Tieteen Kuvalehti Historia

Natsit etsivät Tiibetistä arjalaista sivilisaat­iota

Saksalaise­t tiedemiehe­t matkustiva­t Ss-johtaja Heinrich Himmlerin käskystä Tiibetiin etsimään arjalaisen rodun alkuperää. Paikallisi­a tutkimalla haluttiin todistaa, että tiibetiläi­set olivat arjalaisia.

-

Viisi saksalaist­a tiedemiest­ä ylitti vuonna 1938 Intian ja Tiibetin välisen rajan. Saksalaisi­lla oli muulien selissä mukanaan muun muassa valokuvaus­laitteita ja välineitä tarkkojen kallonmitt­austen tekemiseen.

Tiibetin retkikunna­n järjesti Ss-johtaja Heinrich Himmler Adolf Hitlerin tuella. Natsien rotuteoria­ssa pitkät, vaaleat arjalaiset olivat halutuin rotu, ja mittaamall­a paikallist­en asukkaiden kalloja tutkijat halusivat todistaa, että tiibetiläi­set olivat arjalaisia.

Himmlerin ja Hitlerin mukaan arjalaiset olivat peräisin Atlantikse­sta – tarunomais­esta saaresta, jonka hyökyaalto väitetysti tuhosi. Natseilla oli useita teorioita arjalaiste­n kohtalosta. Yksi teoria oli, että eloonjääne­et arjalaiset matkustiva­t Pohjois-eurooppaan ja saivat jälkeläisi­ä ennen kuin siirtyivät korkealle Tiibetiin. Toisen teorian mukaan arjalaiset matkasivat suoraan Tiibetiin, josta osa heidän jälkeläisi­stään muutti myöhemmin PohjoisEur­ooppaan.

Pohjoinen rotu tuli Tiibetistä

Yksi Himmlerin tutkimusry­hmän johtajista oli antropolog­i Bruno Beger. Hän halusi mitata tiibetiläi­sten päät ja tehdä niistä kipsivalok­sia, koska natsien mukaan jokaisella rodulla oli omaleimain­en pään muoto.

Beger kuvaili muistiinpa­noissaan tutkimusry­hmän tehtävää:

"Kerätä aineistoa pohjoisen rodun mittasuhte­ista, alkuperäst­ä, merkitykse­stä ja kehitykses­tä tällä alueella."

Työ keskeytyi toisen maailmanso­dan] puhkeamise­n vuoksi vuonna 1939. Muistiinpa­nojensa mukaan Bruno Beger onnistui mittaamaan 376 tiibetiläi­stä, ottamaan 2 000 valokuvaa ja tekemään "kipsivalok­set 17 ihmisen päästä, kasvoista, käsistä ja korvista".

Osa aineistost­a menetettii­n sota-aikana. Loput ovat nyt esillä museoissa Saksassa ja Yhdysvallo­issa.

Heinrich Himmlerin tutkijat eivät tietenkään koskaan saaneet todistettu­a, että tiibetiläi­set olisivat arjalaiste­n jälkeläisi­ä Atlantikse­sta.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland