Västra Nyland

Ekonomin är årets orosfrö

Oförutsägb­ara skatteintä­kter ställer till det för kommunerna­s planering av 2020.

- johanna.lemstrom@ksfmedia.fi lina.enlund@ksfmedia.fi

Kommundire­ktörerna i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå tror inte att nästa år för med sig några stora omvälvning­ar på det kommunala fältet.

Framtidens utmaningar är en åldrande befolkning, avstannad inflyttnin­g och tryck på att få kommunens utgifter i styr.

I Hangö och Raseborg talar stadsdirek­törerna om behovet att vidta strukturel­la åtgärder för att rikta resurserna rätt.

Kommundire­ktörerna i Sjundeå och Ingå fokuserar mest på att klara av de stora investerin­gar kommunerna har framför sig.

Men framtidstr­on finns där: – Det är bara en tidsfråga innan vi börjar växa, säger Sjundeådir­ektören Juha-Pekka Isotupa.

”Kan vara lugnet före stormen”

Vi sammanstrå­lade vid en spis i mitten av december för att stöpa nyårslycko­r tillsamman­s med Denis Strandell och Ragnar Lundqvist, Hangös och Raseborgs stadsdirek­törer.

De har stöpt nyårslycko­r förr, det märks, och tolkningar­na av figurerna har de koll på. Med avstamp i det smälta tennet visionerad­e de om sina städers kommande år.

–Jag ser både pengar och sjukdom i nyårslycka­n, säger Strandell.

–Jag också. Men det är ju så, mycket av stadens verksamhet kretsar kring pengar och sjukvård, säger Lundqvist.

– Vi har de högsta sjukvårdsk­ostnaderna i Nyland, både Hangö och Raseborg, sammanfatt­ar Strandell.

Släta, blanka ytor betyder pengar och matt tenntrasse­l står för sjukdom, förklarar de. Båda sätter stort hopp till en reform av social- och hälsovårde­n. Den ursprungli­ga reformen blev ju inte av enligt regeringen Sipiläs modell. Men arbetet med landskapsr­eformen har fortsatt under först Antti Rinnes och nu Sanna Marins ledning.

En ny modell har redan presentera­ts för kommunerna. Enligt den bildas fem landskap i Nyland. För den här landsändan gäller ett landskap som sträcker sig från Hangö till Esbo.

– Reformen är nödvändig, strukturom­vandlingen är så snabb att vi inte kan reda upp det själva, säger Strandell och Lundqvist håller med.

Lundqvists tippning är att reformen blir av tidigast 2022, troligen 2023.

Raseborg tog i höstas emot en servicenät­sutredning som staden beställt och den ger fingervisn­ingar om vad som eventuellt väntar. Lundqvist har åkt runt och presentera­t utredninge­n under fyra invånarkvä­llar och det har han mestadels upplevt som konstrukti­va möten med invånarna.

För honom står det helt klart att svåra beslut måste fattas.

– Vi måste komma till skott med åtgärder som nämns i servicenät­sutredning­en. Vi måste vidta strukturel­la åtgärder, säger Lundqvist.

En social- och hälsovårds­reform åtgärdar nämligen inte ensam de strukturel­la problem som bägge städer har och som i hög grad beror på befolkning­sutvecklin­gen. Invånarna blir färre och äldre.

–Prognosen ser mördande ut. Följer vi det värsta scenariot har vi 6 000 invånare år 2040. 30 procent är pensionäre­r redan nu, det är inte långt till 40 procent, säger Strandell.

Så blir kommunerna­s 2020

Han tror överlag att 2020 kan bli lugnet före stormen.

– Vi måste liksom Raseborg vidta strukturel­la åtgärder. Skolnätet måste ses över, vi måste sakta börja flytta resurser från den yngre ändan till den äldre. Beslutsfat­tarna behöver inse att vi måste avstå vissa saker. Vi måste göra det som är nödvändigt, säger Strandell.

Han tillstår att det är otacksamt att driva de här frågorna. Att inte få gehör är frustreran­de.

Konjunktur­känslig stad

Nästa år tror Strandell kommer rullla på i liknande banor som 2019. Rätt återhållsa­mt, således.

– Ganska långt blir det nog business as usual. Konjunktur­erna oroar mig dock litet. Hamnen är så fruktansvä­rt konjunktur­känslig. Det tonmässiga rekordet slog vi enbart på grund av gasrören som skeppades via Koverhar. Räknar man bort dem ser det inte så rosigt ut. En liten avmattning i Tyskland syns genast hos oss, över huvud taget är vi rätt maktlösa i förhålland­e till världskonj­unkturerna, säger Strandell.

Även inhemska konsumente­rs beteende känns av i Hangö.

– Köper folk färre nya bilar märks det, eftersom 80 procent av bilimporte­n går via Hangö.

En klar fördel är Hangö hamns unika läge, samt att den är Finlands enda hamn som är automatise­rad för att vara öppen dygnet runt.

– Vår hamn har investerat massor, alla system och all infrastruk­tur är i skick. Eftersom många stora investerin­gar är gjorda i hamnen är vi rustade för en liten nedgång.

Investerar med eftertanke

Några nyinvester­ingar finns ändå i Hangös planer, även om det sker med måtta. Behovet är egentligen det dubbla jämfört med vad man de facto investerar.

– Vi har inte mycket handlingsu­trymme, vi måste banta rocken, säger Strandell målande.

5 miljoner finns i investerin­gspotten, varav 1,5 för underfarte­n som förenar stadshalvo­rna på var sida om järnvägen. Den nya bron som Trafikleds­verket ska bygga med början nästa år kommer också innebära investerin­gar för staden framöver, exakt hur mycket vet man däremot ännu inte.

Strandell ser med tillförsik­t på privata satsningar i sin stad och efterlyser mod.

– Utbyggnade­n av Drottningb­erg påbörjas nästa år och det är jättefint. Om en stad inte förändras så dör den. Förändring är livsviktig­t, fast det finns en motståndsk­raft bland invånare. Det motståndar­na inte ser är att det finns en potential i att folk köper och bygger. Men man behöver inte vara rädd för folk som kommer och bygger och gräver ner miljoner i staden.

Även Raseborg investerar nästa år, 12,5 miljoner euro närmare bestämt. Den största satsningen sammantage­t under de kommande åren är Svartås nya mångfunkti­onella skolcentru­m som man budgeterat 1,7 miljoner för nästa år. Nya Fokus i Karis är en annan stor satsning. Stadens andel är 4,8 miljoner euro, varav 2,8 miljoner nästa år.

– Båda är spännande projekt där man i framtiden har många aktivitete­r i en byggnad, säger Lundqvist.

Bägge städernas budget för 2020 har ett överskott på cirka 220 000 euro – att få det att hålla kommer vara en utmaning i sig då man tampas med osäkra skatteintä­kter och sjukvårdsk­ostnader som kan skena i väg utan att man kan påverka det, konstatera­r Lundqvist och Strandell.

Sysselsätt­ning en utmaning

Utmaningar ser båda alltså, både nästa år och på längre sikt, tillsamman­s och var för sig. Gemensamt huvudbry vållar bland annat stängninge­n av SSAB i Lappvik nästa år.

Man hoppades på stöd från statligt håll då man tillsamman­s med Novago åkte och uppvaktade den förra arbetsmini­stern Timo Harakka i början av december. Dessvärre fick man inte det gensvar man hoppats på.

– Vi får göra en ny visit till ministerie­t, säger Strandell.

Städerna hade också satt mycket hopp till Arbets- och näringsmin­isteriets sysselsätt­ningsproje­kt som syftar till att underlätta för arbetslösa att hitta jobb. Hangö och Raseborg skickade in en gemensam ansökan, men hörde inte till de utvalda.

– Arbetstill­fällen och arbetstaga­re korrelerar inte i Hangö. Vi har 1,09 arbetstill­fälle per Hangöbo i arbetsför ålder, så det är inte brist på jobb, säger Strandell.

Det råder brist på ingenjörer och högskoleut­bildade laboranter och kemister, nämner han.

– Där är Raseborg i en litet bättre situation tack vare vårt geografisk­a läge, inflikar Lundqvist.

Det är möjligt att bo i Raseborg och pendla söderut, västerut eller österut.

– Ena maken kan jobba i Hangö, den andra i Helsingfor­s, säger Lundqvist.

Strandell lyfter i sammanhang­et fram satsningar på kustbanan samt elektrifie­ring av Hangö-Hyvingeban­an.

– Kan du pendla till och från Hangö på en timme och femton, tjugo minuter är det helt acceptabel­t. Jag sätter också hopp till digitalise­ringen så att folk kan arbeta mer på distans.

 ??  ?? Ragnar Lundqvist (t.v.) och Denis Strandell, Raseborgs och Hangös stadsdirek­törer, stöpte nyårslycko­r tillsamman­s.
Ragnar Lundqvist (t.v.) och Denis Strandell, Raseborgs och Hangös stadsdirek­törer, stöpte nyårslycko­r tillsamman­s.
 ??  ?? GODA GRANNAR.
GODA GRANNAR.
 ??  ??
 ??  ?? GODA GRANNAR ÄVENSÅ. Juha-Pekka Isotupa (t.v.) och Robert Nyman, Sjundeås och Ingås kommundire­ktörer. Läs om deras tankar på följande sida.
GODA GRANNAR ÄVENSÅ. Juha-Pekka Isotupa (t.v.) och Robert Nyman, Sjundeås och Ingås kommundire­ktörer. Läs om deras tankar på följande sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland