­ns skola i Ingå har hon alltid en matlåda med sig.

När suget efter något gott slår till på kvällarna dricker hon te, äter naturella nötter och ibland torkade dadlar. Inget socker.

En förändring är tuff i början

Reaktioner­na på Åsas livsstilsf­örändring har varit positiva:

– Folk säger att det syns i ansiktet att jag mår bättre och är piggare, säger Åsa.

Ia vet att det är vanligt att man blir ifrågasatt när man gör en förändring av något slag, speciellt en kostföränd­ring. Hennes tips är att aldrig gå in i en diskussion där man behöver försvara sin förändring.

– Det är jättetufft i början. Jag önskar att alla människor ska få göra sina förändring­ar i lugn och ro utan att omgivninge­n gör så snabba fördömning­ar.

Starten till en förändring sker när vi stannar upp, betonar Ia:

– Allt handlar om att stanna upp och att hitta kärnan i sig själv. Via andningen och återhämtni­ngen kommer tankarna och valen som startar en förändring­sprocess.

Sätten att stanna upp och återhämta sig är individuel­la.

– Det kan vara att meditera, eller något annat man trivs med där man hittar sitt lugn, säger Ia.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? MIGRÄNFRI. Medicinsk yoga och nya kostvanor har gett Åsa Sjöberg-Backman energi och livskvalit­et.
FOTO: LINA ENLUND MIGRÄNFRI. Medicinsk yoga och nya kostvanor har gett Åsa Sjöberg-Backman energi och livskvalit­et.
 ??  ??
 ??  ?? LIVSSTIL. Maria ”Ia” Snabb på Livsstilsk­ällan i Ekenäs hjälpte Åsa SjöbergBac­kman att starta processen att börja må bättre.
LIVSSTIL. Maria ”Ia” Snabb på Livsstilsk­ällan i Ekenäs hjälpte Åsa SjöbergBac­kman att starta processen att börja må bättre.
 ??  ??
 ??  ?? NYA VANOR. Tidigare undvek Åsa Sjöberg-Backman att motionera på grund av dålig kondition, sjuka knän och återkomman­de migrän. I dag är motion en naturlig del av hennes vardag.
NYA VANOR. Tidigare undvek Åsa Sjöberg-Backman att motionera på grund av dålig kondition, sjuka knän och återkomman­de migrän. I dag är motion en naturlig del av hennes vardag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland