Västra Nyland

OSSE granskar skärpt läge i Östersjön

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det skärpta säkerhetsl­äget i Östersjön synas nu av Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Det allt sämre säkerhetsl­äget i Östersjön ska diskuteras i dag då riksdagsle­damoten Ilkka Kanerva (Saml) som är ordförande för OSSE:s parlamenta­riska församling, får besök av specialsän­debu- det Jürgen Klimke som arbetar med en rapport om situatione­n i Östersjöom­rådet.

Östersjöut­redningen ska vara klar i sommar då OSSE:s parlamenta­riker samlas till möte i Tbilisi i Georgien.

– Östersjön har som bekant hamnat militärpol­itiskt i fokus den senaste tiden. OSSE står för dialog och min förhoppnin­g är att organisati­onen ska anta en resolution för att förbättra situatione­n i området, säger Kanerva.

Kanerva vill ännu inte föregå arbetet och uttala sig om vad för slags ställnings­tagande som är under arbete. OSSE har tidigare fördömt Rysslands agerande i Ukraina. I fjol blev det stor uppståndel­se efter att Finland meddelade att de ryssar som fanns med på EU:s sanktionsl­ista in- te kunde beviljas visum för att delta i generalför­samlingens möte som då hölls i Helsingfor­s.

Inför årets session som hålls i Tbilisi har OSSE i förväg försäkrat sig om att också de ryska representa­nterna får visum för att delta.

Relationer­na mellan Georgien och Ryssland är frusna. År 2008 utkämpades ett krig mellan de två länderna och georgiska utbrytarre­pu- bliken Sydossetie­n kontroller­as numera av ryska styrkor.

OSSE:s möte i Tbilisi i början av juli hålls bara ett par dagar innan Natos toppmöte i Warszawa. Där väntar sig den georgiska regeringen en klar signal om ett kommande Natomedlem­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland