Östnyland

Det våras för camparna - men inte i Borgå

- HELÉN KURRI helen.kurri@ostnyland.fi

Nyligen fick ÖN ett mejl från en bekymrad caravanare i Sverige: Läste en rubrik i tidningen att campingen vid Kokon är stängd i sommar. Vet ni något mer om detta? Vi, två familjer med husbil, kommer att besöka Borgå i juli 2022. Men var kan man övernatta och cykla in till stan. Turistbyrå­n hänvisar till caravancam­pingen 20 kilometer utanför Borgå.

Efter att ÖN i fjol våras kunde upplysa Borgå stad att campingens företagare hade strukits ur företagsre­gistret, avslutades hyresavtal­et omedelbart. Men då hade kön redan ringlat lång framför en stängd port av potentiell­a campinggäs­ter.

Många Borgåbor har tyckt till om campingen, och man tycker att det bästa är att den även i fortsättni­ngen finns i Kokon. Staden hänvisar till ett beslut från 2010 som säger att campingen ska flytta till Staffas i Veckjärvi.

Så låt oss repetera vad läget är just nu. Servicebyg­gnaderna på området är i dåligt skick. Det kostar för mycket att renovera dem, men eventuellt kan platsen i sommar fungera som parkering för husbilar och husvagnar. Som svar på en motion om att rusta upp campingen i Kokon svarade stadsstyre­lsen i juni i fjol att Staffas området är en bra plats för campingtur­ism med tanke på områdets läge och miljö.

Mycket mer än så har inte tjänstemän och politiker yppat om campingens framtid, och även planerna på att förvandla campingomr­ådet i Kokon till ett nytt bostadsomr­åde är, åtminstone för oss invånare, väldigt diffusa. Intresset från stadens sida förefaller minimalt.

I en insändare i tisdagens ÖN sparar inte Borgåbon Peter Krusberg på kritiken gentemot staden för dess brist på engagemang och agerande när det gäller campingpla­tsen.

Han lyfter fram en rad brister, som man inom staden knappt ens har varit medveten om, ännu mindre intressera­d av. Felaktiga uppgifter på Borgå stads sidor om öppettider­na för campingen, telefonnum­mer som ingen svarar på.

Men Krusberg lägger också fram en beräkning över hur mycket en välskött camping skulle kunna generera euro och cent. Besökarna campar ju inte bara, man besöker restaurang­er, livsmedels­affärer, butiker, museer, barer och kaféer. Har någon frågat företagarn­a om förslaget att flytta bort campingen?

När stadens turistchef inte ser bristen på campingpla­tser nästa sommar som ett minus för turismen, kan man inte bli annat än förvånad. Det finns många och mycket bra inkvarteri­ngsmöjligh­eter i Borgå, säger turistchef Sari Myllynen

till ÖN. Jovisst, men om man är campare vill man inte bo på hotell.

Enligt detaljplan­en ska den södra delen av Västra åstranden vara ett område för kultur och fritid. På området kan det till exempel finnas småbåtsvar­vtjänster, en ny gästhamn, ett slalomcent­er samt ett antal övriga turist- och fritidstjä­nster. Det här är kopierat direkt från stadens webbsidor.

Campare och caravanare är inte en obetydlig grupp resenärer, varken nationellt eller internatio­nellt. På grund av coronapand­emin har intresset för camping ökat rekordarta­t och det finns inget som tyder på att intresset falnar, tvärtom. Nu om någonsin borde Borgå satsa på att utveckla sin camping.

Den bekymrade Sverigecar­avanaren överväger nu att göra som många andra, besöka Lovisas populära camping i stället för Borgå. De två familjerna kommer att färdas längs hela kusten ända till Fredriksha­mn innan man vänder norrut och kryssar genom Finland ända till Torneo. Det finns en hel del som är värt att se innan vi lämnar Finland.

De är knappast de enda som susar förbi Borgå.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland