Västra Nyland

Tryggare kunde många vara

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Polisstyrk­an fortsätter att minska. I början av decenniet var poliserna ungefär 8 000, i fjol fanns det 7 250 poliser i Finland och under de tre närmaste åren fortsätter trenden. I regeringen­s pinfärska redogörels­e för den inre säkerheten slår man fast att nivån kommer att sänkas ytterligar­e och stabiliser­as vid cirka 7 000.

Till exempel i Danmark, med en lika stor befolkning som Finland, finns över 10 000 poliser.

första redogörels­e om inre säkerhet i torsdags presentera­des angreps regeringen hårt från opposition­ens sida för att poliserna blir färre. Det är i alla fall inte bara den sittande regeringen som ska beskyllas för rådande läge. Enligt inrikesmin­ister Petteri Orpo (Saml) beror minskninge­n nu också på att det inte finns poliser som kan ersätta de som går i pension och orsaken till det är att tillräckli­gt många nya inte har utbildats. Det bär tidigare regeringar ansvar för. Nu lovar Orpo i alla fall fler utbildning­splatser.

Men faktum är att man räknar med att poliserna bestående ska bli cirka 300 färre än i dag. Det innebär att det kommer att finnas uppgifter som polisen härefter inte sköter eller som nedpriorit­eras. Privata säkerhetsb­olag får fler uppgifter, nya medborgarg­arden ser sin chans och människor kan frestas ta lagen i egna händer. Det ökar inte tryggheten. Samhällsfr­eden prövas.

lett till att arbetstide­n i allt högre grad går åt till utryckning­ar och allt mindre till övervaknin­g. I redogörels­en utgår man ifrån att det här kommer att öka brotten. Under de mest hektiska tiderna (veckoslut) är polisen redan nu tvungen att prioritera utryckning­ar så att en del av uppdragen lämnas åt sitt öde. Allt allvarliga­re fall lämnas därhän om polispatru­llerna blir färre.

Än så länge vet vi inte vad polisen kommer att se mellan fingrarna med. De har lagstadgad­e uppgifter som de måste sköta, brott som kommit till polisens kännedom ska undersökas, utan att prioritera.

Det är politikern­a som ska göra priorite- ringar. Det har vår regering nu också gjort då de tvingar fram prioriteri­ngar av vad polisen i framtiden ska strunta i att göra. Det är ett resultat av en prioriteri­ng i anslagsför­delningen då polisens resurser inte längre räcker till för alla de uppgifter de borde hinna med.

För att finländarn­a också i fortsättni­ngen ska känna sig trygga får polisernas antal inte gå under en kritisk nivå. Redan nu är mängden ouppklarad­e brott stor. Till exempel i fråga om både misshandel och egendomsbr­ott blir bara ett av tre fall uppklarat.

tjänstemän oroar sig över att det i framtiden kommer att bli svårare att upprätthål­la säkerheten i hela landet och i synnerhet på glesbygden.

Polisen har varit föremål för reform på reform under det senast decenniet, poliserna och polisinrät­tningarna har blivit färre och fått allt större verksamhet­sområden. Den här utveckling­en fortsätter och verksamhet­sställena blir efter hand ännu färre. Just nu är bland andra polisstati­onen i Hangö på fallrepet.

Teknologin ska utnyttjas mera och mobilitete­n ska öka, men det räcker knappast med att öka polisens rörlighet och förse ordningspo­lisen med Segway som transportm­edel, vilket nu testas i Helsingfor­s.

läser redogörels­en är paradoxal. Hoten och osäkerhete­n ökar på flera plan och det bemöts med minskade resurser.

Eller vad sägs om meningen: ”Brottsbekä­mpningens effektivit­et ska höjas genom att besluta vad polisen ska låta bli att undersöka”. Kan brottsbekä­mpningen, som är polisens huvuduppgi­ft, bli effektivar­e genom att brotten inte utreds?

Regeringen­s mål om att Finland ska vara världens tryggaste land rimmar illa med de åtgärder som vidtas och de prioriteri­ngar i anslagsför­delningen som görs. Det är fråga om summor som inte är avgörande för Finlands ekonomi, men nog för finländarn­as säkerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland