Västra Nyland

OK Raseborg värd för FSO-mästerskap­en 2022

- BENNY FORSSTRÖM

Finlands Svenska Orienterin­gsförbunds mästerskap, FSOM, avgörs i Västnyland år 2022. Det blev klart före jul då FSO:s förbundsst­yrelse beviljade OK Raseborg arrangörsr­ätten.

Det blir nu tredje gången OK Raseborg står som värd för förbundsmä­sterskapen i orienterin­g, år 1996 hölls tävlingarn­a i Snappertun­a och år 2012 tävlade man i Tenala.

FSOM-helgen består av tre tävlingsda­gar och ställer således rätt stora krav på arrangörer­na men enligt OK Raseborgs ordförande Kristian Forsell ser man inom föreningen fram emot arrangeman­gen.

– Visst kan det vara utmanande att få allting att fungera under tre tävlingsda­gar men samtidigt är detta fråga om den finlandssv­enska orienterin­gens flaggskepp så det skall bli roligt, konstatera­r han.

Exakt var de tre tävlingarn­a kommer att löpas år 2022 är än så länge inte helt klart och till en viss grad också en hemlighet.

– Det är ännu mycket som skall planeras innan allting klarnar och till exempel området för fredagens sprint är något som man från arrangörsh­åll också gärna hemlighåll­er så länge som möjligt, säger Kristian Forsell.

Preliminär­t är det tänkt att lördagens långdistan­s och söndagens stafetter skall löpas i trakterna kring Västankvar­n i Ingå.

– Innan vi kan slå fast platsen noggrannar­e så skall vi givetvis diskutera med markägare och andra berörda men vi har ett klart behov över att få nya kartor i östra delen av vårt verksamhet­sområde så såtillvida skulle tävlingarn­a passa väl i Ingå, konstatera­r Forsell.

Ser man på övriga regioners mästerskap­stävlingar i landet så står sig FSOM väl i konkurrens­en i dag. På många håll hålls mästerskap­en numera som öppna tävlingar för att locka flera deltagare men detta är något man inom FSO inte behövt ta till.

– Jag räknar med att det kan komma cirka 700 deltagare till mästerskap­en 2022 och jag anser att det är viktigt att man håller fast vid att det krävs att man represente­rar en finlandssv­ensk förening för att få delta i dessa tävlingar. Jag skulle säga att FSO familjen är stark och våra mästerskap är ett av de mest välmående för tillfället, säger Kristian Forsell.

År 2020 avgörs FSOM på Åland och 2021 är det dags för Österbotte­n med IF Femman som arrangör.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? DAGS IGEN. Ok Raseborg arrangerar år 2022 FSO-mästerskap­en för tredje gången. Senast det begav sig, då med Yvonne Gunell i en av huvudrolle­rna, vara 2012 i Tenala.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM DAGS IGEN. Ok Raseborg arrangerar år 2022 FSO-mästerskap­en för tredje gången. Senast det begav sig, då med Yvonne Gunell i en av huvudrolle­rna, vara 2012 i Tenala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland