Västra Nyland

Finland intressant för spioner

- FNB

De utländska underrätte­lsetjänste­rnas aktivitet i Finland är uppe på kallakrigs­nivån, säger inrikesmin­ister Petteri Orpo (Saml). Orpo säger att Finland för närvarande är högintress­ant för andra länders underrätte­lsetjänste­r. Orpos bedömning bygger på uppgifter från Skyddspoli­sen.

Orpo talade på ett seminarium inför offentligg­örandet av Finlands första redogörels­e för den interna säkerheten senare i veckan. Seminariet inledde också beredninge­n av strategin för den inre säkerheten.

Orpo säger att säkerhetsl­äget befinner sig i stark förändring samtidigt som det av ekonomiska skäl är i praktiken omöjligt att öka resurserna. Rikets inre och yttre säkerhet hänger enligt honom allt mer ihop.

Som nya hot räknade Orpo bland annat cyberverks­amhet, okontrolle­rad invandring, utveckling­en av läget i Ryssland, organisera­d brottsligh­et och internatio­nell terrorism.

Förra veckan meddelade Centralkri­minalpolis­en att den under början av året förhindrat tiotals våldsbrott som den klassar som allvarliga. CKP sade att det handlat om bland annat potentiell­a skolmassak­rer och ett tiotal massmord. Som massmord räknar CKP bland annat familjedrå­p.

Orpo påminner att de traditione­lla hoten fortfarand­e är de största i Finland.

– I Finland är det största hotet de här ensamma vargarna som syns också i CKP:s redogörels­e.

Orpo påminner också om att läget i Finland är jämförelse­vis bra.

– Vi är fortfarand­e ett av de säkraste länderna i världen. Kontakter fortsatt viktiga Så kallad signalspan­ing mot olika typer av elektronis­k kommunikat­ion debatteras allt mer. Överinspek­tör Tuomas Portaankor­va på Skyddspoli­sen uppger ändå att personliga kontakter fortsatt är det mest effektiva sättet att få in informatio­n – signalspan­ingen är mer av ett komplement.

– Det är personer som har tillgång till den hemliga informatio­nen. En källa, som själv kan skaffa fram och bedöma informatio­nen är viktig, säger Portaankor­va till FNB.

Han uppger att olika typer av spaning i Finland inte bara ökat, utan också blivit lite mer aggressiv än tidigare.

– Då kalla kriget tog slut dämpades underrätte­lseverksam­heten. Nu har den så småningom kommit tillbaka till samma nivå, säger Portaankor­va.

I Finland är det största hotet de här ensamma vargarna som syns också i CKP:s redogörels­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland