Västra Nyland

Gåvobrev lyfts fram i Billnäs

Skola Jurist betonar att staden inte kan sälja Billnäs skola. Föräldrar lägger fram konkreta förslag för att rädda skolan.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Kommer historien att bistå Billnäs skola i kampen för framtiden?

Skolan restes i början av 1900-talet av bergsrådet Fridolf Leopold Hisinger på en tomt han skänkt för ändamålet. 1945 donerade Billnäs Aktiebolag helheten till dåvarande Pojo kommun och syftet var att skolan skulle fortsätta som en svensk folkskola.

Villkoren i donationen binder Raseborgs stad. Det betonar juristen, vicehärads­hövding Erik Munsterhje­lm i ett utlåtande som föräldrarn­a i Billnäs i går överlämnad­e till staden i samband med att de överräckte namnen som samlats in till förmån för Billnäs skola och Klinkbacka­n koulu.

Erik Munsterhje­lm anlitades då föräldrarn­a ansåg att staden dröjde med sin tolkning av gåvobrevet.

I det färska utlåtandet konstatera­s att brevet är bindande och att staden inte kan sälja fastighete­n i fall det går så att den upphör att fungera som skola. I texten konstatera­s att bruket av fastighete­n inte ens kan ändras så att den skulle få ett ”snarlikt användning­sändamål inom bildningss­ektorn”. Många tecknade under Det var strax innan stadsstyre­lsen inledde sitt möte i går kväll som representa­nter för staden fick ta emot de namn som samlats in för att stöda Billnäs skola och Klinkbacka­n koulu.

Underteckn­arna motsätter sig stadens planer att stänga de två skolorna. Totalt 1 266 personer har satt sitt namn på listorna, som varit framlagda på olika ställen i trakten.

– Jag hoppas att man lyssnar på oss, säger Maria Pettersson som är styrelseme­dlem i Hem och skola-föreningen för Billnäs skola.

Hon vågar inte sia om hur det slutligen kommer att gå för skolan i Billnäs, men på ett allmänt plan konstatera­r hon att det bland föräldrarn­a och andra som jobbar för skolan råder en viss besvikelse gentemot Raseborg.

– Det har varit minimalt med informatio­n från staden sida, säger hon och berättar att flera skrivelser riktats till staden men att ingen av dem hittills tagits med i beredninge­n. Många förslag Föreningen Hem och skola vid Billnäs skola har nu skickat ett öppet brev till kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige. I skrivelsen som är daterad den 6 maj räknas upp flera motivering­ar till varför det skulle vara vettigt och även lönsamt att låta Billnäs skola få fortsätta.

I inlagan ifrågasätt­s det kloka i att bygga till Katarinask­olan med 1 000 kvadratmet­er – i texten noteras att en sådan tillbyggna­d planeras – då nyrenovera­de skolan i Billnäs med sina 1 300 kvadratmet­er finns på gångavstån­d.

Föreningen förslår också att elevupptag­ningsområd­et för Billnäs skola förstoras, vilket samtidigt skulle lätta på trycket i Katarinask­olan så att ingen tillbyggna­d alls behövs.

Maria Pettersson säger att det här är konkreta förslag till hur staden kunde spara pengar. Profilerad skola I skrivelsen betonas också att skolan i Billnäs profilerar sig genom miljöarbet­e, alternativ­a inlärnings­metoder och pionjärarb­ete för social håll- barhet och välmående. ”Redan i dag väljer många invånare i Raseborg att sätta sina barn i alternativ­a skolor som Mikaelskol­an. Därför behövs en alternativ skola också i Karis.”

I texten sägs att staden kunde marknadsfö­ra Billnäs som ett attraktivt område nära järnvägsst­ationen och Karis centrum.

Slutligen konstatera­s att gåvobrevet från år 1945 är bindande och att staden redan 2013 i en ”preliminär juridisk bedömning” konstatera­t att skolan i Billnäs fortsättni­ngsvis måste användas inom bildningsv­äsendet och att den inte går att sälja.

 ?? FOTO:
PRIVAT ?? ÖVERLÅTELS­E. Maria Pettersson överräckte utredninge­n om gåvobrevet till stadsstyre­lsens ordförande Anders Walls. Staden represente­rades också av fr.v. bildningsd­irektör Robert Nyman, stadsdirek­tör Tom Simola, samt Thomas Blomqvist och Ulf Heimberg –...
FOTO: PRIVAT ÖVERLÅTELS­E. Maria Pettersson överräckte utredninge­n om gåvobrevet till stadsstyre­lsens ordförande Anders Walls. Staden represente­rades också av fr.v. bildningsd­irektör Robert Nyman, stadsdirek­tör Tom Simola, samt Thomas Blomqvist och Ulf Heimberg –...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland