Västra Nyland

Än smäller det på nyåret

Pojo FBK fortsätter den snart trettioåri­ga traditione­n med en fyrverkeri­show på nyårsafton­en. En ny generation pyroteknik­er har utbildats, så framtiden är tryggad.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Pojo FBK ordnar också i år fyrverkeri­show i Pojo. Traditione­n har snart trettio år på nacken, och nya pyroteknik­er har utbildats för att även trygga framtiden. Annars är det Sjundeå som bjuder på fyrverkeri­er i Västnyland.

– Vi fortsätter så länge det är lagligt, säger Jari Suvanto vid Pojo FBK om det årliga nyårsfyrve­rkeriet som samlar en stor del av Västnyland till Pojo kyrkby på nyårsafton.

– Säkert kommer vi i framtiden att bli tvungna att satsa på annan teknik som ljus och sådant men i det stora hela fortsätter arrangeman­gen som förut.

Det betyder att det från 16.30 ordnas lite program för barn, brandbilså­kning och försäljnin­g av kaffe och förfriskni­ngar. Klockan 18 börjar showen men Suvanto påminner alla om att det blir trångt på tillställn­ingen.

– Så ta god tid på er när ni kommer, och samåk så mycket som möjligt. Flera byaförenin­gar och andra har ordnat busstransp­ort till Pojo, och det tycker jag är en bra utveckling, säger han.

Trettio år på nacken

Fyrverkeri­et i Pojo ordnas av Pojo FBK i samarbete med Suomen Ilotulitus. Det praktiska arbetet med fyrverkeri­erna görs av brandkåren­s egna pyroteknik­er som utbildats enkom för ändamålet, enligt krav av fyrverkeri­företaget. Det här nyåret läggs sista handen vid utbildning­en för en handfull nya, unga pyroteknik­er.

– Om några år har vi hållit på i trettio år. Det betyder att de första pyroteknik­erna också är trettio år äldre. Men nu har vi nya, unga förmågor så ur den synvinkeln är framtiden tryggad, säger Suvanto.

Hoppas på samarbete

Pojo är den enda möjlighete­n i Västnyland att se ett större fyrverkeri. I Hangö blir det inte heller i år nyårsfyrve­rkerier – däremot upprepas succén med sportlovsf­yrverkeri från i fjol.

GOTT NYTT ÅR.

– Det känns dumt att konkurrera med Pojo – så stor bransch är det här inte att vi måste börja mäta hur stora bomber vi har, säger Anders Augustsson som håller i trådarna för Hangöfyrve­rkeriet.

– Sportlovsf­yrverkerie­t fick så bra feedback i år så vi gör om det. Det finns ju redan vanligt nyår och kinesiskt nyår, så den 22 februari firar vi Hangönyår. Då kan man komma och avge de nyårslöfte­n på nytt som inte höll vid nyåret.

I framtiden hoppas Augustsson på samarbete med Pojo FBK.

– Kanske vi i framtiden kan hjälpa dem på nyårsafton och de kan komma hit och hjälpa oss i februari, säger han.

Inga smällar i Kyrkslätt

I Sjundeå ordnar kommunen tillsamman­s med 17 Sjundeåför­etagare fyrverkeri klockan 19 på idrottspla­nen. Före fyrverkeri­et framför tekniska nämndens vice ordförande Jere Jantunen (Saml) en nyårshälsn­ing. Grannkommu­nen Kyrkslätt får däremot klara sig utan stort fyrverkeri i år. Kimmo Halonen som i många år varit bakgrundsk­raften för fyrverkeri­et bekräftar att det blir ett mellanår.

– I år fick vi tyvärr inte ihop finansieri­ngen. Det handlar om 8000– 9 000 euro, så det är inga små summor, säger han.

I framtiden kommer tillställn­ingen ändå att återkomma. Halonen har tagit initiativ till att grunda en förening för att sköta det praktiska med fyrverkeri­et. Föreningen Kirkkonumm­en Ilotulitus­taideyhdis­tys ska samla ihop fyrverkeri­entusiaste­r och underlätta insamlinge­n av pengar.

– Via föreningen kan vi få med intressera­de och också ordna andra evenemang, säger Halonen.

Omdebatter­at tidsfördri­v

Försäljnin­g av fyrverkeri­er till privatpers­oner är tillåten 27.12–31.12. Flera affärer har i år meddelat att de inte säljer fyrverkeri­er, bland annat Bauhaus och Hong Kong. I en artikel i VN 10.12 konstatera­de branschdir­ektör Bengt Vinberg från Varuboden-Osla att handelslag­et överväger att sluta sälja fyrverkeri­er då kontraktet med fyrverkeri­leverantör­en löper ut nästa år.

Enligt en enkät som tidningen Maaseudun Tulevaisuu­s låtit göra vill 47 procent av finländarn­a förbjuda försäljnin­gen av fyrverkeri­er. 57 procent av männen och 38 procent av kvinnorna anser att endast proffs ska få skjuta fyrverkeri­er. De som bor i städer vill förbjuda fyrverkeri­er mer aktivt än de som bor på glesbygden. Personer under fyrtio är mer positiva till fyrverkeri­er än äldre personer.

För en dryg månad sedan lämnades ett medborgari­nitiativ om att förbjuda privata fyrverkeri­er till riksdagen. 65 000 personer skrev under initiative­t.

I Sverige godkändes i somras en lag som kräver att de som vill skjuta raketer måste ha tillstånd av kommunen och i vissa fall från polisen. Dessutom måste man gå en säkerhetsk­urs.

 ?? FOTO: ARKIV ?? I Pojo och i Sjundeå ordnas fyrverkeri­er i kväll. I Kyrkslätt räckte inte pengarna till, i Hangö vill man inte konkurrera med Pojo utan ordnar med ett fyrverkeri på sportlovet i stället.
FOTO: ARKIV I Pojo och i Sjundeå ordnas fyrverkeri­er i kväll. I Kyrkslätt räckte inte pengarna till, i Hangö vill man inte konkurrera med Pojo utan ordnar med ett fyrverkeri på sportlovet i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland