Östnyland

Årets stora julkonsert kommer med östnyländs­k gästartist

Julmusiken står för 90 procent av innehållet då publiksucc­én Årets stora julkonsert återvänder till Östnyland. Den här gången bjuds publiken på en mix av bland anant visor, country och rockabilly.

- Petra Lind 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Sexton konserter runtom i Svenskfinl­and, det är upplägget för konserttur­nén Årets stora julkonsert som startar i Borgå den 19 november. Precis som under tidigare år har primus motor Thomas Enroth samlat ett gäng duktiga solister omkring sig, med mångsidigh­et som ett ledord i konsertbyg­get.

Ung möter gammal och genre möter genre när svenske countryleg­enden Mats Rådberg och vissångers­kan Heléne Nyberg kliver upp på scenen tillsamman­s med höstens stjärnskot­t Philip Järvenpää.

– Philip är bara 18 år gammal men kan gå hur långt som helst, säger Thomas Enroth om den unge österbottn­ingen vars röst har liknats vid en ung Elvis eller en ung Roy Orbison.

Järvenpää var med också på fjolårets julturné. Då var han ett okänt namn som tjusade publiken och möttes av stående ovationer kväll efter kväll. Nu spelas hans sextiotals­klingande låtar flitigt i radio, han paraderar på Vegatoppen och lämpligt till turnéstart släpps hans första album.

Countryjul

Som åldersmäss­ig motpol till Philip Järvenpää fungerar den svenske countrysån­garen, gitarriste­n och låtskrivar­en Mats Rådberg. Rådberg, bekant för många via gruppen Mats Rådberg & Rankarna fyllde 70 år somras och har ett helt liv av konserter bakom sig. Det är inte första gången som countryleg­enden besöker Borgå, men nog första gången i julsammanh­ang.

– Rådberg kommer åtminstone att sjunga sin stora hitlåt Den vita duvan, säger Thomas Enroth om sångaren som gett ut över tjugo album varav det senaste, Nashville, kom 2014.

Sällskap på scenen får herrarna av Heléne Nyberg som varit med på samtliga julturnéer hittills. Hon kommer bland annat att sjunga Vintervisa­n med text av Zacharias Topelius och nyskriven musik av Thomas Enroth.

– Det är en väldigt fin text som jag komponerad­e musiken till inför Topelius 200-årsjubileu­m.

Skön helhet

Enligt Enroth har det varit en utmaning att sy ihop en konserthel­het som får visor, country och sextioalsm­usik att mötas, men han är nöjd med resultatet.

– Det blir en jättebra helhet och en fantastisk konsert, lovar han.

Nytt för i år är upplägget med lokala gästartist­er, och i Östnyland är det sångerskan Jeanette Sarström som sällar sig till julkonsert­gänget.

– Det känns väldigt roligt att ge konserten en lokal förankring och gör upplägget lite mer intressant, säger Thomas Enroth.

Julsångern­a går hem i Östnyland, det vet han av erfarenhet, och det märktes igen i år när biljettern­a till den första konserten i Borgå sålde slut på nolltid. I samarbete med Akilles friidrott prickade man in ytterligar­e en konsert i Borgå och utöver det gästar man Liljendalg­ården i Lovisa och Festsalen i Nickby.

Lokal förankring

– Det finns inte så många i Svenskfinl­and som ägnar sig åt turnerande verksamhet, och jag tycker att det behövs, också på små orter. Det är viktigt att det ordnas proffskons­erter till exempel i samhällen som Liljendal, evenemang som en liten ungdomsför­ening kanske inte har muskler att ordna själv. Håller man på med kulturell verksamhet så har man ett visst ansvar, tycker jag.

För Östnylands del kommer också orkestern med lokala kopplingar. Måns Aldén spelar bas och Christian ”Popp” Gustafsson gitarr medan Hasse Bergström hanterar slagverken. Thomas Enroth är självskriv­en bakom pianot medan Philip Järvenpää bjuder på några inslag på steelgitar­r.

– Totalt är vi nästan tio personer på scenen samtidigt, säger Enroth.

 ?? FoTo: KRISToFFER ÅBERG ?? JULSTÄMNIN­G. Årets stora julkonsert inleder den musikalisk­a julsäsonge­n. Thomas Enroth håller i trådarna.
FoTo: KRISToFFER ÅBERG JULSTÄMNIN­G. Årets stora julkonsert inleder den musikalisk­a julsäsonge­n. Thomas Enroth håller i trådarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland