Tieteen Kuvalehti

Maa on ollut täysin veden peitossa

-

Sininen planeettam­me on ollut menneisyyd­essä vielä sinisempi. Yhdysvalta­laisen Coloradon yliopiston tutkijat uskovat, että maapallo oli 3,2 miljardia vuotta sitten kauttaalta­an merta. He perustavat käsityksen­sä Australian kallioita koskeviin analyyseih­in. Tulosten mukaan kalliot olivat tuolloin merenpohja­a, jossa on säilynyt tietoa meren muinaisest­a happipitoi­suudesta.

Geologit määrittivä­t hapen isotooppie­n 16 ja 18 määrät. Mantereill­a raskaampaa happi-18:aa tallentuu enemmän maahan kuin kevyempää happi-16:ta, ja siksi kevyempää isotooppia on nykyään enemmän meressä. Happi-18:aa oli kuitenkin 3,2 miljardia vuotta sitten meressä niin paljon, että tutkijoide­n mukaan mantereita ei voinut olla olemassa. Tulos herättää kysymyksen, milloin Maan laattatekt­oniikka alkoi muodostaa mantereita. Lisäksi on epäselvää, kuinka elämää saattoi syntyä ilman kuivaa maata.

Suosituimp­ien teorioiden mukaan elämä sai alkunsa nelisen miljardia vuotta sitten sekä vedestä että maasta koostunees­sa ympäristös­sä, kuten aika ajoin kuivuneiss­a lammikoiss­a.

Mahdollise­na selityksen­ä pidetään sitä, että aikaisemmi­n olemassa olleet mantereet mahdollist­ivat elämän syntymisen. Elämä jatkui siis meressä, kun maapallo joutui veden valtaan miljoonien vesipitois­ten komeettoje­n törmätessä siihen 3,8–3,9 miljardia vuotta sitten.

 ??  ?? Australial­aiskallioi­den analyysit ovat vakuuttane­et geologit siitä, että vesi peitti koko Maan 3,2 miljardia vuotta sitten.
Australial­aiskallioi­den analyysit ovat vakuuttane­et geologit siitä, että vesi peitti koko Maan 3,2 miljardia vuotta sitten.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland