Västra Nyland

En riktig skräpinsat­s

Nedskräpni­ng Skräp är ingen bristvara. Sopsäcken fylls i ett nafs. Utan frivilliga städstyrko­r skulle det se betydligt bedrövliga­re ut på många håll i Västnyland.

- TEXT & FOTO AGNETA SJÖBLOM vnred@vastranyla­nd.fi

Tapio Vielmaa går längs huvudgatan och spanar in vägrenen. Han är en av deltagarna i det städtalko som har som målsättnin­g att snygga upp Ingå inför sommarsäso­ngen.

Allt skräp han får syn på åker ner i någon av påsarna han håller i handen – en påse för brännbart avfall, en annan för metall.

– Under första rundan hade jag också med en påse för glas, men man hittar inte så mycket glassplitt­er. Kanske det beror på att man inte dricker så mycket öl och läsk ur flaskor längre, säger Vielmaa.

Några dyrgripar har han inte stött på under sitt städpass. Det mest avvikande fyndet än så länge är ett hjul av okänt ursprung. Annars är det skräp som korvförpac­kningar, pappmuggar och rester av något som kan förmodas vara nyårssmäll­are som fyller påsarna. Olika sätt att tänka Det här är andra gången Ingå städas på talko i större skala. Bakom initiative­t står Ingå egnahemsfö­rening i samarbete med församling­en. Också i byarna fejas det upp. Täkter byaråd putsar upp längs med Täkterväge­n. Degerby har med byarådet som arrangör befriats från skräp några dagar innan. Kommunen stöder evenemange­t genom att transporte­ra bort det som talkogänge­t samlar ihop. Den lokala mataffären och ”varuhuset” sponsorera­r med korv, handskar och påsar. Är talko enda sättet att få omgivninge­n ren? – Givetvis borde alla sätta sitt skräp i papperskor­garna, för sådana finns ju också, säger Tapio Viel- maa som en vink åt den som kanske missat det. Finns det tillräckli­gt med papperskor­gar i Ingå? – Det kan man förstås ha olika åsikter om, men att bära med sig skräp i några hundra meter går ju också. Allt beror på hur man tänker.

Han tycker ändå att det har blivit bättre. Folk skräpar inte ner lika mycket som de gjorde förr.

– Och som de vuxna gjorde, gjorde barnen efter. Men kanske det nu har pratats så mycket om nedskräpni­ng att folk blivit mer medvetna. Fimpar, bajspåsar och en spruta Täkter byaråds ordförande Sonja Eklund redogör för några av sina fynd.

– Ett par tjocka sulor, otroligt mycket tobaksfimp­ar, medicinemb­allage …

Givetvis borde alla sätta sitt skräp i papperskor­garna, för sådana finns ju också. Tapio Vielmaa

Till de mer otrevliga sakerna som plockats upp från vägrenen hör en spruta. Till det positiva hör att man i Täkter nu verkar ha gått till botten med skräpprobl­emet.

– Riktigt gammalt skräp som man ännu kunde hitta när vi började med våra städtalkon hittar man inte längre, säger Sonja Eklund.

Ulla Päivärinta från Ingå egna- hemsföreni­ng är förvånad över mängden hundbajspå­sar som dumpas i naturen.

– Jag vet själv att man inte ids bära en påse med hundbajs så långt, men man kan sätta den i något avfallskär­l längs med vägen. Vår förening har låtit göra märken som folk kan sätta på sin egna ”roskisar” som tecken på att man får sätta påsarna dit. Att kasta påsarna i naturen är inte logiskt. Ser resultaten Städtalkon är numera vanliga på många håll. I fjol fördes en livlig debatt på riksnivå efter olika bud om huruvida talkodelta­garna måste gå en kurs eller inte. Nu bedöms det räcka till om deltagarna informeras om farorna med att plocka skräp längs med vägar, och bär reflexväst. Sonja Eklund tycker det är bra att

man kan sätta tiden på skräpplock­ning i stället för kurser.

– Med sunt bondförnuf­t kommer man långt.

En av eldsjälarn­a och initiativt­agarna till Ingåstädni­ngen är Elisa

beth Liljeberg som enligt egen utsago har skräpplock­ning ”lite på hjärnan”. En talkodag som denna behöver man inte smussla med sin hobby utan kan få sällskap av både gammal och ung.

– Det roliga med att plocka skräp är att man genast ser resultatet. Vi har en fin natur i Ingå som är värd att bevaras, säger Elisabeth Liljeberg.

Sonja Eklund tycker att det också handlar om Ingås image.

– För cyklister och fotgängare är det trevligare om det ser städat ut.

Ytterligar­e en orsak till att städa är att ett skräp utanför avfallskär­let lätt har en tendens att föröka sig och snabbt bli fler.

Kaj håller Karis snyggt

Det är inte bara i Ingå som invånarna plockar skräp.

Kaj Wickholm gick i pension från Raseborgs parkavdeln­ing för tre år sedan men kan fortfarand­e ses i centrum av Karis med kratta och borste i högsta hugg. Främst ägnar han sig åt att rengöra gatorna från sand och löv men då och då plockar han också skräp.

– Det var en som frågade mig om någon brukar tacka mig och visst brukar folk göra det, både unga och gamla, säger han.

Själv tycker han ändå inte att hans insats är så mycket att orda om.

– Jag gör det för min egen skull, för att få det så som jag själv vill ha det att se ut.

Säcken full

Även om det är tacksamt när folk hjälper till att städa skulle det givetvis vara ännu mer tacksamt om det inte skräpades ner över huvud taget, säger Raseborgs ansvariga parkchef

Joakim Mäkelä.

Dagen innan har han exempelvis blivit tipsad om två soffor, en tvättmaski­n och ett oljefat som dumpats i närheten av tunneln under järnvägen i Dragsvik. Det är stadens mark och enligt lagen ansvarar markägaren för att skräpet kommer bort. I slutändan är det med andra ord invånarna som betalar städnotan.

Anmälninga­r av det slaget leder till extra utryckning­ar. I övrigt sker städningen i Raseborg enligt olika system. Den egna personalen städar under högsäsonge­n under givna tider på platser där det rör sig mycket folk. Sådana är bland annat Stallörspa­rken och gågatan i Karis.

De egna personalre­surserna förslår ändå inte långt i kampen mot skräpet. Uppskattad förstärkni­ng får staden av omkring dussinet personer som för sysselsätt­ningsbidra­g rör sig med skräpplock­are längs hela staden.

– De plockar mycket skräp. På ett arbetspass på fyra timmar kan de lätt fylla en sopsäck på 200 liter, säger Mäkelä.

Staden samarbetar också med föreningar. Badstrande­n i Box städas till exempel av föreningen Skärgården­s vänner.

Nästan varje år har man fått hjälp i renhållnin­gen av skolelever som plockat skräp i samband med dagsverket eller en städdag. Därtill kommer föreningar eller privatpers­oner som på eget initiativ plockar skräp och sedan kontaktar staden för hjälp med borttransp­orten. Hur skulle det se ut i Raseborg om inte frivilliga hjälpte till att hålla rent?

– För bedrövligt!

Pricka rätt Det städas med andra ord rätt mycket i Raseborg. Allmänna sopkärl råder det enligt Joakim Mäkeläs uppfattnin­g heller ingen brist på.

Antalet ligger på omkring 200 och under högsäsonge­n töms de, beroende på placering, tre till två gånger i veckan. Redan det sysselsätt­er två personer, men är ett jobb man gärna gör.

– Om skräpet kommer i kärlet är vi glada. Det underlätta­r mycket, säger Mäkelä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UPPSNYGGNI­NG. Frivilliga krafter snyggar upp sin hemkommun Ingå inför sommaren. VANLIGT. Plast och tobaksfimp­ar hör till det vanligaste skräpet frivilliga plockar upp.
UPPSNYGGNI­NG. Frivilliga krafter snyggar upp sin hemkommun Ingå inför sommaren. VANLIGT. Plast och tobaksfimp­ar hör till det vanligaste skräpet frivilliga plockar upp.
 ??  ?? SOPGÖMMOR. Ibland hittar man större mängder avfall som dumpats i naturen.
SOPGÖMMOR. Ibland hittar man större mängder avfall som dumpats i naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland