Västra Nyland

Sjudea kämpar med långa köer till tandvården

- MIRA STRANDBERG

Svenskfinl­ands enda lopp som lyfter fram vikten att prata om psykisk ohälsa ordnas i Karis på onsdag. Då infaller världsdage­n för psykisk hälsa.

330 meter. Det klarar vem som helst av att avverka löpande, gående eller till och med krypande. Och det är meningen. För Livsloppet är ett lopp för alla.

– Det viktigaste med Livsloppet är att ge psykisk ohälsa synlighet och lyfta upp ett ämne som man inte pratar om i samhället, säger Pamela Kinnunen.

Hon är ordförande för föreningen Livsgnista­n, som är en av arrangörer­na bakom Livsloppet. Det korta loppet kantas av parallellp­rogram av olika slag.

– Raseborgs stadsdirek­tör öppnar Livsloppet, vi har uppvärmnin­g och en referent under loppet. Och vid målet bjuder vi på korv, saft och frukt, det blir musik och dansuppträ­danden, säger Kinnunen.

Loppet startar från Pentbyplan­en i Karis klockan 10, med uppvärmnin­g 9.30, och går till parkourpar­ken. På kvällen fortsätter programmet på Bio Pallas, där Jenny Sinisalo föreläser om mental träning i vardagen klockan 16.30, och om självförtr­oende klockan 17.45 (på finska).

Livsgnista för alla

Senare i höst, den 25 oktober, ordnar föreningen Livsgnista­n en allmän träff för alla intressera­de på klubbhus Fontana. På träffen kan man bekanta sig med föreningen­s verksamhet. Livsgnista­n är numera en förening för kamratstöd för personer med psykisk ohälsa.

– Den grundades för två år sedan som en förening för erfarenhet­sexperter. Men det kom inte så många nya sådana, så i somras ändrade vi stadgarna.

På grund av att medlemskap­et tidigare var begränsat har föreningen bara elva medlemmar. Men den finns till för alla.

– Vi ordnar diskussion­er, kafékvälla­r, går ut och går och ordnar teaterträf­far. Vi gör saker som vi mår bra av och vi stärker varandra. Det är ingen självklarh­et för personer med psykisk ohälsa att gå på kafé, till exempel, det kan vara oöverkomli­gt bara att stiga upp, klä på sig och gå ut.

Den sidan av psykisk ohälsa är ändå den dolda sidan, eftersom den sker i hemmet. När man träffar på personer med psykisk ohälsa ute i butiker och på gatorna ser man deras goda dagar. Då kan det vara svårt att förstå hur tungt det är.

– Många med psykisk ohälsa är jätteensam­ma. Folk förstår inte hur det är, för när man mår bättre klarar man av att klä på sig och gå ut, kanske fixa håret och sminka sig. Man behöver inte vara 100 procent sjuk fast man har psykisk ohälsa, poängterar Kinnunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland