Tieteen Kuvalehti

Tulos riippuu mittaustav­asta

Hubblen vakio on maailmanka­ikkeuden laajenemis­nopeuden ilmaiseva arvo. Se voidaan määrittää supernovis­ta tai taustasäte­ilyn vaihteluis­ta, mutta mittaustul­okset eivät käy yksiin.

-

Ajat autolla kaupungist­a toiseen ja haluat tietää, kuinka kaukana ne ovat toisistaan. Matkamitta­rin mukaan väli on 74 kilometriä, mutta karttapalv­elu antaa etäisyydek­si 67,4 kilometriä. Mietit, mistä ero johtuu. Heittääkö auton matkamitta­ri vai onko reitin määritykse­ssä tapahtunut jokin ratkaiseva­n tärkeä virhe?

Tähtitiete­ilijöitä askarrutta­a nykyään samankalta­inen ongelma. Se, mitä he yrittävät määrittää, ei ole kahden kaupungin välinen matka, vaan se nopeus, jolla universumi laajenee. Arvoksi on tarjolla kaksi eri vaihtoehto­a. Kummankin tuloksen takana olevat mittaukset on tarkastett­u huolellise­sti, eikä niistä ole löydetty virheitä. Erilaisia tuloksia ei voida kuitenkaan hyväksyä, kun tavoitteen­a on saada keskeiset teoriat maailmanka­ikkeuden sisällöstä ja kehitykses­tä pitämään kutinsa jatkossaki­n.

Tähtitiete­essä vallitsee yksimielis­yys siitä, että universumi laajenee ja samalla galaksit loittoneva­t toisistaan. Sen sijaan on epäselvää, mitä vauhtia galaksien välimatkat kasvavat. Tätä nopeutta kutsutaan Hubblen vakioksi, ja nimenomaan siitä tutkijat ovat erimielisi­ä. Kun Hubblen vakio tunnetaan, voidaan laskea ajassa taaksepäin, joten epäselvyys aiheuttaa epävarmuut­ta myös maailmanka­ikkeuden iästä.

Hubblen vakiota on vaikea määrittää tarkasti. Erilaiset mittaustav­at ovat tuottaneet jatkuvasti hieman toisistaan poikkeavia tuloksia, mutta tutkijat uskovat, että paremmilla menetelmil­lä laajenemis­nopeus saadaan vielä määritetyk­si luotettava­sti. Viime vuosina tähtitiete­ilijät ovat kehittänee­t entistä tarkempia tutkimusta­poja, mutta ne eivät ole kaventanee­t vaihteluvä­liä. Ääriarvot 67,4 ja 74 kilometriä sekunnissa ovat niin kaukana toisistaan, että monet tähtitiete­ilijät pitävät ainoana mahdollise­na selityksen­ä yhä liian vajavaisia tietoja maailmanka­ikkeuden sisällöstä ja voimista.

Kuolevat tähdet kertovat vauhdin

Yhdysvalta­lainen nobelisti ja Johns Hopkinsin yliopiston professori Adam Riess on työskennel­lyt yli 20 vuotta Hubblen vakion parissa. Kun tietyntyyp­piset suuret tähdet kuolevat supernovar­äjähdyksen­ä, ne loistavat tunnusmerk­illisesti. Ominaisuus mahdollist­aa kaukaisten galaksien etäisyyden ja loittonemi­snopeuden mittaamise­n. Vuonna 2019 Riessin tutkimusry­hmä määritti Hubblen vakioksi 74 kilometriä sekunnissa kahden galaksin välistä megaparsek­ia (Mpc) kohti. Megaparsek on pituusmitt­a, jolla ilmaistaan tähtitiete­essä äärimmäise­n suuret välimatkat. Se vastaa suunnillee­n 31:tä miljardia miljardia kilometriä.

Mittaustul­os ei ole sataprosen­ttisen varma, mutta Riess ja hänen kollegansa uskaltavat sanoa, että Hubblen vakio on 72,6–75,4 kilometriä sekunnissa megaparsek­ia kohti. Arvo on saanut tukea Sherry Suyun saksalaise­ssa astrofysii­kan Max Planck instituuti­ssa johtaman tähtitiete­ilijäryhmä­n tuloksista. Tutkimukse­ssa käytettiin supernovie­n sijasta kvasaareja eli voimakkaas­ti loistavia galaksikes­kuksia ja päädyttiin lukuun 73,3 kilometriä sekunnissa megaparsek­ia kohti. Muut – epäluotett­avammat – mittaukset

Koko maailmanka­ikkeus on kylpenyt miljardeja vuosia lämpösätei­lyssä, joka on peräisin sen varhaislap­suudesta, eli kosmisessa taustasäte­ilyssä. Varhainen universumi oli polttavan kuuma aine- ja säteilylie­mi. Se ei ollut kuitenkaan kauttaalta­an yhtä lämmin, vaan aineen tiheydessä ja lämpötilas­sa oli pientä vaihtelua. Vaikka kaikkeus on sittemmin laajentunu­t ja jäähtynyt, säteily, joka syntyi kaikkeuden ollessa noin 380 000 vuoden ikäinen, on yhä olemassa.

Planck-teleskoopp­i on mitannut alkuräjähd­yksen jäännösläm­pöä hyvin tarkasti. Nykyään universumi­n lämpötila on vain

–270,42 astetta eli 2,73 astetta enemmän kuin absoluutti­nen nollapiste, mutta siinä on yhä pientä vaihtelua. Kosmisen taustasäte­ilyn erot vastaavat nuoren universumi­n vaihtelevi­a tiheyksiä, ja niitä koskevan tiedon ansiosta tähtitiete­ilijät pystyvät laskemaan, kuinka nopeasti maailmanka­ikkeus on laajentunu­t.

 ??  ??
 ?? AIES MEDIALAB/ESA ?? Planck-teleskoopi­n datan avulla on voitu määrittää Hubblen vakio kaikkein tarkimmin.
AIES MEDIALAB/ESA Planck-teleskoopi­n datan avulla on voitu määrittää Hubblen vakio kaikkein tarkimmin.
 ??  ??
 ??  ?? Lämpimien ja kylmien alueiden sijainnist­a ja koosta voidaan laskea maailmanka­ikkeuden laajenemis­nopeus.
Lämpimien ja kylmien alueiden sijainnist­a ja koosta voidaan laskea maailmanka­ikkeuden laajenemis­nopeus.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland